joebiden18.jpg

Joe Biden hovorí, že chce zvrátiť každý pro-life zákon zachraňujúci deti pred potratmi

220
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pro-life lídri ostro kritizovali prezidenta Joea Bidena, ktorý sa v piatok zaviazal, že z prípadu Roe v. Wade urobí zákon krajiny. Katolícky prezident prišiel s týmto vyhlásením na výročie spomínaného prípadu. 

"Joe Biden opakovane trvá na tom, že je oddaným Katolíkom," napísala na Twitteri Lila Rose, zakladateľka organizácie Live Action. "Toto tvrdenie často používal počas svojej kampane. Dnes vydal vyhlásenie, v ktorom vyzdvihol prípad Roe v. Wade, ale ani raz nepoužil slovo ‘potrat‘. Jeho podvod je ohavný. Násilie, ktoré hrdo podporuje, je otrasné."

Biden si pripomenul 48. výročie prípadu sľubom, že vymenuje sudcov, ktorí rešpektujú toto rozhodnutie ako precedens. Novozvolený prezident tiež uviedol, že on a viceprezidentka Kamala Harris sa zaviazali uzákoniť toto rozhodnutie.  

Tento krok vyvolal emotívne reakcie zo strany mnohých pro-life lídrov. Je to najmä preto, že Biden je druhým katolíckym prezidentom USA a Katolícka cirkev sa výslovne stavia proti potratu, ktorý označuje za "zločin voči ľudskému životu"

"Joe Biden si pripomína výročie Roe v. Wade vyhlásením, že je ‘hlboko zaviazaný‘ k úmyselnému ničeniu nevinného života skrz ohavnú prax potratov," tweetovala organizácia Catholic Vote. "Toto predstavuje veľkú roztržku s Cirkvou, a to len niekoľko dní potom, čo jeho hovorkyňa označila Bidena za ‘zbožného‘."

Predsedníčka Pochodu za život Jeanne Mancini vo svojom odsúdení Bidenovho vyhlásenia zdôraznila často opakovanú pro-life frázu: "Potrat nie je zdravotnou starostlivosťou."

"Je srdcervúce, ale nie prekvapujúce, že v deň, keď si pripomíname stratu viac ako 60 miliónov Američanov pri potratoch, sa nová administratíva agresívnym spôsobom prikláňa k potratovému extrémizmu," uviedla Mancini. "Prináša to viac rozdelenia v čase, keď naša krajina potrebuje jednotu a uzdravenie."

Pro-life organizácia Susan B. Anthony List odsúdila Bidenovo vyhlásenie ako "nesprávne": 

"Prezident Biden a viceprezidentka Harris práve zverejnili vyhlásenie k 48. výročiu Roe v. Wade a absurdne ho označili za ‘základné‘. Nesprávne. Základné je v skutočnosti právo na ŽIVOT každého Američana, ako sa uvádza v Deklarácii nezávislosti."

Republikánsky senátor z Arkansasu Tom Cotton si v piatkovom vyhlásení tiež pripomenul výročie Roe v. Wade, keď oplakával "milióny životov stratených za 48 rokov od rozhodnutia v prípade Roe v. Wade a odstránenia štátnych pro-life ochrán."

"Budem sa naďalej modliť za tie nenarodené deti, ktoré sú obeťami potratov, rovnako ako budem pokračovať v mojej práci na ochranu nenarodených detí a základných práv každej ľudskej bytosti," uviedol senátor vo vyhlásení. 

Biely dom okamžite nereagoval na žiadosť o komentár.