our-lady-mars-22.jpg

O tom, ako NASA poslala v roku 2021 Pannu Máriu na Mars

371
Zuzana Smatanová
AltKAT

18. februára 2021 sa od sondy, ktorú vyslala na planétu Mars NASA (National Aeronautic and Space Administration – americký národný úrad pre letectvo a vesmír), oddelil pristávací modul Perseverance Rover a po 7-mesačnom putovaní vesmírom úspešne pristál na Marse, vo vytypovanej oblasti krátera Jezero.

Či ste to vedeli alebo nie, cestovala na Mars aj Panna Mária, pod titulom “Nuestra Señora de Flores” (Naša Pani kvetov), svätá patrónka mestečka Álora v španielskej Andalúzii.

NASA vyselektovala zápisy, ktoré budú na 150.000 platničkách, ktoré mal robot vyniesť na Mars. Seržant Air Force Francisco José Fernández povedal pre Sur News, že medzi ne vložil aj titul Panny Márie “Nuestra Señora de Flores”, ku ktorej má veľkú úctu. „Zámerom je, že keď robot už celkom prestane fungovať, všetko čo je na platničkách, zostane vovnútri, aj meno Panny Márie. Niekto to môže nájsť, alebo to nájdu ľudia, ktorí sa napokon začnú usídľovať na Marse“, vysvetľuje Francisco. „Je vzrušujúce vedieť, že Jej meno bude tam, vo vesmíre, medzi údoliami a pustinami Marsu.“ Francisco nadšene rozpráva o „prítomnosti Márie“ na Marse spolu s členom Bratstva Nuestra Señora de Flores, Álvarom Fernández García-Gordillom. Povedal, že Kongregácia bola „prekvapená“ a „vzrušená“, keď túto novinku počula. „Vždy sme boli hrdí, keď si Našu pani kvetov niekto ´zapožičal´ mimo mesto, ale cesta na Mars je skutočným unikátom. Nenapadlo by nám to ani vo sne.“  

 

Tu je foto "palubného lístka" Našej Pani:

Boarding pass

 

Zbožná úcta k Našej Pani kvetov pochádza z 15. storočia z Álory, po tom, čo Španieli dobyli Granadu. Kráľovná Alžbeta nariadila postaviť na jej počesť kaplnku; dnes je kaplnka sanktuáriom. Socha Našej Pani bola pre sanktuárium postavená v roku 1502; v pravej ruke drží kráľovské insígnie a na ľavej jej spočíva dieťa Ježiš. Cirkev slávi jej sviatok 8. septembra.