Trump-3-810x500.jpg

Obamom vymenovaný sudca naplánoval federálny trestný proces s Trumpom deň pred superutorkom

55
Kultúra smrti

Bývalý americký prezident Donald Trump sa má 4. marca, deň pred predbežne plánovaným superutorkom, postaviť pred súd v jednom z nespočetných trestných konaní, čo vyvolalo obvinenia Trumpa a ďalších konzervatívcov zo zasahovania do volieb. Trump prisľúbil, že sa odvolá.

Obamom menovaná federálna sudkyňa Tanya Chutkanová v pondelok stanovila termín súdneho procesu so 4. marca 2024, kedy sa Trump postaví pred súd na základe obvinenia, že zasahoval do pokojného odovzdania moci v prezidentských voľbách v roku 2020. Ide o jeden zo štyroch samostatných trestných prípadov, ktoré boli proti Trumpovi vznesené, odkedy ohlásil svoju kampaň za znovuzvolenie.

1. augusta Bidenova administratíva’ministerstvo spravodlivosti (DOJ) vydala štvorčlennú obžalobu, podľa ktorej sa Trump dopustil sprisahania s cieľom oklamať Spojené štáty, sprisahania s cieľom marenia úradného postupu, marenia a pokusu o marenie úradného postupu a sprisahania proti právam, keď namietal proti certifikácii volieb v roku 2020.

Predpokladaný termín súdneho pojednávania prichádza jeden deň pred predbežne naplánovaným superutorkom, teda dňom, keď sa v USA uskutoční najväčší počet volieb.štátov USA (približne štrnásť) uskutočnia primárne voľby, ktoré určia prezidentských kandidátov pre nadchádzajúce parlamentné voľby.

“Stanovenie termínu súdneho procesu nezávisí a nemalo by závisieť od osobných povinností obžalovaného”sudca Chutkan povedal. “Beriem vážne požiadavku obhajoby’aby sa s pánom Trumpom zaobchádzalo ako s každým iným obžalovaným, ktorý predstúpi pred tento súd, a mám v úmysle tak urobiť.”

Dátum 4. marca je niekoľko mesiacov po januárovom termíne navrhovanom osobitným poradcom Jackom Smithom, ale roky pred Trumpom’navrhovaným termínom v apríli 2026, uviedla CNN poznamenala.

Trumpov právny zástupca John Lauro tvrdil, že marcový termín súdneho procesu znemožní Trumpovi “mať možnosť účinnej pomoci obhajcu”

Termín súdneho procesu vyvolal nové obvinenia z “ovplyvňovania volieb” zo strany Trumpa a ďalších konzervatívcov, ktorí už dlho tvrdia, že záplava obvinení proti Trumpovi bola politicky motivovaná.

“Priame zasahovanie do volieb,” reagoval republikánsky senátor z Ohia J. D. Vance reagoval. “Inak sa to povedať nedá.”

“Aká úžasná náhoda!” poznamenal spoluzakladateľ Daily Wire a podcaster Ben Shapiro.

“Neuveriteľné zasahovanie do volieb zo strany justície,” povedal Tom Fitton z organizácie Judicial Watch s tým, že Chutkan naplánoval “Bidenov režimový súd pre Trumpa’spochybňujúci Bidenovo’zvolenie na stred prezidentskej kampane: ”4. marca 2024.

V príspevku na Trumpovom’účte na sociálnej sieti Truth Social bývalý prezident odsúdil dátum súdneho procesu stanovený Chutkanom, ktorého nazval “zaujatým sudcom nenávidiacim Trumpa.”Povedal, že dátum, “uprostred kampane krivého Joe Bidena’politického protivníka”proti nemu,” je “presne to, čo chcela naša skorumpovaná vláda.”