Namibia-scaled-810x500.jpg

Namíbia schválila zákon zakazujúci manželstvá osôb rovnakého pohlavia po rozhodnutí súdu podporujúceho LGBT

38
Kultúra života

Namíbijský parlament minulý týždeň schválil návrh zákona, ktorý zakazuje uznávanie manželstiev “rovnakého pohlavia” medzi Namíbijčanmi a cudzincami.  

Podľa ustanovení zákona, ktorý bol schválený v stredu, nebudú manželstvá “rovnakého pohlavia” uzavreté medzi Namíbijčanmi a cudzincami v zahraničí uznané ako manželstvá v prevažne kresťanskej africkej krajine. Návrh zákona ďalej zakazuje propagáciu, uzatváranie, účasť a reklamu takýchto zväzkov. Návrh zákona rovnako definuje manželstvo ako zväzok medzi osobami opačného pohlavia a manželov ako osoby tvoriace polovicu právneho zväzku medzi ľuďmi, ktorí sa narodili ako muž a žena. 

Porušenie návrhu zákona bude mať za následok odňatie slobody až na šesť rokov a pokutu až do výšky 5 500 USD. Návrh zákona prešiel hornou komorou namíbijského parlamentu’bez opozície. 

Pri vystúpení v prospech návrhu zákona počas parlamentnej rozpravy starší Filipe z vládnucej strany Juhozápadoafrická ľudová organizácia (SWAPO) povedal, že “rodinný zväzok je zväzkom medzi mužom a ženou a to treba rešpektovať.”Ďalej zdôraznil, že akt sodomie je nemorálny. 

“Boh stvoril človeka s análnym otvorom len na výstup a jeho premena na výstupno-vstupný je mimoriadne [nemorálna],” povedal.

Návrh zákona má smerovať späťdo dolnej komory parlamentu’na druhé hlasovanie predtým, ako bude zaslaný prezidentovi Hage Geingobovi na schválenie. 

V krajine už platí zákon z roku 1927, ktorý zakazuje sodomiu, avšak podľa BNNsa zriedkavo uplatňuje. Séria súdnych prípadov zaoberajúcich sa problematikou LGBT však arisen v posledných rokoch, ktoré sa týkali manželstiev “rovnakého pohlavia” a možnosti homosexuálov’ získať deti a emigrovať z krajiny. Vlani v máji Najvyšší súd Namíbie rozhodol, že krajina uzná manželstvá “rovnakého pohlavia” uzavreté v zahraničí medzi Namíbijčanmi a cudzincami, čo viedlo k odpor zo strany namíbijských konzervatívcov. 

Namíbia nie je prvým africkým štátom, ktorý tento rok zatlačil na homosexualitu.  

V máji ugandský prezident Yoweri Museveni podpísalzákon, ktorý parlament krajiny schválil v marci a ktorý zavádza ustanovenia prísne obmedzujúce homosexuálne správanie a identifikáciu, vyzývajúce na trest smrti v určitých prípadoch znásilnenia a obťažovania detí, na rozhorčenie západných lídrov.  

Aj americký prezident Joe Biden a ministerstvo zahraničných vecí USA pohrozili, že krajine neposkytnú pomoc. Ugandskí študenti však proti tejto hrozbe protestovali, pričom pred budovou parlamentu krajiny skandovali: “Nechceme vaše pro-homosexuálne peniaze. Chceme a milujeme našu krajinu viac ako peniaze.” 

Moseveni sa vyjadril protizápadnej’kritike zákona a minulý mesiac ugandskému parlamentu povedal: “Nikto s nami nepohne.” “[Homosexualita] nie je genetická, nie je’hormonálna, je to’psychologická dezorientácia,” pokračoval.  

Namíbia nie je jedinou africkou krajinou, ktorá uvažuje o prorodinných zákonoch. Ghana aj Keňa v súčasnosti uvažujúo podobných zákonoch vo svojich parlamentoch.