Macron chce, aby bolo právo na potrat pridané do Charty základných práv EÚ

136
Kultúra smrti

Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že by chcel, aby bolo právo na potrat pridané do Charty základných práv EÚ.

V prejave pred poslancami Európskeho parlamentu povedal: „Dvadsať rokov po vyhlásení našej Charty základných práv, ktorá predovšetkým zaručila zrušenie trestu smrti v celej Únii, dúfam, že dokážeme aktualizovať túto chartu, najmä aby bola explicitnejšia v oblasti ochrany životného prostredia alebo uznania práva na potrat.

„Otvorme túto diskusiu slobodne s našimi spoluobčanmi s veľkým európskym svedomím, aby sme dali nový život nášmu súboru práv, ktoré posilňujú túto Európu silnú vo svojich hodnotách, ktoré sú jedinou budúcnosťou nášho spoločného politického projektu,“ povedal francúzsky prezident.

Francúzska televízna stanica BFM TV informovala, že zákonodarcovia Macronovu poznámku o potratoch odmenili potleskom.

Charta práv v súčasnosti rozoznáva právo na život (uvádza, že „každý má právo na život“ a „nikto by nemal byť odsúdený na smrť alebo popravený“), no nikde sa nevyjadruje k potratom.

Počas prejavu označil za najnaliehavejšiu výzvu pre súčasnú Európu boj proti zmene klímy.

„Európa je kontinent, ktorý si ako prvý stanovil najambicióznejšie ciele na planéte, a to dosiahnutie uhlíkovej neutrality v roku 2050. Teraz musíme prejsť od zámerov k činom," povedal Macron europoslancom.

V tejto súvislosti zdôraznil nevyhnutnosť transformácie priemyslu a investícií do nových technológií, potrebu zastavenia odlesňovania a podporu ochrane biodiverzity.

Macron vo svojom prejave zdôraznil aj význam dodržiavania princípov právneho štátu a kritizoval aj Poľsko a Maďarsko, ktoré v tejto súvislosti majú s EÚ dlhodobé spory. Povedal "koniec právneho štátu znamená vládu svojvôle, koniec právneho štátu signalizuje návrat k autoritárskym režimom."

V závere svojho prejavu podčiarkol, že by sa Európa nemala vracať k nacionalizmu, ani sa vzdávať vlastnej identity, ale transformovať sa tak, aby efektívne čelila výzvam budúcnosti.