tmp_243fdec1-8e27-470c-9b54-499a93ed81e1-810x500.jpeg

Kňaz zrušený za vystúpenie proti homosexuálnej kabale Cirkvi

86
Kultúra smrti

Nie je žiadnym tajomstvom, že do Katolíckej cirkvi v Amerike prenikla homosexuálna klika. Táto klika sa často zameriava na dobrých kňazov a seminaristov, ktorí sa snažia upozorniť na krízu v Cirkvi.

Mojím dnešným hosťom v tejto epizóde The John-Henry Westen Show je otec John “Jack” Harrington, kňaz z diecézy Fall River v štáte Massachusetts. Rozpráva mi príbeh o tom, ako sa stal “zrušeným kňazom” za to, že sa pokúsil vystúpiť proti tomu, čo považuje za homosexuálne sprisahanie v Cirkvi.

Harrington sa koncom 80. rokov minulého storočia prihlásil do seminára svätého Jána”v Brightone v štáte Massachusetts po úspešnej kariére v školstve, kde istý čas pôsobil ako učiteľ a riaditeľ strednej školy. Počas štúdia v seminári svätého Jána’dostal “sexuálnu predohru” od akademického dekana seminára, otca Jacka Farrella, čo Harringtona podľa jeho tvrdenia “priviedlo k tomu, že“som bol zrušený kňaz.”

Po tom, ako pomohol kanadskému kňazovi napísať list kardinálovi Bernardovi Lawovi, vtedajšiemu bostonskému arcibiskupovi, o tomto incidente, Law poslal jedného zo svojich pomocných biskupov, Roberta Banksa, aby sa s Harringtonom o obvinení porozprával. Podľa Harringtona ho Banks “nepriamo pokarhal” kvôli listu za to, že “neudržal [situáciu] v diecéze.”

V roku 1991 si Harrington nakoniec vzal rok voľna v seminári, čiastočne aj kvôli Farrellovej”prítomnosti. V roku 2002 sa Harrington pokúsil znovu prihlásiť do seminára, hoci bol po psychologickom vyšetrení odmietnutý.

Prirovnáva to, čo sa mu stalo v seminári svätého Jána’k tomu, o čom píše Michael Rose v knihe Goodbye Good Men o korupcii katolíckych seminárov a “znovuzrodení Cirkvi” a kňazstva, vrátane akceptovania homosexuality, Harrington tvrdí, že dôvodom, prečo bola jeho žiadosť zamietnutá, bolo to, že “bolo [semináru] jasné, že nezdieľam túto víziu a že ma nechceli späť, ”a že “nepoctivý psychológ”, ktorý robil vyšetrenie, “ho v sérii rozhovorov skreslil”.

Harrington sa potom prihlásil do seminára v diecéze Fall River, ktorú viedol vtedajší biskup Sean O’Malley, dnes kardinál a bostonský arcibiskup, ktorý Harringtona poslal do seminára Mount Saint Mary’s v Marylande. Harrington bol vysvätený za kňaza v roku 2004.

Keď však pôsobil ako pomocný kňaz v diecéze Fall River, bol obvinený z prenasledovania chlapca v konfirmačnej triede svojej farnosti. Toto obvinenie však pochádzalo od kňaza, ktorý bol blízkym priateľom Farrella, otca Williama Costella, ktorý tvrdil, že chlapca’obvinila matka Harringtona. Celú záležitosť skomplikovalo to, že farár, pod ktorým Harrington slúžil, Msgr. John Perry, nebol len generálnym vikárom diecézy Fall River, ale aj Costellovým osobným priateľom. Podľa Harringtona bolo obvinenie “totálne vymyslené.

Harrington podal proti Perrymu a Costellovi občianskoprávnu a kanonickú žalobu, pričom matka a sestra chlapca, ktorého údajne prenasledoval, podali čestné vyhlásenia, v ktorých tvrdili, že je nevinný. Perry neskôr Harringtonovi povedal, že obvinenia pochádzajú od Costella. Harrington si nie je istý, prečo sa do toho zapojil práve Perry.

Biskup z Fall River George Coleman nakoniec Harringtonovi nariadil, aby svoje žaloby stiahol. Keď Harrington povedal, že to urobí, Coleman mu povedal, aby išiel k psychológovi, pretože sa o prípade rozprával s farníkmi. Medzitým Harrington chcel, aby Coleman uznal, že Costello si obvinenie voči nemu vymyslel, čo však nebol ochotný urobiť.

Coleman v dôsledku toho poslal Harringtona do “kňazskej ubytovne” a Harrington na neho podal kanonickú žalobu. Odteraz Harrington nemôže nosiť kleriku na verejnosti, nemá kňazské fakulty a bol “vysťahovaný” z nehnuteľností patriacich diecéze Fall River. Keď v súvislosti so svojím prípadom nenašiel úspech na kanonických súdoch, Harrington podal občianskoprávnu žalobu.

“Vytrvalo som sa snažil dopátrať k pravde o tejto veci,” hovorí Harrington. “Ako sa ukázalo,… to, čo som sa naučil pri prechádzaní občianskoprávnym procesom, je, že mi sudcovia veľmi pomohli.”

“Sudca [Najvyššieho súdu] povedal, že je nesporné, že Harrington chlapca … nikdy neprenasledoval,” spomína Harrington a dodáva, že sudca tvrdil, “že výroky, keď ich obaja obžalovaní [Perry a Costello] vyslovili, boli škodlivé a škandalózne a zničili povesť žalobcu’s….”Nanešťastie, sudca Harringtonovi tiež povedal, že nemôže pokračovať v konaní, pretože jeho žaloba je premlčaná.

Napokon Najvyšší súd štátu Massachusetts požiadal o prerokovanie Harringtonovho’prípadu, o čo on ani jeho právnik nežiadali. Keď sa súd prípadom zaoberal, sudca Ralph Gants tvrdil, že Harrington bol nastrčený. Vtedy si Harrington uvedomil, že chlapec, ktorého mal prenasledovať, ho obvinil zo stalkingu len preto, aby nemohol pokračovať v konfirmačnej triede. 

Po tomto prípade sa Harrington viackrát pokúsil vrátiť do kňazskej služby. Pri poslednom pokuse o resuscitáciu jeho fakúlt boli zapojení traja diecézni úradníci: žena s právnickým vzdelaním, generálny vikár diecézy a diecézny’vikár pre duchovných. Žena Harringtonovi povedala, že sa o tejto záležitosti chystajú hovoriť s Colemanovým’nástupcom, biskupom Edgarom Moreirou da Cunha, a že Harringtonovi sa nedostalo “spravodlivosti”. da Cunha však stretnutie zrušil.

“Jediné, čo sme žiadali, a všetci s tým súhlasili, bolo uznanie, že Costello si toto obvinenie voči mne vymyslel,” hovorí Harrington. Ani Coleman by to neurobil.”Podľa Harringtona ide pravdepodobne o snahu biskupov chrániť homosexuálnych kňazov, pričom spomína, ako Law presúval kňazov obvinených zo sexuálneho zneužívania po bostonskej arcidiecéze.

Harrington tiež opisuje situáciu, v ktorej sa nachádzajú kňazi, pričom sa vzťahuje na to, že “ak prehovoria, ak boli svedkami niečoho, a najmä, ak ide’o homolobby alebo homosexuálny prúd…, riskujú, že budú… vystavení represáliám zo strany kňazov v diecéze,” pričom tvrdí, že práve také sa stalo jemu.

Harrington teraz chce, aby sa vyšetrilo, kto využil chlapca na vykonštruovanie obvinenia vzneseného proti nemu. “Z Božej milosti som jednoducho urobil všetko podľa pravidiel,” zdôrazňuje Harrington o tom, ako postupoval vo svojom prípade.

“Malo by sa to vyšetriť,” pokračuje. “Buď by to malo byť [štátne], alebo dokonca federálne [vyšetrovanie], pretože niektoré veľmi mocné sily využili [tohto chlapca], aby to urobil.”

“Malo by sa to riešiť, pretože“je pravdepodobné, že sa to stalo mne“ môže sa to stať aj iným kňazom,” varuje Harrington.  

Show Johna-Henryho Westena je k dispozícii vo forme videozáznamu na stránke relácie YouTube kanál a priamo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách ako SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].