utečenci

Afganistan: taliban znásilňuje dievčatá, vyvražďuje rodiny, zabíja kresťanov

381
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

´V súčasnosti je pre Afgáncov krajne nebezpečné mať v mobiloch čokoľvek, čo súvisí s kresťanstvom. Taliban má totiž svojich špiónov a informátorov všade.´ Taliban začal unášať a znásilňovať dievčatá a ženy v Afganistane a z kresťanov si spravil terče smrti.

Správa z prvej ruky, publikovaná v PR Newswire:

"Príslušníci Talibanu chodia od dverí k dverám a berú ženy a deti. Ak sa v dome nachádza dievča staršie ako 12 rokov, musí byť dom označený písmenom ´X´, aby si ho talibanci mohli vziať. Ak také dievča nájdu v dome, ktorý nie je označený, popravia okamžite celú rodinu. Ak nájdu vydatú ženu, ktorá má 25 a viac rokov, talibanci ihneď zabijú jej manžela, s ňou si urobia čo chcú a následne ju predajú ako sexuálnu otrokyňu. Manželia a otcovia dávajú svojim manželkám a dcéram pušky a hovoria im, že keď talibanci prídu, môžu sa rozhodnúť, či zabijú ich alebo seba - majú na výber."

SAT-7, organizácia orientujúca sa na šírenie evanjelia na Strednom východe a v Severnej Afrike prostredníctvom "podnetných, informatívnych a vzdelávacích televíznych programov", informuje, že Taliban požaduje od ľudí ich mobily a "ak na nich nájde napr. stiahnutú Bibliu, okamžite dotyčného zabije." "V súčasnosti je pre Afgáncov krajne nebezpečné mať v mobiloch čokoľvek, čo súvisí s kresťanstvom. Taliban má totiž svojich špiónov a informátorov všade", tvrdí prezident SAT-7 North American, Dr. Rex Rogers. Pastor X, ktorý má v Afganistane krytie, uviedol pre Global Catalytic Ministries“To, čoho sme tu teraz svedkami, je obyčajným decimovaním krajiny a obyvateľov Afganistanu. Taliban má zoznam smrti, na ktorom sú mená známych kresťanov, ktorých majú pochytať a zabiť. Zachrániť ich môže iba Boh a ich kresťanskí vodcovia. Odvaha, s ktorou čelia tomuto prenasledovaniu, je absolútne neuveriteľná. Sú smelí, statoční a dôverujú Bohu."

Brat Samuel, riaditeľ Open Doors Field pre Áziu, podal správu, že ľudia sa boja, že čoskoro sa zavedie zákon šarija - islamský legálny systém. Dodáva, že mestá v súčasnosti celkom ovládol Taliban a že je "takmer nemožné byť v súčasnosti v tejto krajine nasledovníkom Ježiša." Release International, medzináboženské kresťanské združenie pre pomoc prenasledovaným kresťanom informovalo, že "v oblastiach, ktoré v súčasnosti kontroluje Taliban, dievčatá nemôžu chodiť do školy, ani ženy nesmú vyjsť z domu bez doprovodu muža."  

Radikálna islamská teroristická organizácia Taliban prevzala v Afganistane moc 15. augusta 2021. Prenasledovanie afgánskych menšín, medzi ktoré patria aj kresťania, bolo bežné aj predtým, ako odišla z oblasti armáda USA. Podľa US Správy o medzinárodnej náboženskej slobode z roku 2020 tvorili menšiny v Afganistane 0,3% obyvateľstva. Správa zároveň vysvetľuje, že afgánska ústava deklaruje islam ako oficiálne štátne náboženstvo a že žiadna iná nová legislatíva nemôže ísť proti "zásadám a ustanoveniam ´posvätného náboženstva islamu´". Ak afgánsky moslim napríklad v roku 2020 konvertoval na iné náboženstvo, považovalo sa to za apostázu, odpadlíctvo. Podľa zákona mal taký človek 3 dni na to, aby svoju konverziu odvolal; ak ju neodvolal, bol potrestaný trestom za odpadlíctvo - smrťou. Získavanie stúpencov proti islamu a rúhanie (protiislamské písomnosti alebo ústne prejavy) sú tiež hrdelnými zločinmi a ako také sa aj trestajú - smrťou. V spomínanej Správe sa ďalej uvádza, že kresťania majú bohoslužby v súkromí zo "strachu zo spoločenskej diskriminácie a prenasledovania". Štát na nich sústavne vyvíja nátlak, aby sa obrátili na islam a vyhráža sa im. Aby sa vyhli odhaleniu, kresťania často menia dátumy, časy a miesta svojich bohoslužieb. V Afganistane nie je ani jeden oficiálny kresťanský kostol. 

Podľa Catholic News Agency sa počet kresťanov odhaduje na 10.000 až 12.000; väčšina z nich sú konvertiti.