_xlarge.jpeg

Rev. James Martin vedie LGBT revoltu voči pápežovi Františkovi

581
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Po tom, čo Vatikán svojím vyhlásením oficiálne potvrdil náuku Cirkvi o homosexualite, sa rev. James Martin, SJ, postavil na odpor. Na sociálnych médiách zdieľa poštu od pro-LGBT katolíckej organizácie New Ways Ministry (služba po novom) a jasne schvaľuje ich odkaz: "Laici sú podľa svojho vzdelania, odbornosti a skúsenosti oprávnení, ba niekedy aj povinní, povedať svoju mienku o veciach týkajúcich sa dobra Cirkvi" (Lumen Gentium, dogmatická konštitúcia o Cirkvi, #37).    

"Budeme požehnávať páry rovnakého pohlavia", stojí v pošte. Absolútne tým odmieta Vatikán, ktorého najvyšší učiteľský úrad nedávno vydal dokument, na základe ktorého zakazuje katolíckym duchovným požehnávať páry rovnakého pohlavia. Katolícki veriaci sú zdesení týmto otvoreným aktom neposlušnosti rev. Martina voči pápežovi Františkovi a voči náuke Katolíckej cirkvi. "Tu totiž nejde iba o vyjadrenie názoru", reaguje na Martinov instagram katolícky komentátor Matthew Remedios. "Toto je otvorený nesúhlas a opozícia voči Magistériu Cirkvi. Podľa mňa je potrebné viac dôverovať inšpirovaniu Cirkvi Duchom Svätým." 

Na twitteri reaguje Daniel Rozak, že Martin je "vlkom v ovčom rúchu" a "zvádza duše na scestie".  

 

Páter Martin vs. fakty

Niektorí katolíci poukazujú na to, že Martinove informácie o Vatikáne sú zavádzajúce. Šíri fámy, že Vatikán vydal nemilosrdné nové pravidlo, odopierajúce požehnanie jednotlivcom, ak sú LGBT. Cirkev nezakazuje svojim kňazom kohokoľvek požehnať; ani nedávne jej vyhlásenie nič také nenaznačuje. Pôvodné vyhlásenie Vatikánskej Kongregácie pre náuku viery bolo jasným potvrdením toho, že Cirkev nemôže požehnávať zväzky osôb rovnakého pohlavia, pretože keby tak robila, podkopávala by sviatosť posvätného manželstva.  

"Páter Martin nielen že neposlúcha pápeža", povedal politický riaditeľ CatholicVote Joshua Mercer, "ale on navyše klame a zavádza ľudí a zasieva rozkol medzi katolíkov." Jeho nedávne vyhlásenie jasne naznačuje, že pomýšľa na rozkol. Pred pár dňami tento kňaz, ktorý je už pomaly celebritou, sa nechal počuť, že podľa neho spomínané vyhlásenie Vatikánu povedie k masovému odchodu katolíkov z Cirkvi a že ´standby´ postoj Cirkvi v otázkach zväzkov osôb rovnakého pohlavia bude natoľko ničivý a škodlivý, ako boli škandály sexuálneho zneužívania z rokov 2002 a 2018.

Od čias rozhorčenia nad sexuálnym zneužívaním v rokoch 2002 a 2018 som ešte nevidel toľko demoralizovaných ľudí, pripravených opustiť Cirkev, ako to bolo v marcovom týždni, v ktorom vyšiel dokument Kongregácie pre náuku viery o zákaze požehnávania párov rovnakého pohlavia. A neodchádzajú iba LGBT ľudia, ale aj ich rodiny a priatelia, ktorí tvoria značnú časť Cirkvi.