Čile: Svätostánok znesvätený a vysvätené hostie pohodené na ulici

284
Kultúra smrti

Otec Pedro Pedraza, kňaz zo Santiaga v Čile ohlásil, že z miestnej svätyne Lurdy Grotto boli ukradnuté zo svätostánku dve cibóriá obsahujúce premenené hostie. Ku krádeži malo dôjsť 28. marca.

Dcéry svätej Anny, mníšky, žijúce v danej oblasti, boli „zalarmované telefonátom miestnych rodičov zo školy sv. Anny“, ktorí im povedali, že našli „hostie pohodené na ulici“. Okolo pol piatej podvečer predstavená pozbierala „niekoľko hostií a potom boli ešte ďalšie nájdené pozdĺž tej istej ulice“.

Jedno cibórium bolo podľa National Catholic Register strieborné, kým druhé bolo pozlátené.

Otec Pedraza sa vyjadril, že ide o „smutné a bolestivé správy“ a požiadal veriacich, aby sa pridali k odprosujúcim modlitbám. Vo vyhlásení, ktoré vydali predstavitelia svätyne, sa uvádza:

Žiadame o odpustenie, Pane, veď si bol pohodený vonku ako odpad, čo sme si to len dovolili vykonať ti! Čo ešte musíš zniesť?

30. marca mala miestna katolícka komunita vykonať akt odprosenia, ktorý mal začať modlitbou sv. ruženca a pokračovať mal sv. omšou.

Čile bolo ešte donedávna považované za klasickú katolícku juhoamerickú krajinu. V tejto krajine si však viera v posledných rokoch prešla doslova raketovým úpadkom. Vrcholom pádu z útesu bolo požiadanie 34 (!) čilských biskupov o rezignáciu v roku 2018 za ich nezvládnutie sexuálnych škandálov zahrňujúcich maloleté osoby. Rezignáciu 7 biskupov pápež prijal okamžite a o niekoľko mesiacov neskôr František s okamžitou platnosťou zbavil kňazských úradov ďalších dvoch biskupov.

Tvárou škandálov v Čile sa však stal muž menom Fernando Karadima, v roku 2018 laicizovaný kňaz, ktorý v zariadeniach desaťročia zneužíval chlapcov. Rovnako škandalóznym bol fakt, že Karadimu kryl biskup Osorna Juan Barros, i keď sa o jeho činoch vedelo už roky. Biskup však tvrdil opak. Pápež František uveril Barrosovým tvrdeniam a oficiálne sa ho zastal, čo čilskú spoločnosť pobúrilo. Až z nečakane zúrivej reakcie verejnosti vzišlo vatikánske vyšetrovanie biskupa Barrosa, ktoré napokon potvrdilo tie najhoršie obavy. František síce následne prijal Barrosovu rezignáciu a laicizoval Karadimu, no Čiľania mu tento „prešľap“ nezabudli.

Avšak okrem Karadimu bolo v juhoamerickej krajine ešte ďalších asi 80 kňazov obvinených z činov sexuálneho zneužívania.

Katolícka Cirkev a veriaci sa tak stali v Čile terčom mnohých útokov – verbálnych aj fyzických. V rokoch 2019 a 2020 prepukli v krajine mohutné protivládne protesty, po ktorých zostalo z nejedného kostola rumovisko. Kostoly bývali zámerne zapaľované a mnohé z tých, čo nezhoreli, boli poškodené.