lifesite-810x500.jpg

Porota v procese FACE Act nesmie vidieť šokujúce video, na ktorom potratár z Washingtonu opisuje svoju prácu

53
Kultúra smrti

Sudca v prebiehajúcom súdnom procese v súvislosti so zákonom FACE vo Washingtone, D.C., odmietol porotcom umožniť pozrieť si tajné video, na ktorom lekár vykonávajúci potraty v neskoršom štádiu tehotenstva hovorí, že by dovolil, aby dieťa narodené počas pokusu o potrat zomrelo, hoci obžalovaní za život tvrdia, že práve toto video ich motivovalo k snahám o ochranu života, za ktoré sú teraz súdení.

Ako LifeSiteNews podrobne informoval, skupina piatich aktivistov proti potratom je v súčasnosti súdená za blokovanie prístupu do Washingtonskej chirurgickej kliniky v centre Washingtonu, D.C., pri tradičnej záchrannej akcii v októbri 2020. Pri pro-life záchranných akciách aktivisti fyzicky zasahujú, aby sa pokúsili zabrániť ženám v potrate ich predčasne narodených detí.

V napätom procese, ktorý sa začal minulý týždeň, svedčila bývalá pro-life “záchranárka” proti svojim kolegom, pracovníčka interrupčného oddelenia tvrdila, že katolicizmus je zlučiteľný s jej prácou, a sudca napomenul katolícku mníšku, ktorá sa začala modliť v súdnej sieni, keď okolo nej prechádzal svedok. Očakáva sa, že súdny proces sa skončí koncom tohto týždňa, po ktorom bude nasledovať porada poroty.

V utorok sudkyňa Colleen Kollar-Kotellyováodmietla povoliť obhajcom, aby porote predložili video, ktoré v roku 2013 nakrútil tajný vyšetrovateľ skupiny za život Live Action, a to napriek tomu, že obžalovaní uviedli, že tento záznam zohral hlavnú úlohu pri inšpirovaní ich úsilia o zastavenie potratov.

V videuinterrupčný lekár washingtonskej chirurgickej kliniky Cesare Santangelo hovorí, že by nechal dieťa, ktoré sa narodilo živé počas pokusu o potrat, radšej zomrieť, než by podnikol “extra” opatrenia, ako je intubácia, aby mu “pomohol” prežiť. Zatiaľ čo interrupcia je legálna vo všetkých štádiách tehotenstva vo Washingtone, D.C., federálny zákon zakazuje zabíjanie detí pri potratoch čiastočným pôrodom alebo umožnenie smrti detí narodených pri nepodarených potratoch.

“Myslím, že nemôžeme’dostatočne zdôrazniť, aké dôležité je toto video,” povedal novinár LifeSiteNews Louis Knuffke v rozhovore so starším korešpondentom LifeSite Jimom Halom pred budovou okresného súdu vo Washingtone,

“Niekoľko obžalovaných vypovedalo, že toto video im poslúžilo ako motivácia, aby prišli do D.C.C. z iného štátu,”povedal Knuffke. “Dokonca aj obžaloba pripustila, že ak by to, čo je na tomto videu, bola pravda, bolo by to právne stíhateľné a podľa platných zákonov by sa to mohlo súdiť ako vražda.”

V utorkovej diskusii Knuffke a Hale tiež uviedli, že snaha obžaloby dokázať, že obžalovaní sa zapojili do “sprisahania” s cieľom zablokovať prístup na kliniku, bola oslabená, keďže obžalovaní uviedli, že ich zámer so záchranou bol “nenásilný,” a jedna svedkyňa povedala, že keď sa priblížila ku klinike, nemala žiadny iný vopred pripravený plán, než nasledovať vnuknutia Ducha Svätého.

Jedna z obžalovaných, Rosemary “Herb” Geraghtyová (žena, ktorá sa identifikuje ako muž, ale je rozhodne proti potratom), “počas svojej výpovede jasne povedala”, že “to, čo sa deje vo vnútri tejto kliniky, sú neskoré potraty a zabíjanie detí,” vyrozprával Hale.

Tím LifeSite’uviedol, že obžalovaní, z ktorých traja v utorok vypovedali, “odpovedali na oheň ohňom” uprostred agresívneho krížového výsluchu zo strany obžaloby.

“Všetko, čo musím povedať, je, že si myslím, že si zaslúžia našu podporu,” povedal Knuffke. “Ich svedectvo o posvätnosti života bolo vyjadrené napriek tomu, že sudcovia a obžaloba”sa im neustále pokúšali zabrániť hovoriť o ich presvedčení o posvätnosti života nenarodených.”

“Ide o federálnu moc,” navrhol Hale. “Ide o to, že federálna vláda Spojených štátov amerických sa celou svojou váhou vrhá na ľudí, ktorých sa snaží vykresliť ako fanatikov. A myslím si, že mnohí z obžalovaných sa dnes vyjadrili v tom zmysle, že nie, to, čo sa snažíme urobiť, je zastaviť vraždenie.”

Predpokladá sa, že súdny proces sa skončí už dnes a vtedy sa porota bude môcť poradiť a rozhodnúť o svojom verdikte. Ak budú obžalovaní uznaní za vinných, existuje možnosť, že rozhodnutie bude v odvolacom konaní zrušené.

Ako LifeSiteNews už predtým informoval, jeden z obhajcov minulý týždeň oznámil sudcovi nedávne rozhodnutie odvolacieho súdu, ktorý sa postavil na stranu zástancov života v samostatnom prípade obvinenia zo selektívneho uplatňovania zákona. Toto rozhodnutie by mohlo byť pozitívnym ukazovateľom pre pro-life obžalovaných, ak sa ich prípady dostanú na odvolací súd.

6. septembra sa pred súd postaví ďalšia skupina aktivistov proti potratom za rovnakú záchranu v októbri 2020 vo Washingtone, D.C. LifeSiteNews bude o týchto dôležitých prípadoch naďalej informovať.