_xlarge.jpeg

USA Today pokladajú kresťanské hodnoty za ´zastaralé´, ORU žiadajú vylúčiť z turnaja

395
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Útoky na hodnoty kresťanských univerzít sú v súčasnosti bežným každoročným rituálom spravodajstva March Madness turnaju (basketbal mužov; 68 VŠ tímov). Publikácia USA Today´s For The Win vyzýva usporiadateľov, aby zakázali účasť na turnaji Oral Roberts University (ORU) z Tulsy v Oklahome, pretože má "zastaralé" pravidlá, ktoré sú na hony vzdialené od modernej spoločnosti.

ORU, ktorej mužstvo už porazilo Ohio State aj Floridu, absolútne nekorešponduje s líniou, ktorú March Madness propaguje, píše Hemal Jhaveriová, “rasová a inklúzna editorka" (Áno, dobre čítate, očividne ide o druh zamestnania). Pripúšťa, že evanjelická univerzita z Tulsy je ako ´vydedenec´ favoritom fanúšikov, no zároveň sa jej "hnusia" prísne požiadavky na študentov tejto univerzity. ORU sa ako "hlboko bigótna, s anti-LGBTQ+ politikou nemôže a ani sa nemá ignorovať" píše s opovrhnutím Jhaveriová. (na foto sa kouč Paul Mills spolu s tímom pripravuje na modlitbu po víťazstve nad Floridou) Toto je len úvodná salva z dlhého bombardovania ORU a rady výziev, aby NCAA (Národná športová asociácia VŠ) účasť tejto univerzite na turnaji zakázala. Univerzita je údajne "vykopávkou z minulosti" a jej základné hodnoty a presvedčenie sa absolútne nezhodujú s hodnotami rovnosti a inklúzie NCAA. Jhaveriová, samozvaná moralistická sudkyňa, zosiela hromy-blesky na Kódex študenta ORU, ktorý zakazuje nadávky, kliatby, rúhanie, ´social´ tancovanie (za účelom zoznamovania sa) a nosenie kraťasov na vyučovanie. Vyzýva fanúšikov, aby protestovali proti ORU pre ich homofóbiu, keď o Golden Eagles (Zlaté orly - názov ich tímu) počas turnaju informovala: "Dvakrát sa v ich Kódexe študenta uvádza, že ORU výslovne nedovoľuje homosexualitu. Pod hlavičkou Personal Behavior (Správanie sa jednotlivca) škola jednoznačne odmieta homosexualitu, pričom ju spomína v jednej vete s ´okultnými praktikami´." Nasledovať Boha, čistotu a zdržanlivosť, namiesto trendu NCAA, je pre ORU zjavne skutočne zlým krokom. Jhaveriová znevažuje univerzitu za to, že uznáva manželstvo ako zväzok jedného biologického muža a jednej biologickej ženy a za to, že svojich študentov "zaväzuje toxickými názormi fundamentalizmu, ktorý si robí fetiš z čistoty a zdržanlivosti". Jej "anti-LGBTQ+ postoj nie je ničím iným, len diskrimináciou a NCAA by ju mala okamžite vylúčiť".  

Verná svojej protikresťanskej nenávisti Jhaveriová zúri, že "univerzita je ohniskom inštitucionálnej transfóbie, homofóbie s úpadkovou sexistickou politikou. Neexistuje žiadny spôsob, ako odlúčiť jej mužský basketbalový tím od nebezpečenstva ich náboženských dogiem". Jhaveriová na záver obviňuje ORU, že ani ich víťazstvá nemôžu ospravedlniť ich "morálne zlyhania". Basketbalový tím Golden Eagles skrátka nemôže skryť "nebezpečnú a nenávistnú ideológiu, ktorá je jadrom jeho inštitúcie." Pred dvoma rokmi počas March Madness vychrlil športový blog Deadspin rovnakú protikresťanskú špinu aj na Liberty University; ktorú nazvali "najnenávidenejšou" spomedzi všetkých. Táto univerzita však tento rok vypadla hneď v prvom kole, takže bola ušetrená ďalších brutálnych mediálnych útokov.

USA Today zjavne ignoruje Prvý dodatok Ústavy a právo na náboženskú slobodu. Čitatelia, ktorí by chceli týmto novinám toto právo pripomenúť, môžu kontaktovať hlavnú editorku USA Today, Nicole Carrollovú, 703/854-6000 alebo na Twitter @nicole_carroll.