GettyImages-1216601175-e1613417609826-640x335.jpg

Sýrsky kresťan prišiel o prácu, pretože si nedal dole krížik

247
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Sýrsky kresťan tvrdí, že prišiel o prácu vo švédskom sklade po tom, čo ho vedenie firmy požiadalo, aby si dal dole krížik a on to odmietol. 

Sýrčan George Tannouri uviedol, že v sklade prevádzkovanom technologickou spoločnosťou Ingram Micro, ktorý sa nachádza severne od Štokholmu, pracoval tri mesiace. Jeho pôsobenie vo firme sa skončilo po tom, keď si mal dať dole krížik, ktorý nosil pod tričkom. 

Tannouri uviedol, že to odmietol a následne mu bolo oznámené, že jeho skúšobná doba pre túto pozíciu bola ukončená a bol mu nariadený odchod, informuje denník Nyheter Idag.

"Náš ľud (Sýrčania) si toho v histórii zažil toľko, takže prichádzame do Švédska a ako sa k nám správajú?" uviedol Tannouri. 

Tannouri dodáva: "Som unavený z toho, ako sa vo Švédsku správajú ku kresťanom. Je prijateľnejšie útočiť na naše náboženstvo než na iné."

Podľa spoločnosti Ingram Micro bolo Sýrčanovi oznámené, aby si dal prívesok dole z bezpečnostných dôvodov, a nie z náboženských. Tannouri však trvá na tom, že rozhodnutie bolo náboženské a pýta sa, prečo niektorí zamestnanci môžu v práci nosiť hidžáb. 

Lisa Valinder Olssonová, komunikačná manažérka firmy, obhajovala nosenie hidžábu slovami: "Považuje sa za oblečenie a nepovažuje sa za riziko, pokiaľ neodstáva."

Sýrski kresťania boli v posledných rokoch cieľom útokov. V januári 2020 došlo v priebehu niekoľkých týždňov k viacerým podozrivým požiarom v sýrskom pravoslávnom kostole v meste Norrköping. 

Isa Gergin, hovorca a správca Sýrskej ortodoxnej cirkvi, v tom čase uviedol: "Niekto vonka vylial benzín a zapálil ho. Záchranné služby však boli rýchlo na mieste."

Gergin dodal, že budova bola cieľom podpaľačov aj v roku 2018.

Vyhlásenia Georga Tannouriho prichádzajú tiež len pár mesiacov po tom, čo študent švédskej školy tvrdil, že mu bolo povedané, aby si dal dole krížik pri triednom fotení, zatiaľ čo ostatní študenti smeli nosiť hidžáb.

Twitter Breitbart London: 11-ročný Švéd zaútočil v multikultúrnom Malmö kvôli krížiku na retiazke.