_large.jpeg

USA: Zákon o mediálnych spoločnostiach môže vytvoriť liberálny monopol na správy

114
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Zákon o konkurencii a zachovaní žurnalistiky (JPCA) fakticky poskytne Fox News a Wall Street Journal monopol na spravodajstvo, ktoré nie je krajne-ľavicové, čo znamená, že za "konzervatívne" sa bude považovať všetko, čo tak označí Murdochova rodina.

--------------------------

Zákon o konkurencii a zachovaní žurnalistiky (JPCA) je pokusom o klamlivú reklamu, ktorý tvrdí, že pomáha konzervatívnym spravodajským domom, ale namiesto toho sa ich snaží odstrániť z trhu myšlienok. Kongres by mal tento návrh odmietnuť, zabíja našu slobodu. 

Zákon JCPA by poskytol mediálnym spoločnostiam - vysielaniu a tlači - výnimku z federálnych protimonopolných zákonov, aby mohli koordinovaným spôsobom vyjednávať o cenách, ktoré by im spoločnosti sociálnych sietí, ako napr. Facebook, museli platiť za prenos ich obsahu. Zabezpečilo by sa tým, že technologickí miliardári budú musieť nasmerovať časť svojho bohatstva k týmto tvorcom obsahu. 

Je to však hra veľkých chlapcov, kde sa veľkí hráči môžu rozhodnúť, koho pustia do svojho klubu. Menšie kanály budú odsunuté na vedľajšiu koľaj a trh bude trpieť. 

Je to tak preto, lebo takmer všetci veľkí chlapci sú z liberálneho prostredia. Pokiaľ ide o tlač, sú tu New York Times a Washington Post. V prípade poskytovateľov video obsahu sa jedná o siete CNN a MSNBC. Hviezdne dvojičky vlastnené spoločnosťou News Corp - Fox News Channel a Wall Street Journal - sú jedny z mála napravo od stredovej čiary. 

Podporovatelia návrhu hovoria, že to pomôže malým konzervatívnym kanálom, ako v prípade toho, ktorý práve čítate (portál LifeSiteNews.com, pozn. prekl.). Bez šance. Takmer každý deň hovorím s priateľmi v Kapitole a počul som od nich mená niekoľkých tvrdo-bojujúcich pravicových spravodajských domov, ktoré mali získať prospech z tejto legislatívy. Ale potom som hovoril s generálnym riaditeľom jednej z týchto spoločností a zistil som, že nikto s nim o tomto návrhu nejednal skôr, než bol predložený. (Z tohto dôvodu je proti.)

Okrem toho, že som za posledné polstoročie urobil tisíce rozhovorov, býval som spolumajiteľom niektorých rozhlasových staníc a vedel som, ako funguje mediálny priemysel. Realita je taká: mediálne spoločnosti, rovnako ako mnoho iných biznisov, uprednostňujú kartely a monopoly.