bill-gates-clanokW.jpg

Nadácia Gatesovcov darovala na boj proti Covidu už 1,4 miliardy eur

164
Neutral

Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov prisľúbila ďalšiu finančnú podporu vo výške 250 miliónov dolárov na vývoj nízkonákladových vakcín proti koronavírusu, ktoré budú zároveň menej náročné na prepravu.

22:14 Spojené štáty americké zaznamenali v priebehu jedného dňa 3 054 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, čo je dosiaľ najviac od začiatku pandémie. Predošlý denný rekord 2 769 padol 7. mája, informuje spravodajský portál BBC. Podľa dát Covid Tracking Project je v amerických nemocniciach hospitalizovaných viac ako 106-tisíc ľudí s COVID-19. V niektorých štátoch sú nemocnice takmer plné. Zdravotnícki odborníci upozorňujú, že ak ľudia budú naďalej ignorovať varovania pred cestovaním, ktoré nie je nevyhnutné, a veľkými zhromaždeniami, situácia sa v nadchádzajúcich týždňoch ešte zhorší. Mnohí experti pripisujú vysoký nárast prípadov a úmrtí neopatrnosti ľudí v súvislosti s Dňom vďakyvzdania.

20:35 Krajská nemocnica v severočeskom meste Liberec vo štvrtok zverejnila podrobnosti k prípadu úmrtia prvého dieťaťa v Českej republike s potvrdenou nákazou koronavírusom. Podľa nemocnice dieťa zomrelo ešte pred pôrodom, pretože matka mala komplikácie. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. Nemocnica v Liberci sa takto rozhodla zareagovať na stredajšie stručné informácie v médiách o tom, že v štatistikách ministerstva zdravotníctva sa nachádza v súvislosti s koronavírusom aj dieťa do jedného roka.

Portál Novinky.cz v stredu uviedol, že podľa štatistík na webe českého ministerstva zdravotníctva išlo o dievča a o vôbec prvé úmrtie vo vekovej skupine do 14 rokov v ČR. Štatistiky uvádzali jeho vek 0 rokov. V Česku dosiaľ od začiatku pandémie zomreli dvaja mladí ľudia nakazení koronavírusom. V oboch prípadoch išlo o mužov vo vekovej skupine 15 – 24 rokov. Vo vekovej skupine 25 – 34 rokov nákaze podľahlo 12 ľudí. Celkový počet obetí súvisiacich s ochorením COVID-19 stúpol zatiaľ v ČR na 9136.

19:58 Krajiny Európskej únie by mali pripraviť dvojfázovú kampaň očkovania proti typu koronavírusu. Uviedla to vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas svojho vystúpenia na summite EÚ v Bruseli. Uviedol to týždenník Politico na svojej webovej stránke s odvolaním sa na dvoch nemenovaných diplomatov. Prvá fáza má v jazykoch všetkých členských krajín vysvetliť, o aké vakcíny a prečo je očkovanie dôležité. Len čo sa začne s očkovaním, druhá, presvedčovacia fáza kampane má byť zameraná na posmelenie ľudí nechať sa zaočkovať, čomu majú napomôcť aj rôzni influenceri a známe osobnosti. Napríklad futbalové hviezdy z UEFA.

Šéfka eurokomisie, vyštudovaná lekárka, vysvetlila, že EK podpísala dosť dohôd s výrobcami vakcín na to, aby ich bolo dosť pre všetkých občanov EÚ. Podľa jej slov existuje dostatok dávok na očkovanie „700 až 750 miliónov ľudí“, pričom populácia krajín EÚ je zhruba 450 miliónov.

19:47 Spoločné celoeurópske úsilie bojovať proti pandémii koronavírusu bolo hlavnou témou úvodných rokovaní šéfov štátov a vlád EÚ na dvojdňovom summite, ktorý sa začal vo štvrtok poobede v Bruseli. V záveroch z tejto časti rokovaní, ktoré médiám sprístupnil Barend Leyts, hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela, sa uvádza, že ani príchodom vakcín sa pandémia nekončí a že súčasný pandemický vývoj v Európe vzbudzuje značné obavy. Členské krajiny sa zhodli v názore, že treba zabrániť jej ďalšiemu šíreniu a novým ohniskám nákazy.

Lídri ocenili snahy koordinovať na úrovni EÚ postupné uvoľňovanie ochranných opatrení a voľného cestovania, až nastane vhodná chvíľa, a vyzvali Európsku komisiu na rýchlu prípravu právneho rámca, ktorý umožní používanie rýchlych antigénových testov a uznávanie ich výsledkov medzi členskými krajinami. Premiéri a prezidenti zdôraznili význam príprav na včasnú distribúciu vakcíny proti COVID-19, pričom súhlasili s tým, že národné stratégie očkovania nesmú zabudnúť na kvalitné informovanie verejnosti o prínose očkovania a musia zamedziť šíreniu dezinformácií.

19:38 V období od marca do mája zomrelo v Španielsku na ochorenie COVID-19 vyše 45 000 ľudí, oznámil vo štvrtok Štátny štatistický úrad (INE). Poskytol údaj, ktorý prekračuje oficiálny počet od ministerstvom zdravotníctva o vyše 18 000 úmrtí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Podľa INE zomrelo v tomto období celkovo 45 684 ľudí: u 32 652 z nich bolo potvrdené úmrtie na koronavírus a u ďalších 13 032 osôb bolo „podozrenie na úmrtie na koronavírus, keďže mali príznaky zhodné s týmto ochorením“.

Údaje zverejnené ministerstvom zdravotníctva 1. júna stanovovali celkový počet úmrtí na COVID-19 na 27 127, ale podľa INE zomrelo od marca do mája aj ďalších 18. 57 ľudí.Po pridaní údajov INE k oficiálnemu počtu úmrtí dosahuje celkový počet ľudí, ktorí počas celej pandémie zomreli v Španielsku na koronavírus, vyše 65 500. Údaj INE posilňuje všeobecné podozrenie, že počas prvej vlny pandémie, keď boli nemocnice a pohrebné ústavy úplne preplnené, sa mnoho prípadov nezapočítalo do oficiálneho celkového počtu úmrtí na koronavírus.

18:12 Pápež František bude celebrovať tohtoročnú vianočnú polnočnú omšu skôr ako zvyčajne, aby dodržal taliansky zákaz nočného vychádzania. Vatikán vo štvrtok zverejnil pápežov vianočný liturgický program, podľa ktorého sa omša 24. decembra začne už o 19:30. V Taliansku platí zákaz nočného vychádzania od 22:00 v reakcii na to, že na jeseň sa zvýšil počet infekcií novým koronavírusom a počet úmrtí na ochorenie COVID-19. Vianočná polnočná omša sa však vo Vatikáne už roky necelebruje o polnoci, ale začína sa o 21:30, aby ju pápeži nemuseli slúžiť neskoro v noci.

Vatikán tiež potvrdil ostatné body vianočného programu pápeža Františka. Uviedol, že požehnanie napoludnie 25. decembra sa uskutoční z Baziliky sv. Petra. Nie je však jasné, či ho prednesie od oltára alebo z iného miesta. Pápeži sa 25. decembra veriacim tradične prihovárajú z balkóna na Námestí sv. Petra, čo tam zvyčajne láka tisíce ľudí. Reštrikcie vyvolané pandémiou COVID-19 však spôsobujú, že takéto podujatie sa bude dať tohto roku ťažko zvládnuť.

17:58 Takmer polovica obyvateľov SR verí, že koronavírus bol pravdepodobne vyrobený v laboratóriu. S výrokom, že hlásenia o počtoch mŕtvych na tento vírus sú umelo nadhodnocované, súhlasí 38,6 percenta ľudí. Vyplýva to z prieskumu Hodnoty a spoločnosť počas pandémie COVID-19 (HODYSE 2020) Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Viac o prieskume TU.

16:41 Len čo budú vakcíny proti koronavírusu dodané, začne sa s očkovaním. Minister zdravotníctva Marek Krajčí opakovane zdôraznil, že očkovanie bude dobrovoľné. Definitívny termín, kedy sa v krajine začne s očkovaním, je závislý od rozhodnutia Európskej liekovej agentúry. Prvá vakcína by mohla byť registrovaná tesne pred koncom roka 2020. (Viac tu)

16:09 Na európskom aj slovenskom trhu sa objavilo veľa domácich testov na diagnostikovanie ochorenia Covid-19. Žiaden test však nie je certifikovaný na domáce použitie ani v jednej európskej krajine. Na sociálnej sieti na to upozornila riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová, ktorá pred falošnými testami varuje.

„Žiaden test na domáce použitie nie je ani na Slovensku, ani v Európe registrovaný ani certifikovaný,“ zdôraznila s tým, že všetky takéto testy, ktoré ponúkajú rôzne webové stránky, nie sú spoľahlivé. Štátny ústav nevie, aká je dôveryhodnosť týchto testov.

Baťová vysvetlila, že na to, aby takýto typ testov certifikovali, musia prejsť prísnym hodnotením. To, aby odber vzorky, citlivosť testu aj samotná interpretácia výsledku pacientom – laikom bola v poriadku, nie je podľa šéfky ŠÚKL jednoduché. (tasr)

15:38 V bratislavskom Starom Meste budú od piatka fungovať dve mobilné odberové miesta pre testovanie na ochorenie Covid-19. Jedno bude zriadené v novej budove Zariadenia opatrovateľskej služby na rohu ulíc Palárikova a Dobšinského, neďaleko Hlavnej stanice, druhé v Staromestskom centre kultúry a vzdelávania na Gaštanovej ulici. Mestská časť tým reaguje aj na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v hlavnom meste.

„O tom, že potreba testovania má zmysel, sme sa presvedčili pri celoplošnom testovaní. Preto sme sa okamžite po tom, ako v Starom Meste skončila prvá vlna testovania, snažili o to, aby bola v mestskej časti možnosť zriadenia odberových miest, kde ľudia zistia svoj aktuálny zdravotný stav,“ skonštatovala na štvrtkovom brífingu starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. (tasr)

14:36 V Poľsku pribudlo v stredu 13 749 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 470 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov poľského ministerstva zdravotníctva.

Celkový počet prípadov infekcie, ktoré Poľsko zaznamenalo od začiatku pandémie, tak stúpol na 1 102 096. V sú­vislosti s novým koronavírusom tam potvrdili už 21 630 úmrtí. Aktuálne je v Poľsku hospitalizovaných 19 131 ľudí s potvrdenou koronavírusovou infekciou, ďalších 219 992 osôb je v karanténe a 11 389 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia Covid-19 sa dosiaľ v krajine vyliečilo 792 119 ľudí.

Spomedzi 470 nových obetí zomrelo 113 ľudí priamo na ochorenie Covid-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje. Zvyšných 357 obetí malo okrem Covid-19 aj iné choroby. (tasr, pap, tvn24)

14:14 Slováci sú spomedzi občanov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) najviac náchylní veriť konšpiračným teóriám, ktoré sa týkajú pandémie koronavírusu či vakcín. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu slovenskej neziskovej organizácie GLOBSEC. (Viac tu)

13:26 Mimoparlamentná strana Dobrá voľba vyzýva ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby zabezpečil chod nemocníc a urýchlene zverejnil všetky potrebné štatistiky týkajúce sa úmrtí ľudí na Slovensku.

Strana upozorňuje, že stúpa počet úmrtí mimo zdravotníckych zariadení. Ako skonštatoval predseda strany a exminister zdravotníctva Tomáš Drucker, tzv. biela medicína sa popri liečbe pacientov s ochorením Covid-19 ocitla na druhej koľaji. (Viac tu)

12:57 Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov prisľúbila ďalšiu finančnú podporu vo výške 250 miliónov dolárov (zhruba 207 miliónov eur) na vývoj nízkonákladových vakcín proti novému koronavírusu, ktoré budú zároveň menej náročné na prepravu.

Ide o doteraz najväčší jednorazový finančný dar nadácie na podporu vývoja vakcín proti ochoreniu Covid-19, ktoré vírus spôsobuje. V novembri darovala nadácia Gatesovcov na tento účel 70 miliónov amerických dolárov (asi 58 miliónov eur).

Dokopy tak na boj proti pandémii koronavírusu prispela sumou 1,75 miliardy amerických dolárov (približne 1,4 miliardy eur). Nadácia zároveň uviedla, že z týchto peňazí sa budú financovať aj dodávky testov a vakcín do menej rozvinutých krajín. (Reuters, tasr)

12:54 Na Ukrajine zaznamenali za uplynulých 24 hodín 13 371 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 266 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Celkový počet prípadov nákazy, ktoré na Ukrajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 858 714. Dosiaľ tam zaznamenali aj 14 470 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 13 903 osôb, počet uzdravených na Ukrajine tak tretí deň po sebe presiahol počet nových prípadov. Celkový počet vyliečených sa od začiatku pandémie zvýšil na 465 021. Na Ukrajine momentálne evidujú 393 693 aktívnych prípadov nákazy.

12:46 Do ľudských práv tento rok zasiahla pandémia nového koronavírusu. Odkryla už existujúce sociálne nerovnosti a pod vplyvom množstva protiepidemio­logických a socio-ekonomických opatrení problémy ešte prehĺbila. Skonštatovala to pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa ľudských práv Amnesty International Slovensko (AIS).

Pandémia najviac zasiahla zraniteľné skupiny obyvateľstva, a to najmä seniorov. Tí boli ako riziková skupina z pohľadu nákazy spoločnosťou stigmatizovaní. „Hovorilo sa, že na koronavírus zomierajú iba starí a chorí. Rétorika bola, akoby na životoch starších ľudí nezáležalo,“ pripomenula Alexandra Demetrianová kampaňová koordinátorka AIS.

Výrazným dosahom pandémie čelili podľa AIS aj ženy a dievčatá. Počas dlhodobej izolácie stúpol počet tiesňových volaní a hlásení domáceho násilia aj o 30 percent. „Buď to hlásili ženy, ktoré sa ocitli v domácnosti s násilníkom, alebo to hlásilo aj okolie, ktoré si v izolácii viac všímalo tento problém,“ vysvetlila Demetrianová. (tas­r)

12:10 Bieloruská vláda v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu uzavrie pred Vianocami pozemné hranice pre svojich občanov a cudzincov s trvalým pobytom. Tí tak až na výnimky nebudú môcť od 21. decembra opustiť krajinu, informovali vo štvrtok agentúry Reuters a TASS. Vo vládnom nariadení zverejnenom v stredu o polnoci miestneho času sa uvádza, že nové opatrenia okrem iného zakazujú Bielorusom opustiť krajinu pokiaľ ich cesta nesúvisí s prácou alebo štúdiom. Kedy sa pozemné hranice znovu otvoria, nie je známe. Nové obmedzenia sa netýkajú vodičov nákladných vozidiel zo zahraničia a diplomatov, pre ktorých platia výnimky. Zahraničným návštevníkom bude naďalej povolený vstup do krajiny, budú však musieť byť desať dní karanténe.

„Prichádza nová železná opona,“ uviedol komunikačný kanál Nexta Live na sociálnej sieti Telegram, cez ktorý sa mobilizujú účastníci opozičných protestov. Podľa neúspešnej opozičnej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej použil bieloruský prezident Alexandr Lukašenko koronakrízu na zatvorenie hraníc ako zásterku. „Covid ho doteraz nezaujímal. Utláčaní Bielorusi teraz nemôžu utiecť a požiadať o azyl v zahraničí,“ napísala Cichanovská na Twitteri. Nezávislý spravodajský portál tut.by pripomenul, že Lukašenko ešte v marci odmietol uzavretie hraníc z dôvodu pandémie.

Bieloruské ministerstvo zdravotníctva v stredu v súvislosti s koronavírusovou pandémiou evidovalo celkovo 152 453 infiko­vaných a 1230 súvisiacich úmrtí. (tasr)

10:46 Rokovanie poslancov Bratislavského samosprávneho kraja sa presúva na budúci piatok, pôvodne mal poslanecký zbor rokovať vo štvrtok. Dôvodom presunutia na náhradný termín bol výskyt pozitívnych prípadov nového koronavírusu medzi zamestnancami Úradu BSK v uplynulých dňoch. Nariadené tak boli povinná karanténa a testovanie. Uviedla to hovorkyňa kraja Lucia Forman. (tasr)

Richard Sulík na tlačovom brífingu vysvetlil situáciu okolo nákupu antigénových testov. Sulík „ostro odmieta“ akékoľvek sabotovanie nákupu Ag testov, ktoré mu zadal obstarať premiér Matovič. (Viac tu)

10:27 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 5415 potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 a v súvislosti s ochorením COVID-19, spôsobovaným týmto vírusom, zomrelo 171 zväčša starších chronicky chorých ľudí. Informoval o tom vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je nakazených 181 190 osôb, z nich 19 percent je v Budapešti. Z ochorenia sa doteraz zotavilo 77 362 chorých. Celkový počet infikovaných od vypuknutia epidémie v krajine stúpol na 265 003 a obetí na životoch na 6451.

10:21 Za stredu pribudlo na Slovensku pri 31 307 uskutoč­nených antigénových testoch 2 025 pozitívne testovaných (pozitivita 6,47 percenta). (Viac tu)

10:05 Na Slovensku v priebehu stredy pribudlo 3 125 nových prípadov koronavírusu pri 15 130 PCR testoch (pozitivita 20,7 percenta), celkový počet pozitívne testovaných osôb tak stúpol na 124 921. Pribudlo 20 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkový počet obetí tak stúpol na 1 104. (Viac tu)

9:47 V Česku pribudlo za stredu 6402 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo predstavuje najvyšší denný nárast za uplynulé tri týždne. Vyplýva to z informácií zverejnených vo štvrtok ráno na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Viac novoinfikovaných (6470) naposledy pribudlo 19. novembra.

Do štatistík pribudlo aj zatiaľ 158 úmrtí, tento údaj sa však dopĺňa spätne aj niekoľko dní dozadu. Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa tak v ČR od vypuknutia pandémie zvýšil na 9226.

9:37 Generálny tajomník OSN António Guterres varuje pred „vakcínovým nacionalizmom“, ktorý sa podľa neho začína veľmi rýchle rozširovať pred prípravou na hromadné očkovanie proti koronavírusu v bohatších štátoch, zatiaľ čo hospodársky oslabenejším krajinám ostáva len prizerať sa. Píše o tom agentúra AP.

Guterres v stredu zopakoval svoju výzvu, aby vakcíny proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 boli považované za „celosvetové verejné dobro“, ktoré bude dostupné pre všetkých občanov – najmä afrických krajín.

Pripomenul, že 54 štátov afrického kontinentu od začiatku pandémie zaznamenalo viac než 2,2 milióna prípadov nákazy a viac ako 53.000 úmrtí. „Skutočne je tu nádej, že vakcíny – v kombinácií s ďalšími opatreniami verejného zdravia – pomôžu k prekonaniu pandémie,“ povedal Guterres. „Ak však dostatočne (finančne) Afriku nepodporíme, nebudeme s pandémiou schopní bojovať,“ upozornil.

9:21 Bratislavský Ružinov plánuje spustenie druhého odberového miesta na testovanie na ochorenie COVID-19. Vzniknúť by malo v najbližších dňoch v priestoroch miestneho úradu na Mierovej ulici. Mestská časť tak reaguje na stále veľký záujem ľudí o testovanie. Informuje o tom starosta Ružinova Martin Chren na sociálnej sieti.

„Mobilné odberové miesto v Dome kultúry Ružinov funguje a pri akejkoľvek obave sa tam môžete prísť bezplatne otestovať. Telefonicky objednať sa už, žiaľ, nedá, pretože sa za dva dni naplnili termíny až do konca roka. Stále sa však dá najmä v dopoludňajších hodinách prísť bez objednania,“ približuje Chren.

8:53 Nemecko z posledných 24 hodín zaznamenalo rekordných 23 679 prípadov nákazy koronavírusom. Informoval o tom vo štvrtok ráno Inštitút Roberta Kocha (RKI). Predchádzajúci denný rekord v počte novonakazených padol v Nemecku 20. novembra, keď bolo potvrdených 23 648 prípadov.

Za uvedené obdobie pribudlo aj 440 súvisiacich úmrtí. Deň predtým zomrelo 590 ľudí, čo bol najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. V Nemecku evidujú celkovo 20 372 obetí koronavírusu a 1 242 203 infi­kovaných. Podľa odhadov RKI sa uzdravilo približne 922 100 osôb.

8:38 Ombudsmanka Mária Patakyová bola v kontakte s pozitívne testovanou osobou. Preventívne preto ide do domácej izolácie. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv. Dodala, že na piaty deň od kontaktu absolvuje Patakyová test. Verejná ochrankyňa práv sa mala vo štvrtok stretnúť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Diskutovať mali o ľudských právach v čase pandémie.

6:18 Margaret Keenanová, prvá Britka, ktorá vo veku 90 rokov dostala v utorok vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2, vyhlásila, že sa „cíti skvele“ a vrátila sa do svojho domova, informovala v stredu agentúra DPA.

Margaret, prezývaná Maggie, opustila v stredu o 14.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) univerzitnú nemocnicu v anglickom meste Coventry.

„Včerajšok bol pre mňa i pre celý svet významným dňom, keďže sa všetci snažíme o návrat do normálu,“ povedala Keenanová. V utorok sa stala prvou osobou na svete zaočkovaná vakcínou, ktorú vyvinuli spoločnosti Pfizer a BioNTech, pripomína DPA. „Ja aj moja rodina sme veľmi vďační za všetky pozitívne správy a priania, ktoré sme dostali. Chcela by som, aby sa dali zaočkovať aj ostatní, keď príde ich čas,“ dodala.

6:00 Spojené štáty v stredu zaznamenali viac ako 3000 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 v priebehu 24 hodín, čo je najvyšší denný počet obetí od apríla. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. USA počas stredy zaznamenali celkom 3 071 úmrtí a takmer 220 481 nových prípadov nákazy. V krajine od začiatku pandémie potvrdili viac ako 15 miliónov prípadov nákazy a viac ako 290 000 obetí. Americké úrady upozornili na nárast v počte úmrtí v súvislosti s novembrovým sviatkom Dňa vďakyvzdania, pripomína AFP. Milióny ľudí počas neho nerešpektovali odporúčania, aby zostali doma a necestovali.