GettyImages-1169602838-810x500.jpg

Zákon vlády Trudeaua o cenzúre internetu môže nadobudnúť účinnosť až v roku 2025, tvrdí regulačný orgán

45
Kultúra smrti

Kanadský telekomunikačný regulačný orgán uviedol, že dokončenie implementácie návrhu zákona o cenzúre internetu C-18, kontroverzného zákona o online spravodajstve, ktorý kritici označili za orwellovský, môže trvať roky.  

Kanadský’Senát schválil zákon o online spravodajstve alebo zákon C-18 v júni a rýchlo sa stal zákonom. Tento nový zákon núti spoločnosti sociálnych médií platiť kanadským starším médiám za spravodajský obsah zdieľaný na ich platformách.  

Kanadská rozhlasová, televízna a telekomunikačná komisia (CRTC), ktorá dohliada na všetky telekomunikácie v Kanade, vo svojom vyhlásení vydanom minulý štvrtok uviedla, že na jeseň tohto roku  začne verejnú konzultáciu s cieľom zhromaždiť názory [týkajúce sa uplatňovania zákona], a že všetky prijaté pripomienky budú súčasťou verejného záznamu a budú podkladom pre rozhodnutie CRTC.” 

Po skončení konzultačnej fázy, ktorá začne v “lete 2024,”, CRTC “zverejní rámec a kódex správania,” a bude “tiež prijímať kvalifikovaných nezávislých rozhodcov, posudzovať žiadosti spravodajských organizácií o spôsobilosť a začne zhromažďovať informácie.”

Najneskôr do roku 2025, hovorí CRTC, alebo keď “budú k dispozícii oprávnené spravodajské organizácie a rozhodcovia,” “sa môže začať povinné vyjednávanie” medzi všetkými zúčastnenými stranami.

Niektorých Kanaďanov možno prekvapí, že zákon C-18, hoci je formálne zakotvený v zákone, ešte nie je v platnosti, najmä vzhľadom na to, že veľká technologická spoločnosť Meta – materská spoločnosť Facebooku a Instagramu – už začala blokuje spravodajský obsah na svojich platformách, aby si ho Kanaďania nemohli pozrieť v očakávaní presadenia zákona.

Túto skutočnosť však minulý týždeň potvrdil Trudeau’novovymenovaný minister pre kultúrne dedičstvo Pascal St-Onge, ktorý novinárom vysvetlil, že zákon C-18 nie je “v platnosti práve teraz.” 

“Bol odhlasovaný, ale práve teraz sa neuplatňuje,” povedal. 

CRC v rámci svojho zákona o online spravodajstve procesu žiada mediálne organizácie vrátane gigantov sociálnych médií Meta a Google o ich príspevok k uplatňovaniu nového zákona.  

Aj keď sa zdá, že Trudeauova vláda je odhodlaná presadzovať zákon, jeho dôsledky od jeho prijatia nezostali nekritizované odporcami.

Líder Konzervatívnej strany Kanady Pierre Poilievre nedávno povedal novinárom, že Meta’s činom skrývania správ pred občanmi v reakcii na Trudeauovu vládu’Zákon o online spravodajstve je skutočnosť porovnateľná s dystopickým románom Georgea Orwella’1984.” 

Poilievre tiež uviedol, že ak jeho konzervatívci vyhrajú nasledujúce voľby, ktoré sú v súčasnosti naplánované na rok 2025, jeho vláda zruší zákon C-18 okrem iných zákonov o regulácii internetu, ktoré prijali Trudeauovi’liberáli. 

Nevládni experti sa tiež vyjadrili k zákonu C-18, často s cieľom vyjadriť svoju nespokojnosť s Trudeauovou vládou.

Doktor Michael Geist, profesor práva na Ottawskej univerzite, opakovane varoval, že návrh zákona C-18 je útokom na nezávislé médiá, pretože dáva CRTC právomoc rozhodovať o tom, ktoré stránky budú v očiach spoločností prevádzkujúcich sociálne médiá považované za legitímne spravodajstvo a ktoré nie.

Vydavateľ a generálny riaditeľ nezávisle prevádzkovanej spravodajskej webovej stránky the Western Standard Derek Fildebrandt rovnako odsúdil návrh zákona C-18 a tvrdí, že je priamym útokom na médiá, ktoré nedostávajú štátne financovanie, a predstavuje existenčnú hrozbu pre všetky nezávislé spravodajské služby v krajine. 

Keď tlak na Trudeaua narastá, pokúsil sa odvrátiť vinu na sociálny mediálny gigant Meta, tvrdiac, že je to vina veľkej technologickej spoločnosti Kanaďania nemajú prístup k spravodajstvu cez Facebook a Instagram. Ešte minulý týždeň Trudeau požadoval, aby Meta povolila zdieľanie správ o lesných požiaroch na svojich platformách, hoci práve kvôli jeho vlastnému zákonu’Meta začala správy v prvom rade blokovať.