Freedland-810x500.png

Nepotizmus? Kanadské ministerstvo financií si v čase rastúcej inflácie najalo na post hlavného poradcu priateľa svojho ministra

45
Kultúra smrti

Kým Kanaďania čelia neustále sa zvyšujúcim nákladom v dôsledku rýchlo rastúcich úrokových sadzieb a inflácie, nedávno zverejnené záznamy ukazujú, že kanadské ministerstvo financií prijalo na najvyššiu pozíciu hlavného poradcu, ktorý je priateľom ministerky financií Christie Freelandovej.

Nájom prichádza v situácii, keď Liberálna strana pod vedením premiéra Justina Trudeaua v poslednom čase vykazuje pri menovaní zamestnancov rodinkárstvo.

Podľa záznamov zverejnených minulý týždeň, ako uvádza Blacklock’s Reporter, Freelandová poprela, že by o vymenovaní svojho priateľa do tejto funkcie čokoľvek vedela.

“Pri výkone mojich služobných povinností ako ministerky financií som sa 3. augusta odvolala z účasti na akejkoľvek diskusii alebo rozhodnutí týkajúcich sa procesu prijímania nového vedúceho poradcu na ministerstve“v kancelárii námestníka ministra,”napísala Freelandová v etickom podaní.

Freelandovú poveril zákon o konflikte záujmov podať etické podanie. Úrad etickej komisie však nezverejnil počet kandidátov, ktorí prichádzali do úvahy pre funkciu poradcu.

Podľa Freelandovej tvrdila, že sa chce vyhnúť akémukoľvek “zdaniu preferenčného zaobchádzania alebo akejkoľvek príležitosti na presadzovanie súkromného záujmu rodinného priateľa.”

Meno Freelandovej”priateľa nebolo spomenuté.

To, čo by sa dalo označiť za formy politického nepotizmu, sa v posledných mesiacoch objavilo na povrch, najmä po tom, čo Trudeau najal blízkeho “rodinného priateľa” a bývalého generálneho guvernéra Davida Johnstona, aby vyšetril údajné zasahovanie komunistickej Číny do nedávnych volieb v Kanade”.

Po veľkom ohlase však Johnston v júni odstúpil z funkcie “osobitného spravodajcu”.

Posledný týždeň LifeSiteNews informoval o tom, že 76 % sudcovských nominantov Trudeauovej vlády’sú darcovia liberálov. To podnietilo poslancov kanadského parlamentu z’Konzervatívnej strany, aby vystríhali Trudeaua’za zjavné menovanie sudcov, ktorí sú väčšinou darcami Liberálnej strany, a tvrdili, že jeho pomalé tempo obsadzovania voľných pozícií sa robí preto, aby mohol dosadiť nových sudcov, ktorí sú jeho “dôvernými priateľmi z Liberálnej strany.”

V roku 2020 rodinkárstvo prinútilo Liberálnu stranu vylúčiť bývalú poslankyňu Yasmin Ratansiovú, ktorá nezverejnila, že osem rokov držala na výplatnej listine svojho volebného obvodu svoju sestru.

Trudeau v minulosti tvrdil, že “drvivá väčšina” týchto poslancov “dodržiava” pravidlá.

V súčasnej podobe sa nepotizmus spája s automatickým ukončením pracovného pomeru vo verejnej službe, ak sa pri ňom pristihne.

Sám Trudeau však v snahe ospravedlniť svoje použitie zákona o mimoriadnych udalostiach (Emergencies Act - EA) 14. februára 2022 na zastavenie populárneho Konvoja slobody, ktorý sa vydal do Ottawy s požiadavkou ukončiť všetky mandáty COVID, najal Liberal-friendly Judge Paul Rouleau to lead the commission.

Toto rozhodnutie bolo ostro kritizované opozičnou Konzervatívnou stranou ako forma rodinkárstva v plnej paráde.

Niektoré interné prieskumy ukázali, že tí, ktorí pracujú vo verejnom sektore, považujú za bežné zamestnávanie na základe toho, kto koho pozná.

V prieskume Staffing and Non-Partisanship Survey z roku 2021, ktorý viedla Komisia pre verejnú službu, sa zistilo, že väčšina zamestnancov, približne 53 %, “verí, že menovanie závisí od toho, koho poznáte.”

Ak ide o ekonomiku, začiatkom tohto roka, šéf BoC vykreslil pochmúrny obraz pre rok 2023 a varoval Kanaďanov, že nadchádzajúce hospodárske otrasy nebudú “príjemné.”

Kanadská konzervatívna strana aj ostatné strany vystrieľali Trudeauovi’nekontrolované vládne výdavky.

Líder Ľudovej strany Kanady (PPC) Maxime Bernier pred mesiacom uviedol, že najúčinnejším “spôsobom riešenia inflačných tlakov by bolo zníženie vládnych výdavkov a počtu imigrantov prichádzajúcich do Kanady.”

“Namiesto toho “to budú rodiny s hypotékami, ktoré ponesú hlavnú ťarchu Trudeauovej”katastrofálnej politiky,” poznamenal.

Líder Konzervatívnej strany Kanady Pierre Poilievre minulý mesiac povedal, že “Trudeauove”dane ”a deficity zvýšili infláciu ”a úrokové sadzby. Zvrátim Trudeauove ’inflačné deficity & dane, aby som priniesol domov nižšie sadzby.”