triple_mask-810x500.jpg

Nová štúdia zistila, že dlhšie používanie "najlepších" masiek COVID môže spôsobiť rakovinu a poškodenie pečene

28
Neutral

Keď niektoré inštitúcie v Spojených štátoch začínajú opätovne zavádzať povinnosť používať masky COVID-19, nová štúdia naznačuje, že typy masiek, ktoré sú označované za najúčinnejšie, môžu v skutočnosti obsahovať nebezpečné a potenciálne dokonca rakovinotvorné chemikálie.

The Daily Mail uvádza, že podľa štúdie vedcov z juhokórejskej Národnej univerzity Jeonbuk uverejnenej v časopise Ecotoxicology and Environmental Safety a na webovej stránke Národného inštitútu zdravia (NIH’s) jednorazové masky KFAD a KF94 uvoľňujú osemnásobok odporúčaného bezpečnostného limitu toxických prchavých organických zlúčenín (TVOC) Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA’s).

TVOC sú spájané s bolesťami hlavy, ťažkosťami s dýchaním a nevoľnosťou a pri dostatočne dlhej expozícii dokonca s poškodením nervového systému a pečene, ako aj s rakovinou.

Masky KFAD a KF94 sú dominantným ekvivalentom masiek KN95 v Južnej Kórei, pričom filtrujú len o jedno percento menej častíc ako chirurgické masky preferované v Spojených štátoch, čo zvyšuje možnosť, že rovnaké masky nesú rovnaké nebezpečenstvo. Všetky tri sú vyrobené z polypropylénu.

Webová stránka NIH obsahuje vyhlásenie, že nemusí nevyhnutne podporovať štúdie, ktoré zverejňuje, a newyorský internista dr. Stuart Fischer upozornil, že pevné závery by boli predčasné, ale povedal, že “zdá sa, že potreba masiek sa znižuje,” a je “skutočne možné, že niektoré masky majú vedľajšie účinky, rovnako ako majú vedľajšie účinky niektoré užitočné lieky (antihistaminiká, psychotropné lieky, antibiotiká).”

“Myslím si, že dodržiavanie všeobecných odporúčaní by mohlo byť užitočné, ale”zatiaľ nie je jasné, či potrebujeme rozsiahle nariadenia spred troch rokov,” povedal Fischer. “Extrémne obavy zo smrteľnosti Covidu mohli viesť k rozhodnutiam, ktoré boli kontraproduktívne…Covid ešte dlho nezmizne, ak vôbec. Zúfalo potrebujeme politiky, ktoré nezlomia našu spoločnosť a zároveň poskytnú minimálnu ochranu."”

Začiatkom pandémie COVID-19 federálna vláda odporučila nosenie pokrývky tváre v prítomnosti iných osôb, čo mnohé štáty a obce využili na zavedenie povinnosti nosiť masky na širokom spektre verejných zhromaždení. Dôkazy však už dávno ukázali, že maskovanie bolo pri obmedzovaní šírenia vírusu zväčša neúčinné.

Medzi tieto dôkazy patrí aj správa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC’s) zo septembra 2020 prijatie, že sa nemožno spoliehať na to, že masky ochránia pred COVID, ak sa niekto zdržiava 15 minút alebo dlhšie v okruhu šiestich metrov, a stanovisko z mája 2020 štúdia uverejnená v odbornom časopise CDC Emerging Infectious Diseases, že “nenašla dôkazy o tom, že masky na tvár chirurgického typu sú účinné pri znižovaní laboratórne potvrdeného prenosu chrípky, a to ani v prípade, že ich nosia infikované osoby (kontrola zdroja), ani osoby vo všeobecnej komunite s cieľom znížiť ich vnímavosť.”

V máji 2021 sa v ďalšej štúdii zistilo, že hoci sa mandáty vo veľkej miere dodržiavali, toto používanie neprinieslo očakávaný prínos. “Mandáty a používanie masiek (neboli) spojené s nižším šírením SARS-CoV-2 medzi štátmi USA” od marca 2020 do marca 2021. V skutočnosti výskumníci zistili, že výsledky boli čisto negatívne, pričom masky zvyšovali “dehydratáciu … bolesti hlavy a potenie a znižovali kognitívnu presnosť,” a narúšali komunikáciu, ako aj zhoršovali sociálne učenie detí. Viac ako 170 štúdií zistilo, že masky boli neúčinné pri zastavení COVID, pričom namiesto toho boli škodlivé, najmä pre deti.

Masky N95 boli dlho propagované ako najideálnejšia ochrana, napriek tomu, že väčšina nariadení o maskách zvyčajne nerozlišuje medzi nimi a jednoduchými látkovými prikrývkami. V článku pre Brownstone Institute však Megan Mansellová vysvetľuje, že častice vírusu COVID sú “oveľa menšie, než na zachytenie ktorých je prístroj schválený alebo navrhnutý,” a dokonca aj proti hypotetickej dokonalej miere zachytenia 95 %, “5 % percent nikdy nezachytených je stále dostatočne hojné potenciálne vystavenie infekčnej látke, ktoré môže viesť k infekcii.”

V posledných dňoch niektoré školy, nemocnice a podniky obnovili povinnosť nosenia masiek, pričom sa odvolávajú na rastúci počet prípadov z EG.5 COVID.