skor_bk-vakcina-pfizer-biontech_forced-vaccination_pixabay-free-1024x640.jpg

Francúzsky virológ a infektológ, profesor Caumes varuje pred vakcínami Pfizer-BioNTech

657
Kultúra života

Jeanne Smitsová na portáli LifeSiteNews uverejnila článok s názvom „French infectious disease expert shocked by the number of adverse reactions to COVID-19 vaccine.“

V článku sa odvoláva na tvrdenia francúzskeho profesora, virológa a infektológa Erica Caumesa, ktoré boli prvotne publikované v prestížnom Le Parisien, kde francúzsky profesor Eric Caumes uviedol, že ešte nikdy nevidel toľko nežiadúcich účinkov pri vakcinácii, ako v prípade americko-nemeckej vakcíny spoločností Pfizer-BioNTech. Táto vakcína sa má vo Francúzsku distribuovať už od januára budúceho roku.

Profesor Eric Caumes je virológ a infektológ v prestížnej parížskej nemocnici Pitié-Salpêtrière, a patrí k svetovej špičke odborníkov. Na konci roku rázne vystríha pred razantným nástupom koronavírusu a odporúča, najmä v rodinách, dôsledne dodržiavať preventívne opatrenia proti koronavírusu, založené na zvýšenej hygiene aj v podobe častého vetrania a otužovania, a dodržiavaní spoločenskej izolácie. Podľa jeho slov prichádza tretia vlna pandémie, ktorá bude mať masívnejší charakter ako predchádzajúce dve vlny.

V otázke vakcíny spoločností Pfizer-BioNTech (Američania a Nemci) profesor Eric Caumes uviedol, že sa určite nenechá proti koronavírusu očkovať vakcínou spoločnosti Pfizer-BioNTech. V rozhovore pre francúzsky denník Le Parisien s názvom „Vaccin anti-Covid : «Si on se loupe, la vaccinologie sera discréditée», s’inquiète Eric Caumes“, z ktorého čerpala aj Jeanne Smitsová, doslovne uviedol, že tejto vakcíne nedôveruje.

Američania a Nemci neposkytli podľa profesora Erica Caumesa dostatok relevantných podkladov o účinnosti a zložení svojej vakcíny. Pri čítaní 53 stranovej správy predloženej spoločnosťami Pfizer-BioNTech uviedol, že ho zarazil nedostatok informácii o predchádzajúcich testoch a takisto príliš vysoký prípad nežiadúcich reakcií u dobrovoľníkov na očkovanie vakcínou uvedenými spoločnosťami z roku 2020. Nešlo len o lokálne začervenania, či krátkodobé horúčky a bolesť, ktoré by sa ešte dali očakávať a zniesť, ale najmä o stupňovanie nežiadúcich príznakov a reakcií po druhej dávke očkovania, vrátane úmrtí.

Podľa profesora Caumesa až takmer 15,8 percenta dobrovoľníkov vo veku 18-55 rokov malo najmä po druhej dávke vakcinácie vyššiu teplotu ako 38 stupňov Celzia dlhšie ako 7 dní. Až 45 percent dobrovoľníkov muselo brať lieky proti bolestiam a horúčke, 55 percent očkovaných malo bolesti hlavy a 62 percent cítilo chronickú únavu. Vakcína spoločností Pfizer-BioNTech môže byť značne nebezpečná aj pre pacientov s chronickými alebo civilizačnými chorobami.

Podľa profesora Caumesa v takmer 68 miliónovom Francúzsku až takmer polovica obyvateľstva nemá podľa prieskumov záujem o vakcináciu a vakcinácie sa obáva. Vedľajšie účinky (vrátane úmrtí) po očkovaní by ešte viac zvýšili napätie v krajine. Podľa jeho slov, vakcína mRNA spoločností Pfizer-BioNTech nie je bezpečná a neodporúča ju použiť. Za šokujúce vníma profesor Eric Caumes aj správy z Anglicka, kde dokonca dva dni po prvej dávke v očkovacej kampani vakcínou spoločností Pfizer-BioNTech vydali anglické úrady odporúčania, aby boli z vakcinácie touto vakcínou absolútne vylúčení ľudia, ktorí trpia alergiami, chronickými a civilizačnými ochoreniami. Profesor Caumes takisto uviedol, že je prekvapený skutočnosťou, že v amerických oficiálnych dokumentoch ohľadne vakcíny Pfizer-BioNTech nie sú žiadne vedľajšie účinky spomenuté.

Profesor Caumes na margo americko-nemeckej vakcíny uviedol, že ju určite neodporúča ani mladým a zdravým ľuďom. Vakcína bola vyvinutá prirýchlo, možno revolučným spôsobom, ale chýbajú dôkazy o spoľahlivosti a bezpečnosti vakcíny. Starým a chorým ľuďom v prípade ochorenia na Covid-19 za predpokladu, že nemajú život ohrozujúce respiračné príznaky spojené s dusením odporúča zostať doma a liečiť sa liekmi na báze paracetamolu, prípade liekom Rivotril, ktorý sa však napríklad na Slovensku už približne od roku 2018 nedistribuuje. Profesor Caumes vyzdvihol aj francúzske skúsenosti v boji proti ťažkým prípadom ochorenia na koronavírus s využívaním antibiotík a liekov na báze azitromycínu a hydroxychlorochínu.

V spomenutom článku „Vaccin anti-Covid: «Si on se loupe, la vaccinologie sera discréditée», s’inquiète Eric Caumes“ uverejnenom vo francúzskom denníku Le Parisien sa profesor Caumes pozitívne vyjadruje o vakcíne britskej spoločnosti Astra Zeneca a o výsledkoch, ktoré sú k dispozícii v britskom prestížnom medicínskom časopise The Lancet. Spoločnosť Astra Zeneca poskytla všetky potrebné údaje, ktoré boli následne podrobené skúmaniu mnohými prestížnymi laboratóriami. Ide o diametrálne odlišný prístup, ako v prípade americko-nemeckej vakcíny spoločností Pfizer-BioNTech, kde vydali len tlačovú správu o svojich úspechoch, bez toho, aby bolo možné si tieto informácie vedecky overiť.

Po článku profesora Caumesa v parížskom Le Parisien nasledovala veľmi negatívna reakcia francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana, ktorý nedokázal zachovať pokoj a oboril sa na profesora Caumesa s tým, že rozpráva nezmysly a konšpiruje. Rovnako zaútočil aj na francúzskych poslancov, ktorí zaujali k vakcíne spoločností Pfizer-BioNTech podobne negatívny postoj. Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran sa tak podľa mnohých kritikov až príliš okato angažuje v prospech americko-nemeckej vakcíny od spoločností Pfizer-BioNTech.

Profesor Caumes vo svojom článku uviedol, že by bol veľmi nerád, keby ho vnímali ako konšpirátora, on sám sa určite nedá americko-nemeckou vakcínou od spoločností Pfizer-BioNTech zaočkovať, pretože okolo tejto vakcíny je až príliš veľa nejasností. Ako lekár jednoducho nemôže akceptovať reklamné vyhlásenie spoločnosti ako dôkaz, najmä ak dosiaľ nikto nemal možnosť podrobiť americko-nemeckú vakcínu relevantnému vedeckému výskumu. Osobne dáva prednosť vakcíne od spoločnosti AstraZeneca, ktorá na vývoji spolupracovala s prestížnou univerzitou v Oxforde. Vakcíne Astra Zeneca sa podľa profesorových slov darí aj zabraňovať prenosu vírusu.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca sa však podľa niektorých tvrdení vyvíjala z buniek v minulosti potratených detí, takže najmä pre mnohých veriacich nemusí byť z morálneho hľadiska prijateľná. Vatikán sa po prvýkrát zaoberal morálnymi pochybnosťami o vakcínach, vytvorených pomocou bunkových línií zo zabitých nenarodených detí až v roku 2005. Stanovisko katolíckej Cirkvi potom zverejnila Pápežská akadémia života, vedená talianskym kardinálom a špecialistom na bioetiku Eliom Sgrecchiom, ktorý minulý rok zomrel. O vakcíne od spoločnosti AstraZeneca sme na portáli Christianitas písali už v septembri 2020, záujemcovia si môžu spomínané články prečítať tuhttps://www.christianitas.sk/moze-katolik-pouzit-potratovu-vakcinu/ resp. tuhttps://www.christianitas.sk/vyhlasenia-biskupov-o-moralnej-nedovolenosti-pouzivania-vakcin-vyrobenych-z-potratenych-ludskych-plodov/

Profesor Caumes už dnes čelí značnému odporu francúzskych politikov za svoju otvorenosť. Sám na svoju obranu hovorí, že ako infektológ je zástancom očkovania, pretože očkovanie považuje za zázrak medicíny a vakcíny považuje za najinteligentnejšie lieky aké existujú, pretože bránia ešte predtým, ako je potrebné liečiť. Je však ako lekár povinný hovoriť ľuďom pravdu, pretože ak nebudú ľudia dôverovať lekárom, nastane vo Francúzsku katastrofálna situácia. Vakcíny z americko-nemeckej spolupráce spoločností Pfizer-BioNTech však ako zodpovedný lekár musí odmietnuť a nemôže ich ľuďom odporúčať.

Medzitým si francúzska vláda už americko-nemecké vakcíny dopredu objednala a zaplatila za ne bez toho, aby s istotou vedela, či sú alebo nie sú bezpečné. Vakcína od spoločností Pfizer-BioNTech má podľa profesora Caumesa negatívny potenciál zdiskreditovať celú históriu očkovania.

A ako to bude vyzerať na Slovensku? Podľa informácii z portálu Ministerstva zdravotníctva SR sa Slovensko sa pripravuje na spustenie vakcinácie proti ochoreniu COVID-19. Čaká sa len na schválenie Európskou agentúrou (EMA). Prvá vakcína by mohla byť registrovaná tesne pred koncom roka 2020. Následne by sa mohlo spustiť očkovanie u nás aj v ďalších štátoch Európskej únie. Veľká Británia už s vakcináciou začala. Použitie vakcíny schválila aj Kanada.

Štáty Európskej únie, teda aj Slovensko, čakajú na schválenie vakcín proti ochoreniu COVID-19. Európska lieková agentúra (EMA) prijala dve žiadosti o podmienečnú registráciu vakcín. Prvým žiadateľom je konzorcium BioNTech a Pfizer a druhým Moderna Biotech Spain, S.L. Ak budú predložené údaje o kvalite, účinnosti a bezpečnosti spĺňať požiadavky na registráciu vakcíny, registračné rozhodnutia môžu byť vydané o niekoľko týždňov. Pri prvej vakcíne by mohlo byť stanovisko 29. decembra 2020. U spoločnosti Moderna Biotech Spain, S.L to môže byť 12. januára 2021. Obe žiadosti predstavujú tzv. mRNA vakcíny. Ich úlohou je pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Finišuje aj vývoj ďalších vakcín.

Definitívny termín, kedy sa u nás začne s očkovaním, teda teraz závisí od rozhodnutia Európskej liekovej agentúry. Následne, ako budú vakcíny dodané, sa začne s očkovaním. Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí zatiaľ opakovane zdôrazňuje, že očkovanie bude dobrovoľné. „Ako prví budú očkovaní pracovníci, ktorí priamo pracujú s ľuďmi nakazenými vírusom. Popri zdravotníkoch, budú v prvom rade očkovaní aj vojaci, policajti a hasiči. Takisto ľudia, ktorí zabezpečujú napríklad rozvody energie v štáte a iné činnosti, bez ktorých chod krajiny nemôže fungovať,“ vysvetlil minister zdravotníctva. Doplnil, že treťou skupinou sú pracovníci v domovoch sociálnych služieb. Nasledovať by mali ľudia starší ako 65 rokov a klienti domovov sociálnych služieb, ktorí patria medzi najrizikovejšiu skupinu, takisto pacienti s chronickými chorobami a neskôr ostatná populácia staršia ako 16 rokov.

Prvá z vakcín, ktorá by mohla byť schválená a dodaná je od konzorcia spoločností BioNTech a Pfizer. Očkuje sa ňou dvoma dávkami. Začne sa prvou a následne o 21 dní sa človek preočkuje znovu.  Skladovaná bude v zmysle nastavených podmienok – hlboko mraziace boxy, klimatizácia a záložný zdroj energie. Takýchto miest bude na Slovensku 25. Vakcíny budú dodávané podľa plánu, pričom ten je postavený vždy na najbližší štvrťrok. Súčasne by sme začiatkom budúceho roka mali dostať dodávku vakcín aj od ďalšieho konzorcia. Odborníci odhadujú, že zaočkovanie bežnej populácie by sa mohlo začať realizovať na konci prvého štvrťroka budúceho roka.