_xlarge.png

Poľsko sa zasväcuje svätému Jozefovi

119
Zuzana Smatanová
AltKAT

Konferencia biskupov Poľska oznámila, že zasvätenie národa a Cirkvi Poľska svätému Jozefovi sa uskutoční v Národnej svätyni sv. Jozefa v centrálnom Poľsku.

Kustód Svätyne, otec Jacek Plota, povedal: "Uskutočňujeme odkaz sv. Jána Pavla II, ktorý nám zanechal počas svojho pobytu v roku 1997. Je to modlitba s úmyslom ochrany nenarodeného života a za rodiny." Svätyňa podľa jeho slov obdrží mesačne tisícky prosieb o modlitbu na úmysly. Spolu so sv. Jozefom je už Poľsko zasvätené celej Svätej Rodine.

Na 1050. výročie začiatkov katolicizmu v Poľsku sa 19. novembra 2016 konala v Kostole Božieho Milosrdenstva v Krakowe slávnosť s oficiálnym aktom opätovného vyznania katolíckej viery, na ktorom sa zúčastnil aj prezident Poľska Andrzej Duda a poľskí biskupi.

"Pred tvárou Boha a celej zeme vyznávame, že potrebujeme Pane, aby si nám vládol. Vyznávame, že Ty, a jedine Ty, máš na nás sväté právo, ktoré nikdy nezanikne. Preto s pokorou skláňame pred tebou svoje hlavy, Pán neba i zeme a celého vesmíru, a uznávame Tvoju vládu nad Poľskom a nad celým naším národom, ktorý žije tu, vo svojej domovine, ale aj nad tými z nášho národa, ktorí žijú roztrúsení po celej zemi. Týmto Poľsko dnes, na 1050. výročie svojho ´krstu´, slávnostne uznáva vládu Ježiša Krista."

Panna Mária je oficiálnou Kráľovnou Poľska. Za Kráľovnú Poľska ju 1. apríla 1656 korunoval kráľ Jan Kazimierz. 26. augusta 1956 si poľská Cirkev za prítomnosti viac ako 1 milióna veriacich a predstaviteľov vlády, obnovila svoju vernosť Panne Márii ako Kráľovnej Poľska.