Canada-vote-810x500.jpeg

Kanaďania môžu mať až do ďalších volieb zablokovaný prístup k správam na Facebooku a Instagrame

44
Kultúra smrti

Kanadčania by mohli byť v dôsledku Trudeauovej vlády’Online News Act zablokovaní v zdieľaní správ na Facebooku a Instagrame až do federálnych volieb.  

Kanadská komisia pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC) 24. augusta oznámila, že rokovania medzi vládou a mediálnymi spoločnosťami o implementácii zákona C-18, známeho aj ako Online News Act, môžu byť ukončené až v roku 2025, teda v tom istom roku, keď Kanaďania očakávajú, že sa zúčastnia na ďalších federálnych voľbách.

Vzhľadom na toto oneskorenie a na to, že Meta - materská spoločnosť Facebooku a Instagramu - už začala Kanaďanom blokovať zobrazovanie spravodajského obsahu zdieľaného na jej platformách, Kanaďania by mohli zostať bez prístupu k spravodajstvu na Facebooku a Instagrame až do ďalších volieb. 

“Toto opäť dokazuje, ako [premiér] Justin Trudeau a jeho radikálni liberáli ničia všetko, na čo siahnu,” povedal Jack Fonseca z Campaign Life Coalition pre LifeSiteNews. “V mene zlepšenia a ‘ochrany’ našich internetových skúseností Trudeau namiesto toho pripravil Kanaďanov o správy a informácie.”  

Kanadský’Senát v júni schválilZákon o online spravodajstve, alebo návrh zákona C-18, a ten sa rýchlo stal zákonom. Nový zákon po úplnom zavedení do praxe prinúti spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá platiť kanadským starším médiám za spravodajský obsah zdieľaný na ich platformách.    

Podľa nových predpisov Kanaďania pravdepodobne nebudú môcť zdieľať správy na sociálnych médiách až do nadchádzajúcich federálnych volieb, ktoré by mohli byť vypísané kedykoľvek odteraz do októbra 2025.  

V novo zverejnených usmerneniach CRTC, ktorá dohliada na všetky telekomunikácie v Kanade, uviedla, že na jeseň tohto roka “začne verejnú konzultáciu s cieľom zhromaždiť názory [týkajúce sa vykonávania zákona],” a že “všetky prijaté pripomienky budú súčasťou verejného záznamu a budú podkladom pre rozhodnutie CRTC.”  

Po skončení konzultačnej fázy, ktorá sa začne v “lete 2024,”, CRTC “zverejní rámec a kódex správania,” a bude “tiež prijímať kvalifikovaných nezávislých rozhodcov, posudzovať žiadosti spravodajských organizácií o spôsobilosť a začne zhromažďovať informácie.” 

Až v roku 2025, hovorí CRTC, alebo keď “budú k dispozícii oprávnené spravodajské organizácie a rozhodcovia,” “sa môže začať povinné vyjednávanie” medzi všetkými zúčastnenými stranami. 

Kým Trudeauova vláda verejne obvinilaMeta z blokovania správ, napriek tomu, že blokovanie je reakciou na vlastnú legislatívu Trudeauovej vlády’niektorí naznačujú, že Trudeau plánuje využiť výpadok sociálnych médií vo svoj prospech počas príprav na ďalšie voľby.  

“Bolo to zorganizované, ak by vás to zaujímalo,” nezávislý novinár Keean Bexte písal na X, predtým známom ako Twitter.  

“Povedzte mi, že Kanada je slobodná..” vyzval ďalší používateľ výzva 

Fonseca vyslovil názor, že rozhodnutie liberálov’ nechať Kanaďanom zablokovaný prístup k správam až do volieb odhaľuje, “že Trudeau a jeho manipulátori si spočítali, že ich šťastie v nasledujúcich voľbách bude mať väčší úžitok z toho, že voliči nebudú mať žiadne správy.” 

“Musia veriť, že väčšina tlačových správ, ktoré by Facebook odteraz do októbra 2025 vypumpoval, bude negatívna voči Trudeauovej”politike a že akékoľvek spravodajstvo o jeho katastrofálnych a neustále klesajúcich volebných číslach im ublíži aj v ďalších voľbách, keď sa Kanaďania prebudia a zistia, že všetci nenávidia to, čo”urobil krajine,” dodal.  

“Neviem však, či Trudeau vsádza správne,” spochybnil Fonseca a vysvetlil, že liberáli bežne využívajú mainstreamové médiá na očierňovanie svojich protivníkov. Na základe zákazu Meta’však boli zablokované všetky správy, nielen konzervatívne médiá.  

“Takže hoci konšpirácia na zablokovanie správ na Facebooku až do ďalších volieb môže zabrániť negatívnym titulkom o Trudeauovi v očiach voličov, zároveň sa tým cenzurujú koordinované ohováračské a útočné články, ktoré tie isté médiá bežne publikujú proti konzervatívcom, aby Trudeauovi pomohli vyhrať voľby,” povedal.  

“V tomto ohľade je to dvojsečný meč,” pokračoval Fonseca. “Ale hádam sa liberáli rozhodli, že“viac vyhrajú, ako“stratia, keď zabránia Kanaďanom vidieť akékoľvek správy, a to na Facebooku.”  

“Dúfam, že’to odhadli zle,” uzavrel, “ale v každom prípade celá táto sága s Trudeauovým’zákonom C-18 o cenzúre internetu poskytuje ešte viac dôkazov, prečo je Justin Trudeau najnebezpečnejším mužom v kanadskej politickej histórii.”