Credit__Mazurcatholicnewsorguk_CC_BY_NC_SA_20_.jpg

Žena, ktorá žila 60 rokov iba z Eucharistie

876
Milko Kostovič
AltKAT

Božia služobnica Floripes de Jesús, známejšia ako Lola, bola brazílska laička, ktorá 60 rokov žila iba z Eucharistie.

Lola sa narodila v roku 1913 v brazílskom štáte Minas Gerais.

V 16 rokoch spadla zo stromu. Nehoda jej zmenila život. Zostala ochrnutá a "jej telo sa zmenilo - nepociťovala hlad, smäd ani ospalosť. Žiadny liek nebol účinný," uviedol brazílsky kňaz Gabriel Vila Verde, ktorý zverejnil príbeh Loly na sociálnych sieťach. 

Lola sa začala živiť iba jednou posvätenou hostiou denne. Takto žila 60 rokov, povedal Vila Verde. Navyše "po dlhý čas zostávala v posteli bez matraca, ako forma pokánia". 

Viera v posvätnosť laičky rástla a prichádzali za ňou tisíce pútnikov, pokračoval kňaz. Dôkazom toho je kniha návštev, ktorá zaznamenala 32 980 návštev za jeden mesiac v 50. rokoch. 

Vila Verde hovorí, že Lola žiadala od všetkých návštevníkov to isté: ísť na spoveď, dostať prijímanie a dokončiť pobožnosť prvého piatka na počesť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho.

Keď arcibiskup Helvécio Gomes de Oliveira z Mariany požiadal Lolu, aby prestala prijímať návštevy a "žila život v tichosti a súkromí", ona poslúchla. 

"Biskup povolil vystavenie Najsvätejšej sviatosti v Lolinej miestnosti, kde sa tiež raz týždenne konali omše. Každodenné prijímanie zabezpečovalo laické duchovenstvo," uviedol Vila Verde. 

Kňaz zdôraznil, že Lola svoj život zasvätila modlitbe za kňazov a šíreniu oddanosti Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu. Bola známa svojim výrokom: "Ktokoľvek ma chce hľadať, nájde ma v Ježišovom srdci."

Lola zomrela v apríli 1999. Jej pohrebu sa zúčastnilo 22 kňazov a asi 12 000 veriacich. V roku 2005 bola Svätou stolicou vyhlásená za Božiu služobnicu.