gavel-1-810x500.jpg

BREAKING: Záchranári za život okamžite uväznení po verdikte poroty v procese DC FACE Act

37
Kultúra smrti

Porota v utorok uznala piatich pro-life aktivistov vinnými z porušenia zákona o slobodnom prístupe na kliniky (FACE) a z konšpirácie proti právam. Po vynesení rozsudku boli okamžite uväznení a za ich snahu zabrániť ženám zabíjať svoje nenarodené deti im hrozí viac ako desať rokov väzenia.

V utorkovom vyhlásení pre LifeSiteNews v budove súdu obžalovaný William Goodman vyzval svojich priaznivcov, aby “odpustili porote, sudcovi a všetkým, ktorí svedčili proti nám, a aby sa modlili, aby videli, ako Boh miluje dar každého ľudského života.”

Všetkých obžalovaných odviedli a Goodmanovi nasadili putá po tom, čo sudca rozhodol, že záchrancovia musia byť okamžite zadržaní až do vynesenia rozsudku, pretože povaha porušenia zákona FACE sa rovnala “zločinu násilia.”

Pred samotným rozhodnutím sudcu’obžalovaná Heather Idoniová pre LifeSiteNews povedala, že rozhodnutie o tom, či ona a ostatní obžalovaní budú alebo nebudú okamžite uväznení, závisí len “od Pána a jeho služby.”

Ako LifeSiteNews podrobne informoval, piati protipotratoví aktivisti – Goodman, Idoni, Lauren Handy, John Hinshaw a Herb Geraghty – stáli počas uplynulého týždňa pred súdom za blocking access k Washington Surgi-Clinic v centre Washingtonu, D.C., v rámci “tradičnej záchrannej akcie” v októbri 2020. Pro-life “záchranné akcie” zahŕňajú fyzické zásahy aktivistov, ktorí sa snažia zabrániť ženám v podstúpení interrupcie. 

Porota začala v tomto prípade rokovať v piatok približne o 10:30 a skončila v utorok popoludní. V pondelok súd nezasadal.

Podľa e-mailu od pro-life záchranárky Bernadette Patelovej pre LifeSiteNews porota počas piatkového rokovania položila sudcovi niekoľko objasňujúcich otázok, vrátane žiadosti o definíciu pojmov “útlak” a “zastrašovanie” podľa zákona. V odpovedi sudkyňa Colleen Kollar-Kotellyová umožnila porotcom, aby si slovo “útlak” vykladali široko, ako akékoľvek činy, ktoré “poškodzujú, zastrašujú, trestajú, zabraňujú a bránia.”

Kollar-Kotellyová sa nevyjadrila k ďalším otázkam týkajúcim sa incidentu, pri ktorom žena, ktorá chcela podstúpiť interrupciu, skolabovala na chodbe interrupčného zariadenia, a k povahe zákrokov vykonávaných v známom zariadení na vykonávanie neskorých potratov.

V utorok porota uznala všetkých piatich obžalovaných vinnými vo všetkých bodoch obžaloby. Rozsudok zatiaľ nebol vynesený, ale každému z obžalovaných hrozí až 10 rokov za obvinenie zo sprisahania a rok za porušenie zákona FACE, ako aj pokuta 350 000 dolárov a trojročné prepustenie pod dohľadom.

Podporovatelia aktivistov mali v priebehu týždeň trvajúceho procesu dôvod na obavy, keďže bývalý pro-life “záchranca” svedčila proti svojim kolegom, potratová pracovníčka vyhlásila, že katolicizmus je kompatibilný s jej prácou, a sudca vypočula katolícku mníšku, ktorá sa začala modliť v súdnej sieni, keď okolo nej prechádzal svedok.

Predminulý týždeň sudkyňa Kollar-Kotellyová odmietla povoliť obhajcom, aby porote predložili video, ktoré v roku 2013 natočil tajný vyšetrovateľ skupiny Live Action, ktorá sa zasadzuje za život, napriek tomu, že obžalovaní uviedli, že tento záznam zohral hlavnú úlohu pri inšpirovaní ich úsilia o zastavenie potratov.

Jeden z obhajcov minulý týždeň oznámil sudcovi nedávne rozhodnutie odvolacieho súdu, ktorý sa postavil na stranu zástancov života v samostatnom prípade obvinenia zo selektívneho presadzovania zákona. 

Rozhodnutie by mohlo byť pozitívnym ukazovateľom pre pro-life obžalovaných, ak sa proti ich prípadom odvolajú.

Ako LifeSiteNews už predtým informoval, obvinenia vyplývajú z dvoch bodov obžaloby federálnej veľkej poroty’obvinenia deviatich odporcov potratov za údajnú účasť “na konšpirácii s cieľom vytvoriť blokádu na klinike reprodukčného zdravia, aby sa zabránilo klinike poskytovať a pacientom prijímať služby reprodukčného zdravia” pre blocking access to Washington-Surgi Clinic.

Lauren Handy, 29 rokov; Jonathan Darnel, 40 rokov; Jay Smith, 32; Paulette Harlow, 73; Jean Marshall, 72; John Hinshaw, 67, Heather Idoni, 61;  William Goodman, 52 rokov; a pro-life hrdinka Joan Bell, 74, boli za toto úsilie obvinení zo sprisahania proti právam a porušenia zákona o slobodnom prístupe na kliniky (FACE). 

Herb Geraghty, 25-ročná samozvaná ateistka, ktorá sa identifikuje ako muž, ale je rozhodne proti potratom, bola obvinená samostatne za svoje zapojenie do rovnakej “záchrannej akcie.”

Podľa tlačovej správy ministerstva spravodlivosti sa zástancovia pro-life zúčastnili na “sprisahaní” s cieľom zablokovať prístup do Washingtonskej chirurgickej kliniky.

“Handy, Smith, Harlow, Marshall, Hinshaw, Idoni, Goodman a Bell násilne vstúpili na kliniku a pustili sa do blokovania dvoch dverí kliniky pomocou svojich tiel, nábytku, reťazí a lán,” uvádza sa v tlačovej správe. “Po vytvorení blokády Darnel naživo vysielal zábery z činnosti svojich spoluobžalovaných”.”

Obžalovaní údajne porušili zákon FACE, keď použili “fyzickú obštrukciu na zranenie, zastrašovanie a zasahovanie do činnosti zamestnancov kliniky’a pacientky, pretože poskytovali alebo získavali služby reprodukčného zdravia.”

Zákon FACE (18 U.S.C. § 248(a)(3)) zakazuje “násilné, vyhrážajúce, poškodzujúce a obštrukčné správanie, ktorého cieľom je poškodiť, zastrašiť alebo zasahovať do práva na vyhľadávanie, získanie alebo poskytovanie služieb reprodukčného zdravia.” 

Od 6. septembra sa zvyšných päť aktivistov postaví pred súd za rovnakú záchranu v októbri 2020 vo Washingtone, D.C. LifeSiteNews bude o týchto dôležitých prípadoch naďalej informovať.

Tak ako ich kolegom, v prípade usvedčenia môže každému z nich hroziť 11 rokov väzenia plus tri roky prepustenia pod dohľadom a pokuta až do výšky 350 000 dolárov.