kids.jpg

Detskí psychiatri tvrdia, že trans ´liečba´ je najväčším škandálom v dejinách medicíny

315
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Postavia sa konečne lekári proti transgender prílivovej vlne, ktorá sa za posledných pár rokov doslova prevalila medicínskymi inštitúciami? Doteraz sa totiž len zopár kritikov odvážilo vyjadriť svoje obavy z tohto fenoménu, za čo boli okamžite brutálne potrestaní kampaňami, v ktorých ich očiernili, pošpinili a často im úplne zničili kariéru. V súčasnosti však lekári a medicínski profesionáli, ktorých vážne znepokojuje smer, ktorým sa všetko toto uberá, podpísali list, adresovaný austrálskemu ministrovi zdravotníctva.

The Australian informuje: "Viac ako 200 lekárov pridalo v priebehu troch dní svoje podpisy pod petíciu, ktorou lekári a medicínski pracovníci urgujú ministra zdravotníctva Grega Hunta, aby zahájil rozsiahle parlamentné vyšetrovanie ohľadne vysoko rizikovej ´liečby´ mladých ľudí, ktorí sú presvedčení, že sa narodili v nesprávnom tele. Medzi signatármi listu je 9 detských psychiatrov, 9 pediatrov, 14 univerzitných profesorov priamych a pridružených odborov a mnohí ďalší. Plne podporujú 16-stranovú odbornú správu, ktorú G. Huntovi poslal profesor pediatrie na Western Sydney University Dr. John Whitehall. Spomínanú petíciu odoslali ministrovi ešte pred plánovaným zasadnutím vlády. Minister v tejto súvislosti oslovil Royal Australasian College of Physicians (Austrálske kráľovské kolégium lekárov), no Dr. Whitehall so svojimi prívržencami nie je presvedčený o tom, že toto kolégium dokáže viesť natoľko komplexné a nezávislé vyšetrovanie, aké je v tejto záležitosti potrebné. Medzitým sa aj svetoznámy psychiater pre deti a mládež, Dr. Christopher Gillberg vyjadril, že podľa neho je neodskúšaná ´liečba´ trans-identifikujúcich sa detí, bez skúmania jej účinkov, "zrejme jedným z najgrandióznejších škandálov v dejinách medicíny". Neuropsychiatrická skupina prof. Gillberga na Sweden’s Gothenburg University, ktorá má výskumné pobočky v Británii, Francúzsku a Japonsku, vyzvala k okamžitému moratóriu na používanie blokátorov puberty najmä pre ich neznáme dlhodobé účinky. Dr. Gillberg ďalej uvádza, že situácia vo Švédsku je "absolútne hrozná"; stovky detí, ktorým rok podávali "experimentálne" blokátory puberty a hormóny opačného pohlavia, riskujú neplodnosť aj "navzdory pochybnostiam ich rodičov". Dr. Whitehall, ako aj profesor dôkazovej medicíny na Oxford University Carl Heneghan, tiež potvrdzujú, že nedostatok solídnych, dlhodobých a overených dôkazov robí z ´liečby´ trans detí obyčajný neistý "experiment". 

The Australian žiadal komentár od Royal Chil­d­ren’s Hospital/RCH (Kráľovská detská nemocnica) v Melbourne, ktorá je najväčšou národnou detskou gender klinikou. Hovorca signatárov spomínaného listu, Rob Pollnitz, penzionovaný pediater s 50-ročnou praxou tvrdí, že gender zmätok v deťoch a mladistvých je v prvom rade jednoznačne zapríčinené psychologickými, a nie biologickými problémami: "Predtým, ako by sa im mala poskytnúť neodskúšaná a pochybná chirurgická a hormonálna ´liečba´, mali by sa čo najodbornejšie posúdiť ich psychologické problémy." Kritici tzv. pro-trans "bezpečného modelu", ktorého priekopníkom je práve RCH, sú presvedčení, že tento model sa zameriava iba na "gender dysphoriu" (rodový zmätok), čo je konflikt medzi psychickou identitou a biologickým pohlavím, a to na úkor množstva iných problémov - autizmus, anorexia, rodinná trauma, depresia - ktoré by bolo treba urgentne a v prvom rade liečiť. Prof. Gillberg hovorí, že novou diagnózou "gender dysfórie" vo Švédsku najviac trpia dievčatá - tínedžerky, ktoré na rozdiel od chlapcov rovnakého veku "nevykazovali do svojich 10 rokov veku žiadne trans sklony. Mnohé z týchto prípadov vykazujú neskôr problémy s autizmom alebo anorexiou. Títo mladiství mali v puberte ešte viac problémov s identitou než je priemer (Kto som? Ako sa mám správať? Čo zo mňa bude? Som hetero? ...) Takáto kríza identity však takmer vždy po niekoľkých rokoch odoznie. Som si istý, že trans aktivisti podchytili pre svoje ciele práve túto skupinu. Trans lobby sa sťažuje, že debata o ´liečbe´, ktorú vo Švédsku odštartoval prof. Gillberg donúti mladistvých trans ľudí znova spochybniť svoju identitu."  

Prof. Gillberg predkladá fakt, že tzv. "bezpečný model" môže zničiť tisíce detí; a čo na to trans aktivisti? Obávajú sa, že by trans ľudia museli opäť prehodnotiť svoju identitu, mohli by si totiž začať uvedomovať svoju vlastnú skutočnú identitu. To len dokazuje, že deti boli ´naverbované´ a vedené tak, aby im ´nové´ správanie sa po fyzickej stránke natrvalo zmenilo aj zvyšok života. 

 

Rozhodnutie prof. Gillberga a stoviek ďalších otvorene prehovoriť je neuveriteľne povzbudzujúce a ja som presvedčený, že tento dialóg bude pokračovať. Priam zúfalo potrebujeme lekárov - odborníkov v tejto oblasti, aby veci vysvetľovali, aby povzbudili rodičov, ktorých tlačia LGBT aktivisti iba jedným smerom, aby upozorňovali vlády že ide o sociálny ´experiment´, ktorý sa reálne deje na našich deťoch, ktoré však vôbec teraz nerozumejú následkom, ktoré z tejto ´činnosti´, páchanej na nich, vyplynú.