new6_1024_512_75_s_c1.jpg

Mississippský zákon klasifikuje potrat ako vraždu

163
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Podľa Mississippského zákona je potrat zločinom. "Každý, kto úmyselne, vedome a ľahkovážne prevádza potrat alebo k nemu núti, bude obvinený z vraždy a potrestaný podľa zákona, ktorý vymeriava príslušný trest za takýto zločin", tak znie dodatok k Mississippskému zákonu House Bill 338.

V tomto dodatku sa ďalej špecifikuje:

"Osoba, ktorá predáva, požičiava, rozdáva alebo iným spôsobom vystavuje, alebo ponúka na predaj, požičanie alebo darovanie, robí reklamu, predáva, požičiava alebo distribuuje akýkoľvek nástroj, artikel, liek, či iné liečivo, za účelom spôsobenia nelegálneho potratu; alebo kto píše alebo tlačí karty, plagáty, letáky, inzeráty, alebo podáva ústne alebo písomné informácie, ktoré obsahujú čas, miesto, spôsob, osobu alebo prostriedok na umožnenie potratu, je vinný zločinom a odsúdi sa nie na menej ako 1 rok a nie na viac ako 10 rokov v štátnom nápravnom zariadení a zaplatí pokutu nie viac ako 50.000 dolárov ale nie menej ako 25.000 dolárov."

Nejedná sa o prvý pokus mississippských zákonodarcov postaviť potrat mimo zákon v tomto ´magnóliovom´ štáte. V roku 2018 zakazoval zákon väčšinu potratov po 15. týždni, no potom ho zablokoval sudca. Federálny odvolací súd rozhodol, že zákaz potratov je protiústavný. Mississippskí zákonodarcovia sa odvolali na Najvyšší súd USA, ktorý má rozhodnúť, či sa prípadom bude zaoberať; ak áno a ak podporí pro-life zákon, môže dôjsť k zvráteniu rozhodnutia v prípade Roe vs. Wade (rozhodnutie, ktoré v roku 1973 umožnilo voľný prístup k potratom v 50 štátoch USA).

Páter Stephen Imbarrato, zakladateľ a riaditeľ LifeMinistriesUS, povedal pre LSN, že Mississippský zákon podporuje. Cestuje po celej krajine, aby podporil pro-life aktivistov v prednej línii. Na výročie Roe vs. Wade odslúžil ďakovnú omšu v St. Louis na oslavu toho, že v štáte Missouri sa nesmú prevádzať potraty: "Som za zrušenie potratov, čo znamená, že podporujem všetky stratégie, ktoré rozhodujú o tom, že skončí každodenné masové vraždenie nenarodených detí. Kiežby bol tento zákon prijatý a prešiel by aj na Najvyššom súde USA, aby mohla už konečne skončiť táto ústavná kríza a národná tragédia, v ktorej vláda v podstate schvaľuje, obraňuje a financuje (z našich daní) vraždy nenarodených bábätiek."