128035985_3480256235343694_1812570417065334465_n-810x500.jpg

Michiganskí farmári, ktorí odmietli hostiť "svadbu" osôb rovnakého pohlavia, vyhrali súdny spor proti mestu

19
Kultúra života

Katolícki farmári môžu predávať svoje ovocie na miestnom trhu po tom, čo federálny sudca nariadil mestu East Lansing v štáte Michigan, aby prestalo diskriminovať rodinu pre jej odpor voči homosexuálnym manželstvám.

Sudca Paul Maloney rozhodol, že mesto diskriminovalo Steva a Bridget Tennesovcov z Country Mill Farms (CMF), keď prijalo osobitný zákon, ktorý vylúčil rodinu z predaja na farmárskom trhu.

Manželia ponúkali svoje miesto na svadby, ale v roku 2016 povedali vyšetrovateľovi, že nedovolia homosexuálnemu páru, aby mal na pozemku “svadbu” rovnakého pohlavia. Farma sa nachádza v meste Charlotte v štáte Michigan, 22 míľ od East Lansing.

“Mesto nepozvalo CMF, pretože sa rozhodlo prenajať svoje miesto na svadby, ale nebude hostiť svadby osôb rovnakého pohlavia,” napísal sudca Maloney.

Mesto má nariadenie, ktoré zakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie, ale spôsob jeho uplatňovania porušil práva rodiny farmárov vyplývajúce z prvého dodatku.

Správca farmárskeho trhu’mohol udeliť výnimku rodine Tennesovcov na základe jej náboženského presvedčenia, napísal sudca. Rozhodol sa tak neurobiť, čo znamená, že jeho zákon “nie je všeobecne uplatniteľný, pretože prostredníctvom výnimiek povoľuje sekulárne konanie a zároveň zakazuje to isté konanie motivované náboženským presvedčením.”

Mesto nepreukázalo, že jeho nariadenia boli “úzko prispôsobené na splnenie naliehavého vládneho záujmu.”

“Rozhodnutie mesta vylúčiť Country Mill Farms z East Lansing Farmer Market”2017 predstavovalo záťaž pre náboženské presvedčenie žalobcov”, ” sudca dospel k záveru. “Žalobcovia boli nútení vybrať si medzi nasledovaním svojho náboženského presvedčenia a vládnou výhodou, na ktorú boli inak oprávnení.”

Alliance Defending Freedom, ktorá zastupovala farmu, pochválila rozhodnutie sudcu’a.

“Steve a jeho rodinná farma Country Mill Farms s radosťou slúžia všetkým zákazníkom ako vážený predajca na farmárskom’trhu v East Lansingu’a je’vďačný, že môže pokračovať vo svojej dlhoročnej spolupráci s mestom a jeho obyvateľmi,” uviedla hlavná právna zástupkyňa ADF Kate Anderson.

“Tennes a Country Mill Farms sú vďační za rozhodnutie súdu”chrániace náboženskú slobodu,” dodala Andersonová. “Zároveň sa tešia na to, že si so súčasnými predstaviteľmi mesta napravia reputáciu a vrátia sa k tomu, čo Country Mill robí najlepšie — ako je vyjadrené v jej poslaní: ‘oslavovať Boha tým, že uľahčíme rodinnú zábavu na farme a nakŕmime rodiny.’”

Prípad pritiahol pozornosť celej krajiny aj z iného dôvodu, než je jeho význam v prebiehajúcom konflikte medzi náboženskou slobodou a agendou LGBT.

V roku 2019 prezident Donald Trump nominoval právnika z East Lansingu Michaela Bogrena na post federálneho sudcu. Bogren sa stiahol zo zvažovania po tom, ako americký senátor Josh Hawley, republikánsky spojenec prezidenta Trumpa, kritizoval Bogrenovu’obhajobu náboženskej diskriminácie.

LifeSiteNews reported in 2019:

Zastupujúc snahu mesta’nepustiť rodinu von, Bogren v roku 2017 napísal spis, v ktorom argumentoval, že “diskriminačné správanie” je “založené na úprimne zastávanom náboženskom presvedčení, čo toto správanie neizoluje od antidiskriminačných zákonov,” pričom uviedol, že členovia organizácie Nation of Islam alebo Ku Klux Klanu, ktorí sú proti medzirasovým manželstvám, “by neboli schopní … vyhnúť sa antidiskriminačným ustanoveniam federálnych, štátnych a miestnych zákonov, ktoré sa vzťahujú na verejné ubytovacie zariadenia, ak by medzirasové páry odmietli obslúžiť.

Posolstvo nie je, že ’katolíci sa nemusia prihlásiť,” ale že “diskriminujúci sa nemusia prihlásiť,” povedal vtedy tiež. “Skutočnosť, že žalobca hovorí, ‘moje náboženstvo ma núti,’ ho nechráni. Je’rozdiel medzi vierou a činom.” Počas svojho vypočúvania tento týždeň Hawley tvrdil, že Bogren’ovo prirovnanie preukázalo “neprípustné nepriateľstvo” voči náboženskému presvedčeniu.

“Myslíte si, že tieto veci sú rovnocenné,” povedal vtedy senátor Hawley. “Myslíte si, že poukázanie katolíckej rodiny”na učenie ich cirkvi je rovnocenné s odvolávaním sa člena KKK na kresťanstvo […] Prípad Masterpiece Cakeshop sa obrátil na tieto otázky, obrátil sa na tento druh nepriateľstva. Skutočnosť, že si stojíte za týmito komentármi, je pre mňa výnimočná.