_large.jpeg

Novoobjavený tajuplný gigantický keltský kríž v írskom lese

313
Zuzana Smatanová
AltKAT

V lese okresu Donegal v Írsku bol v roku 2016 objavený gigantický, tajuplný keltský kríž, vytvorený zo stromov. Tento veľký kríž uvideli pasažieri z lietadla, ktoré malo pristáť na miestnom letisku. A je naozaj obrovský: na dĺžku meria minimálne 100 metrov a na šírku 70 metrov a tvoria ho stovky stromov. Nikto podľa všetkého nevedel kto ho vytvoril a ako dlho tam už je. 

Až UTV sa podarilo zistiť odpoveď: pred mnohými rokmi lesník Liam Emmery vytvoril tento obraz pomocou výsadby dvoch rôznych druhov stromov a povedal o tom iba pár ľuďom mimo svojej rodiny. Jeho manželka Norma povedala, že na tento výtvor zabudla odkedy Liam pred 10 rokmi zomrel. Bol ťažko chorý a pred smrťou utrpel mozgovú porážku. Obraz kríža, ktorý tieto dva druhy stromov vytvorili bol v roku 2016 dobre viditeľný vďaka suchej jeseni.  

Nie je krásny? Nech je pochválený Pán!

(Keltský kríž je forma kresťanského kríža s nimbom alebo prsteňom, ktoré sa objavili v Írsku, Francúzsku a Británii v ranom stredoveku. Typ kríža s prstencom sa rozšíril používaním v kamenných vysokých krížoch vztýčených na ostrovoch, najmä v regiónoch evanjelizovaných írskymi misionármi, od 9. do 12. storočia; pozn. prekl.)