Screenshot-2023-07-17-11.14.13-810x500.png

Greenwald: Bývalí špióni CIA riadia cenzúrne operácie pre technologických gigantov

49
Kultúra smrti

 

Bývalí bezpečnostní agenti štátu zastávajú najvyššie pozície na veľkých technologických internetových platformách a sú zodpovední za cenzúru politického obsahu a obmedzovanie verejnej diskusie, informoval v utorok Glenn Greenwald.

Američania vedia o snahách bezpečnostného štátu kontrolovať mediálne naratívy už od 70. rokov minulého storočia, keď senátny’cirkevný výbor odhalil operáciu CIA Operation Mockingbird, povedal Greenwald poslucháčom svojho podcastu “System Update.”

V rámci tohto programu agenti CIA tajne infiltrovali a ovplyvňovali najväčšie národné spravodajské organizácie.

Odhalenie projektu Mockingbird’značne zneistilo médiá a vládu, keďže CIA má zakázané zameriavať sa na americkú verejnosť, povedal Greenwald.

V priebehu posledného desaťročia séria whistleblowerov odhalila, že americký bezpečnostný štát opäť zintenzívnil svoje tajné zameranie na amerických občanov, najmä od začiatku vojny proti terorizmu po 11. septembri 2001.

Zvesti o tom, že spravodajské agentúry špehovali Američanov alebo infiltrovali spravodajské médiá, boli pred viac ako desiatimi rokmi považované za škandalózne 

Dnes sa však veci zmenili, povedal Greenwald. V skutočnosti sa stalo bežným, že popredné spravodajské agentúry otvorene najímajú bývalých agentov americkej štátnej bezpečnosti, aby informovali a komentovali správy.

A v posledných mesiacoch sa Súbory na Twitteri a najnovšie Missouri v. Biden jasne ukázali, aký agresívny sa stal režim cenzúry.

Vláda USA čiastočne diktuje, aký obsah by mali platformy sociálnych médií povoliť na svojich stránkach, povedal Greenwald. Dodal však:

Je tu’ešte jeden prvok, ďalšia vrstva, ktorá spočíva v tom, že’infiltrovali tieto veľké technologické spoločnosti – títo bývalí agenti CIA – presne tak, ako’infiltrovali korporátne spravodajské kanály. Sú’všade v týchto cenzúrnych režimoch.

Greenwald povedal, že vrcholové pozície v technologických firmách teraz zastávajú ľudia, ktorí prichádzajú priamo zo spravodajských služieb.

Napr James Baker, ktorý sa podľa odhalení Twitter Files podieľal na väčšine cenzúrnych rozhodnutí pred prevzatím platformy Elonom Muskom’pracoval ako hlavný poradca FBI predtým, ako sa stal zástupcom poradcu Twitteru.

“Takže FBI poslala svojho najlepšieho právnika, aby išiel pracovať do tej časti Twitteru, ktorá cenzuruje politický obsah,” povedal Greenwald. “Rozumiete? To’je FBI, ktorá kontroluje náš domáci politický diskurz a jeho hranice."”

MintPress News vyprofiloval niekoľko bývalých agentov CIA, ktorí teraz riadia a vyvíjajú dezinformačnú politiku pre Facebook v článku z júla 2022 ktorý Greenwald zdieľal.

Podľa článku problém nie je v tom, že by títo ľudia boli nekompetentní. “Problém je v tom, že keď toľko bývalých zamestnancov CIA riadi najdôležitejšie svetové informačné a spravodajské platformy, je to len malý krôčik od samotnej agentúry, ktorá rozhoduje o tom, čo uvidíte a čo neuvidíte online – a to všetko v podstate bez verejného dohľadu.”

Greenwald povedal, že to umožňuje spravodajským agentúram udržať si významný vplyv na spravodajstvo a informačné toky, pričom si zachovávajú “určitú zásterku hodnoverného popierania.”

USA. vláda nepotrebuje hovoriť platformám, čo majú robiť, pretože ľudia, ktorí rozhodujú, sa najprv vyšvihli v radoch Národného bezpečnostného štátu “čo znamená, že ich názory sa zhodujú s názormi Washingtonu””, povedal Greenwald, citujúc MintPress News.

Greenwald uviedol, že ide o dôkaz viacnásobného úsilia, keď na jednej strane bývalí agenti bezpečnostného štátu propagandisticky ovplyvňujú americký ľud v korporátnych médiách a na druhej strane kontrolujú, čo sa môže hovoriť na najväčších platformách veľkých technológií.

V dôsledku toho je podľa neho celá škála nesúhlasných názorov “jednoducho zakázaná.”

Cenzúrno-priemyselný komplex ‘

Konto na Twitteri @NameRedacted247 sleduje pohyb bezpečnostných štátnych agentov do korporácií sociálnych médií, kde pracujú na dezinformáciách a dezinformáciách.

Konto poskytlo vlákno, ktoré Greenwaldov’tím potvrdil a v ktorom sa uvádza, že v decembri 2022 spoločnosť Google zamestnávala na vysokých pozíciách najmenej 165 ľudí zo spravodajskej komunity.

V celej spoločnosti bolo 27 bývalých agentov CIA, 52 bývalých agentov FBI, 30 ľudí, ktorí prišli z Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), 50 z amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti (DHS) a šesť od riaditeľa národného spravodajstva.

Facebook mal na vysokých pozíciách najmenej 115 bývalých pracovníkov bezpečnostných zložiek štátu – 17 zo CIA, 37 z FBI, 23 z NSA a 38 z DHS.

Google’s “trust and safety team,” ktorý riadi, aký obsah je na platforme povolený, riadia traja bývalí agenti CIA, ktorí kontrolujú dezinformácie a nenávistné prejavy.

Jeden z nich, Nick Rossman, označil “antivaxerov” na Twitteri za “nacistov” a “konfidentov,” povedal Greenwald a spýtal sa:

Myslíte si, že títo ľudia sú objektívnymi arbitrami dezinformácií? Alebo si myslíte, že’na to využívajú svoju cenzorskú moc vo vnútri Big Tech rovnako, ako ju využívajú ľudia vo vnútri korporátnych médií na presadzovanie propagandistických hier týchto agentúr proti vlastným občanom?"

Greenwald predstavil sériu online profilov ľudí, ktorí roky alebo desaťročia pracovali v spravodajských službách, než nedávno prešli na svoje nové pozície vo Big Tech.

Matt Taibbi informoval že spoločnosti začali zamestnávať bývalých agentov spravodajských služieb po voľbách v roku 2016, keď FBI zriadila svoju pracovnú skupinu zameranú na sociálne médiá, The Foreign Influence Task Force alebo FITF.

Odvtedy podľa Greenwalda vyrástol obrovský “cenzúrno-priemyselný komplex”, ktorý zahŕňa aj USA. štát, filantropické nadácie, “organizácie na overovanie faktov”, veľké technologické spoločnosti, univerzity, think-tanky, neziskové organizácie a súkromní dodávatelia.

Označenie ‘totalitarizmu’

Najúžasnejšie na tomto príbehu je však podľa Greewnalda to, že liberáli, ktorí boli kedysi hlavnými kritikmi bezpečnostného štátu, sa proti nemu neohradili. “Ústredným bodom ľavicovej liberálnej politiky bol názor, že tieto agentúry sú nekalé,” povedal. To všetko sa však zmenilo s Trumpovým prezidentstvom:

…v roku 2015, v roku 2016 sa americký bezpečnostný štát spojil proti Donaldovi Trumpovi a venoval sa sabotovaniu najprv Trumpovej kampane a potom Trumpovho prezidentstva.

Odtiaľ pochádza’Russiagate. Odtiaľ’pochádzali všetky tie podvody vrátane lži v roku 2020, ak bol notebook Huntera Bidena dezinformáciou.

A keďže v súčasnosti je len veľmi málo médií, ktoré kriticky informujú o týchto agentúrach, sú podľa neho na “vrchole svojej moci, mocnejšie ako kedykoľvek predtým.”

Z tohto dôvodu sú podľa neho ”zakotvené v najväčších korporáciách, ktoré kontrolujú informácie a propagandu v USA ”korporátne médiá a Big Tech.

Greenwald uzavrel:

Práve preto sú ”tak posadnutí zničením tých niekoľkých výbežkov nezávislých médií, tých niekoľkých miest, ktoré nemôžu kontrolovať, pretože bez nich majú skutočne úplne uzavretý informačný systém.

A úplne uzavretý informačný systém je charakteristickým znakom totalitarizmu. Ak môžete kontrolovať, ako ľudia myslia, a zabrániť im počuť odlišné názory, môžete kontrolovať všetky ich činy, pretože ich činy vychádzajú z toho, aké sú ich myšlienky.

A ak dokážete kontrolovať ich myšlienky, nemusíte’ani kontrolovať ich činy. A to je systém, ktorý sa vytvára.

Sledujte tu:

Tento článok bol pôvodne publikovaný The Defender – Children’s Health Defense’s News & Views Website pod licenciou Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0. Prosím, zvážte predplatné The Defender alebo darcovstvo pre Children’s Health Defense.