shutterstock_1117795847.jpg

Prezidentka ECB: Mali by sme byť radšej za prácu, než za ochránené úspory

239
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagarde učinila pred nástupom do svojej funkcie kontroverzné vyhlásenie. Bývalá výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu vyhlásila: "Vari nie je pravdou, že sme nakoniec urobili správnu vec, keď sme konali radšej v prospech pracovných miest a (ekonomického) rastu, a nie v prospech ochrany sporiteľov?". V súvislosti s bývalým prezidentom Mariom Draghim a politikou negatívnych úrokových sadzieb ECB Lagarde naznačila, že ľudia by mali byť vďační za politiku zamestnanosti bez ohľadu na to, či sú ich úspory chránené. 

Vám sa to ľahko povie, Lagarde

Niektorých komentátorov odvážne vyhlásenia zaskočili, pričom jeden na Twitteri poznamenal: "Preložené: Mali by ste byť šťastní za to, že ste otroci." Ďalší komentujúci mal pocit, že jej vyhlásenia stelesňujú "starú mantru, ktorá má prinútiť daňových otrokov si myslieť, že by boli bez práce, ak by ich vláda nechránila. Propaganda nefunguje, keď ste osvietení Bitcoinom."

Nová predstaviteľka ECB vo svojom prejave karhala nemeckú a holandskú vládu za to, že neinvestovali svoje rozpočtové prebytky do vecí, ktoré ona považuje za dôležité, ako napr. infraštruktúra, vzdelávanie a inovácie, aby "umožnili lepšie vyváženie". Pokiaľ ide o bežné obyvateľstvo, veľká persóna finančnej politiky otvorene poznamenala:

"Mali by sme byť radšej za prácu, než za ochránené úspory ... Myslím si, že v tomto duchu sa rozhodovali moji predchodcovia, a som toho názoru, že sa rozhodli veľmi dobre." 

Kto sme "my"? - Chudoba v EÚ 

Keď Lagarde hovorí o "nás", nie je jasné, koho má na mysli. Podľa štatistík žije 16,9% obyvateľov EÚ v riziku chudoby aj po zohľadnení faktorov sociálnych transferov od roku 2017. Mnoho Európanov môže byť v súčasnosti "zamestnaných", ale pekné znejúce štatistiky sú často podopreté mimoriadne laxnými hodnoteniami toho, čo predstavuje tzv. zamestnanosť. Striedavé a nespoľahlivé pracovné miesta, ako napríklad, keď človek robí iba jednu hodinu týždenne, slúžia tomu, aby rétorika Draghiho a Lagarde znela dôveryhodne. Podľa štúdie z augusta 2018 "Meranie zamestnanosti a nezamestnanosti", ktorú vypracovali výskumníci Andrea Brandolini a Eliana Viviano z Talianskej banky: 

"Miera zamestnanosti predstavuje podiel populácie v produktívnom veku s plateným zamestnaním: ide o meranie počtu osôb, ktoré nezohľadňuje rozdiely v pracovnom čase a trvaní zmluvy medzi zamestnancami."

Zatiaľ čo Lagarde s miliónovými príjmami popíja šampanské v značkových oblekoch, bežný plebs žijúci od výplaty k výplate, riadiaci sa politikou ECB, musí zostať vďačný za to, že má aspoň prácu, hoci jeho úspory sú doslova požierané zaživa. Tí, ktorí majú problém s novou obhajkyňou negatívnych sadzieb v ECB, nie sú nevyhnutne proti vysokej móde či dobrému životu. To isté sa týka aj pokrytectva a arogancie, ktoré sú potrebné na vyslovenie takýchto nezmyslov z pozície, v ktorej sa nachádza Lagarde. 

Úspory sú nevyhnutné pre zdravú ekonomiku

Ako kedysi napísal americký ekonóm Murray Rothbard: "Úspory a investície sú nerozlučne spojené. Je nemožné jedno podporovať a od druhého odrádzať." Bez možnosti sporenia neexistuje schopnosť investovať. Žiadna šanca stavať na budúcnosť alebo vytvárať priestor mobilizáciou financií pre osobný čas, inovácie, objavovanie a oddych. 

Vyhlásenie Christine Lagarde, že národy s prebytkom by mali investovať, a zároveň vyzývať bežných občanov, aby zabudli na úschovu hodnoty, prezrádza o dôležitom odpojení a informuje nás o prevládajúcom svetonázore: peniaze a úspory sú pre nás, práca je pre vás.

Je ironické, že práve socialistická právnička z Francúzska zaujala takýto postoj. Pokiaľ sa vrátime späť k Bitcoinu, tieto vyhlásenia prezrádzajú ešte niečo ďalšie. Hlavným dôvodom, prečo sa väčšina vlád stavia proti decentralizovaným financiám a kryptomenám, môže byť to, že Bitcoin umožňuje slobodné sporenie a utrácanie bez ohľadu na to, čo si ktorákoľvek odpojená tretia strana môže myslieť o tom, čo by sa malo robiť s vašimi peniazmi.