NimonaNetflix-1-810x500.jpg

Netflix propaguje transgenderizmus a homosexualitu animovaným filmom Woke, ktorý odmietla aj spoločnosť Disney

77
Kultúra smrti

Toto leto Netflix uviedol animovaný fantasy film Nimona, ktorý si získal pozornosť tým, že presadzuje LGBT témy výraznejšie než iné takzvané filmy pre rodiny.

“Rytier je obvinený zo zločinu, ktorý nespáchal, a jediná osoba, ktorá mu môže pomôcť dokázať jeho nevinu, je Nimona, tínedžerka meniaca podobu, ktorá môže byť zároveň príšerou, ktorú’prisahal zabiť,”uvádza sa v oficiálnej synopse filmu od spoločnosti Netflix. “Odohráva sa v technicky stredovekom svete, ktorý sa nepodobá ničomu, čo animovaný film doteraz spracoval, a je to príbeh o nálepkách, ktoré ľuďom priraďujeme, a o meničovi tvarov, ktorý sa odmieta dať definovať kýmkoľvek.”

Film má rating PG pre “násilie a akciu, tematické prvky, niektoré jazykové prejavy a hrubý humor,” čo je štandardný súbor popisov pre detský’ fantasy animovaný film, hoci podrobnejší prehľad obsahu filmu’z Internet Movie Database odhaľuje, že obsahuje “mierne flirtovanie medzi mužmi, krátku a nie detailnú nahotu” mužskej postavy bez “intímnych partií na plátne.”

Najväčším dôvodom kontroverzie sú pro-LGBT posolstvá, ktoré film sprostredkúva. Focus on the Family’s Plugged In recenzia uvádza, že film je založený na komikse Noelle “ND” Stevenson, biologickej ženy, ktorá sa identifikuje ako “nebinárna,” mala odstránené prsia, aby vyzerala mužnejšie, a popisuje jej životný príbeh ako “takmer superhrdinský boj proti rodovému esencializmu jej evanjelickej výchovy a našej kultúre’povinnej heterosexualite,” podľa Oprah Daily.

Titulná postava Nimona mení podobu z muža na ženu a otázky, čo to znamená pre jej identitu, odmieta ako “malomyseľné,” dve mužské postavy sú v homosexuálnom vzťahu a bozkávajú sa na obrazovke, pričom tretia mužská postava vyjadruje “city” k jednému z nich.

Nimona je o ľuďoch pri moci, ktorí utláčajú tých, ktorí sa identifikujú ako rodovo fluidní—’tí pri moci’ sú súčasťou cirkevnej monarchie, ktorá takýchto ‘meničov’ nazýva monštrami,” píše Plugged In’Kennedy Unthank. “Nimona nemá len príbeh, ktorý chce vyrozprávať; má sekeru, ktorú chce vybrúsiť, a agendu, ktorú chce presadiť. Správne poukazuje na to, že by sme nemali nikoho považovať—bez ohľadu na to, ako veľmi s ním možno nesúhlasíme—za netvora. Ale, slovami Nimony, mali by sme ‘všetko spochybňovať.’ A to znamená, že všetko musíme podrobiť objektívnemu meradlu, ktoré sa dá nakoniec nájsť len prostredníctvom biblického skúmania. A keď sú príbehy v takom rozpore s tým, čo vieme, že je pravda—najmä príbehy určené pre naše deti—mali by sme láskavo vypnúť obrazovku a jemne im ukázať dvere.”

Zajímavé je, že predtým, než sa ich ujal Netflix, Nimonu zvažovala na vydanie ľavicová zábavná spoločnosť Disney prostredníctvom akvizície animátorského domu Blue Sky Studios. Spoločnosť Disney zatvorila Blue Sky, známe najmä vďaka filmom Doba ľadová, v roku 2021; o rok neskôr bývalí zamestnanci Blue Sky tvrdili, že vedeniu spoločnosti Disney sa nepáčili niektoré Nimona’s LGBT obsahom, vrátane homosexuálneho bozku — nezvyčajné odhalenie vzhľadom na to, že Disney’s agresívnu propagáciu LGBT tematiky vo svojich filmoch, televízii a parkoch v posledných rokoch.

Netflix si v posledných rokoch vyslúžil pochvalu od konzervatívcov za to, že na svoju platformu umiestnil postavy ako komik Dave Chappelle, ktorí sú ochotní spochybniť “woke” ortodoxiu. Vo výbere celkového obsahu však zostáva ostro ľavicový, vrátane detského’animáku Ridley Jones, ktorý figuruje “nebinárna” zvieracia postava, a dokumentárny film Pray Away, ktorý predstavuje objektívne, nepriateľské zobrazenie hnutia “ex-gay”. Spoločnosť sa tiež verejne postavila protizákonom za život.