Preborn-Lives-Matter-810x500.png

Súd rozhodol, že DC pri presadzovaní zákona o vandalizme diskriminovalo zástancov života a uprednostnilo BLM

66
Kultúra smrti

Federálny odvolací súd v utorok rozhodol, že mesto Washington, D.C., diskriminovalo zástancov života, keď pri presadzovaní svojho nariadenia o poškodzovaní verejného poriadku uprednostnilo protestujúcich z hnutia Black Lives Matter (BLM).

Rozhodnutie je reakciou na žalobu, ktorú proti mestu podali nadácia The Frederick Douglass Foundation a organizácia Students for Life of America po tom, ako boli 1. augusta 2020 zatknutí pro-life aktivisti Warner DePriest a Erica Caporaletti za to, že na verejný chodník pred zariadením Planned Parenthood napísali kriedou slová “Black Pre-Born Lives Matter”

Žaloba sa sťažovala, že Washington, D.C. porušil práva zástancov života’ na základe prvého dodatku prostredníctvom “diskriminácie z hľadiska názoru”, keďže mestská polícia ich zatkla za napísanie pro-life nápisu kriedou, ale tesne predtým dovolila, aby bolo mesto vo veľkom počte počmárané permanentnou farbou s nápismi BLM.

Rozhodnutie odvolacieho súdu ruší zamietnutie žaloby nižším okresným súdom, pričom súhlasí so sťažnosťou žalobcov’, že Washington, D.C. sa dopustil názorovej diskriminácie.

“Prvý dodatok zakazuje diskrimináciu na základe názorov bez ohľadu na motív vlády’. Domnievame sa, že Nadácia hodnoverne tvrdila, že okres pri selektívnom presadzovaní svojho nariadenia o defacemente diskriminoval na základe názoru,” napísal súd. 

Súd poznamenal, že po veľmi medializovanej smrti Georgea Floyda v lete 2020, Washington, D.C. “úplne upustil od presadzovania nariadenia o defacemente počas protestov Black Lives Matter, čím de facto vytvoril kategorickú výnimku pre osoby, ktoré označili ‘Black Lives Matter’ nápisy na verejnom a súkromnom majetku.”

“Počas niekoľkých týždňov protestujúci pokryli ulice, chodníky a výklady obchodov farbami a kriedami. Tieto označenia boli všadeprítomné a otvorene porušovali nariadenie o poškodzovaní majetku v okrese’napriek tomu nebol nikto z protestujúcich zatknutý,” konštatuje sa v súdnom rozhodnutí.

Ako príklad súd uviedol maľovanie “pouličnej nástennej maľby” s nápisom “Black Lives Matter = Defund the Police,”, počas ktorého “policajti sledovali, ako sa zmena uskutočňuje, a neurobili nič, aby ju zastavili,” napriek tomu, že aktivisti BLM na to nezískali povolenie ani iný súhlas.

Kristan Hawkins, prezident organizácie Students for Life, ktorá protest za život organizovala, krátko po incidente v relácii Tucker Carlson Tonight vysvetlil, že po tom, čo D.C. starostka Muriel Bowserová povolila “Defund the Police” graffiti v permanentnej farbe po celom meste, jej skupina požiadala o povolenie rovnako pomaľovať ulice “Black Preborn Lives Matter” nápismi, “pretože teraz starostka otvorila ulice pre verejné vyjadrenie.”

Podľa Hawkinsovej sa od starostu nedočkali’odpovede a polícia im povedala, aby použili dočasnú farbu. 

V deň zatknutia hovorkyňa organizácie Students for Life Kristi Hamricková zdieľalas The Washington Times, “Bolo nám ústne povedané, že nám nebudú brániť v maľovaní a akú farbu si máme kúpiť.”

Hawkins povedal Carlsonovi, že napriek tejto zelenej farbe zo strany polície mesto čoskoro zmenilo kurz, pretože na druhý deň čakalo na pro-liferov pri plánovanom rodičovstve šesť policajných áut.

Federálny odvolací súd v utorok vrátil prípad na ďalšie konanie.