Freedom-Convoy-leader-Tamara-Lich-being-interviewed-by-Canadian-psychologist-Jordan-Peterson-810x500.png

Súdny proces s vedúcimi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom sa začne budúci týždeň na súde v Ottawe

56
Neutral

Štyri týždne trvajúci súdny proces s lídrami Kanadského konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom sa začne 5. septembra v budove súdu v Ottawe, ktorá sa nachádza neďaleko miesta, kde sa konali protesty proti mandátom COVID.  

Demokratický fond (TDF) vo štvrtok v tlačovej správe uviedol, že súdny proces s Lichovou bude “významným momentom v kanadskom právnom a spoločenskom prostredí“.” 

Začiatkom roka 2022 sa “Konvoj slobody” tisícov Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu zhromaždil v Ottawe a požadoval ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Pokojný protest nemal v kanadskej histórii obdobu.  

Podľa Alana Honnera, riaditeľa TDF’pre súdne spory, “Tamarino’stíhanie ukazuje, ako s prominentným politickým disidentom zaobchádza náš justičný systém.” 

“Mnohí ľudia vnímajú Tamaru ako politickú väzenkyňu, keďže jej stíhanie bolo neľútostné a už 49 dní je uväznená na základe relatívne malých obvinení,” poznamenal. “Konvoj kamionistov odhalil ochotu vlády’uplatniť mimoriadne právomoci na potlačenie celonárodného protestu, ktorý bol pozoruhodne pokojný.”  

Tím právnikov TDF bude počas celého štvortýždňového súdneho procesu s Tamarou’poskytovať “denné informácie a aktualizácie v reálnom čase priamo zo súdnej siene.” 

TDF crowdfundingovo financuje Lich’právne náklady. Zastupuje ju starší a známy ottawský trestný právnik Lawrence Greenspon. 

Centrum spravodlivosti pre ústavné slobody (JCCF) bude tiež naďalej poskytovať právnu obhajobu Lichovej a mnohým ďalším kamionistom, ktorých, ako uviedla TDF, “žaluje obyvateľ Ottawy Zexi Li.”  

Ak ide o Barbera, ten je spolieha na miestne zbierky, ktoré mu pomôžu zaplatiť jeho právnu obhajobu.  

Honner poznamenal, že Lich “sa stal tvárou tohto protestu, takže v stávke je veľa, pokiaľ ide o výsledok jej súdneho procesu.” 

Práve minulý mesiac mal protestujúci z Freedom Convoy Eric Lemmon obvinenia proti nemu stiahnuté.  

Ako LifeSiteNews informoval, v júni si Lich sadol na rozsiahly rozhovor so známym kanadským psychológom Jordanom Petersonom. 

Lichová Petersonovi povedala, ako po začiatku COVID-19 začala robiť vlastný výskum o víruse a súvisiacich vakcínach, pričom počúvala odborníkov, ako sú Dr. Byram Bridle, Dr. Peter McCullough, Dr. Robert Malone a ďalší. Vysvetlila, ako začala pochybovať o dôveryhodnosti vládneho prístupu k zvládaniu vírusu, ktorý v Kanade okrem iného zahŕňal prísne uzávery, povinné masky a očkovacie pasy. 

Lichová bola prvýkrát zatknutá 17. februára 2022, len dva dni po tom, čo premiér Justin Trudeau prijal zákon o mimoriadnych udalostiach (Emergencies Act - EA), ktorý bol podľa neho potrebný na riešenie protestov proti Konvoju slobody. 

Trudeau odvolal EA 23. februára. 

Lich a Barber boli v roku 2022 obvinení z viacerých trestných činov, ako je poškodzovanie cudzej veci a marenie policajného zásahu za účasť a organizovanie Konvoja slobody. Ako informoval portál LifeSiteNews, Lich bol potom uväznený na týždne na základe nenásilného obvinenia z priestupku. 

Naposledy bola z väzenia prepustená na slobodu hneď po tom, ako ju sudca Ontárijského najvyššieho súdu Andrew Goodman v auguste minulého roka prepustil na kauciu. Sudca vo svojom rozhodnutí kritizoval jej predchádzajúce zadržanie ako neplatné. 

I napriek prepusteniu na kauciu je Lichová stále povinná dodržiavať určité podmienky prepustenia, medzi ktoré patrí aj to, že nebude “ústne, písomne, finančne ani nijakým iným spôsobom podporovať čokoľvek, čo súvisí s Konvojom slobody.” 

Takisto je povinná zdržiavať sa vo svojej domovskej provincii Alberta a nesmie používať sociálne médiá. 

Podpora pre Lichovú je v jej domovskej provincii Alberta vysoká 

V marci bola Lichová dočkala vrelého potlesku mnohých, ale nie všetkých konzervatívnych členov zákonodarného zhromaždenia (MLA) po tom, ako bola predstavená v zákonodarnom zbore provincie Alberta v Edmontone. 

Mnohí tiež považujú Licha a Konvoj slobody za kľúčový moment v albertskej politike, keďže krátko nato bol vtedajší premiér Jason Kenney nahradený Danielle Smithovou na poste premiérky provincie a líderky UCP.  

Pod Kenneyho vedením prišli o prácu tisíce zdravotných sestier, lekárov a ďalších zdravotníckych a štátnych pracovníkov pre odmietanie experimentálnych injekcií COVID, čo viedlo Smithovú k tomu, že povedala – len minút po tom, ako zložila prísahu in – že za posledný rok boli “neočkovaní” najčastejšie diskriminovanou” skupinou ľudí za jej života.  

Ľudia, ktorí chcú pomôcť s úhradou súdnych trov Lich’môžu kontaktovať TDF tu 

Ak ide o Barbera, Diane Magas, LL.B v advokátskej kancelárii Magas Law PC v Ottawe pre neho prijíma dary na [email protected] prostredníctvom elektronického prevodu. V poznámke k elektronickému prevodu by mala byť uvedená správa: “Pre Chrisa Barbera.”