Church_Cross_Credit_Unsplash_CNA.jpg

Anglicko: Kresťanskí lídri namietajú povinné zatváranie kostolov počas druhého lockdownu

164
Milko Kostovič
Kultúra života

Skupina kresťanských lídrov namieta nariadenia o zatvorení kostolov v Anglicku a vo Walese. Tvrdia, že tento krok porušuje ochranu náboženskej slobody a neukazuje sa ako nevyhnutný v boji proti šíreniu pandémie. 

Viac ako 120 cirkevných lídrov rôznych kresťanských denominácií namietajú príkazy na zatvorenie kostolov v Anglicku a vo Walese. Náboženskí lídri hovoria, že vláda nepredložila dôkazy ospravedlňujúce prísny prístup voči bohoslužbám. 

Evanjelikálna skupina a právne centrum Christian Concern's podporuje predstaviteľov cirkví v ich právnej sťažnosti voči ministrovi zdravotníctva. 

Náboženskí lídri hovoria, že nové obmedzenia verejných bohoslužieb porušujú článok 9 zákona o ľudských právach, ktorý chráni slobodu kresťanov prejavovať svoju vieru pri spoločnom uctievaní, učení, praxi a obradoch. 

Vláda podľa nich zlyhala pri plnení svojich povinností určiť, či v skutočnosti existuje vážne riziko šírenia vírusu, ak zostanú bohoslužobné miesta otvorené. Tvrdia, že vládne nariadenia prekročili právomoci zákona o verejnom zdraví z roku 1984. Citujú tiež povolenie používať náboženské priestory na svetské účely, nie však náboženské, argumentujú, že je to protichodné. 

"To ukazuje, že tento zákaz spoločných bohoslužieb je zjavne neprimeraný," uviedla skupina Christian Concern. Nariadenia, ktoré skupina spochybňuje, "kriminalizujú zhromažďovanie sa na bohoslužbách alebo modlitbách či chodenie na nedeľné bohoslužby." 

Poslanci parlamentu 4. novembra schválili štvortýždňový lockdown, ktorý sa začal 5. novembra po prudkom náraste pozitívnych prípadov. Počas lockdownu budú bohoslužobné miesta otvorené iba pre individuálnu modlitbu, s výnimkou pohrebov, ktorých sa môže zúčastniť 30 ľudí. Spoločná modlitba alebo skupinové uctievanie sú zakázané.

Okrem zatvárania bohoslužobných miest budú zatvorené aj bary, posilňovne a obchody s nie-nevyhnutným tovarom. Školy zostanú otvorené.

Plošný zákaz čelí námietkam katolíckych, anglikánskych a letničných lídrov, ako aj zástupcov ortodoxných židov, moslimov, hinduistov a sikhov. 

"Anglická a waleská vláda zaviedli po sebe idúce lockdown opatrenia, ktoré úplne zakázali a kriminalizovali verejné spoločné bohoslužby, čo je základný aspekt náboženského života sťažovateľov a ich kongregácií," uvádza sa v sťažnosti. "Vlády týmito opatreniami spôsobujú obrovské straty pre ľudí, a to bez dôsledného zváženia menej prísnych obmedzení, a súčasťou tohto balíčka je ponechanie bohoslužobných miest otvorených pre sekulárne aktivity."

Pastor Ade Omooba, letničný vodca, ktorý vedie skupinu 122 protestujúcich kresťanských lídrov, uviedol, že súčasná doba je "významným okamihom" pre slobodu uctievania v kostoloch. Povedal, že skupina vyzýva vládu, aby "uznala zásadný význam cirkevnej služby a zásadu autonómie cirkvi od štátu".

Hovorca vlády tieto obmedzenia obhajoval slovami: "Vláda neberie ďalšie obmedzenia na ľahkú váhu, ale táto akcia je v boji proti šíreniu vírusu nevyhnutná."

"Miesta uctievania prinášajú ľuďom obrovskú útechu a komfort, najmä v tomto náročnom období. Preto zostávajú otvorené počas tohto obdobia nových obmedzení pre súkromnú modlitbu a ďalšie dôležité funkcie, ako sú pohreby," uviedol hovorca. 

"Pokračujeme v úzkej spolupráci s vedúcimi náboženskými predstaviteľmi a pracovnou skupinou pre miesta uctievania, ako sa to deje počas celej pandémie," uviedol hovorca podľa britských novín The Independent.

K 16. novembru zomrelo na nový koronavírus v celom Spojenom kráľovstve viac ako 52 000 ľudí, čo je najvyšší počet úmrtí v Európe. Hlásených bolo viac ako 1,3 milióna prípadov infekcie. Sedemdňový priemer nových prípadov je asi 25 000 za deň, v porovnaní s 1 339 za deň k 1. septembru. 

Obmedzenia verejnej aktivity, vrátane náboženských zhromaždení, boli zavedené po celom svete s cieľom redukovať šírenie koronavírusu a zabrániť tomu, aby boli zdroje a personál zdravotnej starostlivosti zahltení pacientmi s ťažkým priebehom. V prvých mesiacoch pandémie boli náboženské zhromaždenia osobitným problémom kvôli tomu, že na týchto miestach dochádzalo k prvým rýchlym šíreniam nákazy. 

Len nedávno viacerí náboženskí lídri poukázali na dáta naznačujúce, že náboženské služby sú pri dodržiavaní zdravotných odporúčaní, vrátane obmedzení veľkosti zborov, povinných odstupov, nosenia rúšok a umývania rúk, relatívne bezpečné. 

Právne námietky skončili na mnohých miestach. Náboženskí lídri tvrdia, že ich priestory sa nelíšia od podobných zhromaždení alebo miest, ku ktorým sa nepristupuje tak prísne. 

Cirkevní lídri zároveň chcú namietať waleský trojtýždňový "protipožiar", čo je časové obmedzenie zhromaždení, ktoré sa končí 9. novembra. V tomto období polícia zastavila jednu bohoslužbu z dôvodu, že bola nezákonná. 

Ďalší duchovný podporujúci sťažnosť, reverend David Hathaway, prezident organizácie Eurovision Mission to Europe, uviedol, že vláda "nedokázala rozoznať ústrednosť viery pre život kresťana"

"K nedeľným bohoslužbám a k prístupu do cirkevných budov sa pristupuje skôr ako k obyčajnému hobby alebo voľnočasovej zábave, než k základu národného a kresťanského života," uviedol. 

Dr. Gavin Ashenden, bývalý čestný kaplán kráľovnej, citoval dlhú históriu vládnych pokusov o kontrolu, obmedzenie a zákaz kresťanských bohoslužieb v Anglicku. Spomenul atentát na canterburského arcibiskupa svätého Tomáša Becketa z 12. storočia a zaobchádzanie s katolíckymi aj protestantskými disidentmi.

"Cirkevní lídri ako ich nástupcovia majú povinnosť zabezpečiť, aby sme zostali verní ich pamiatke a obetiam, a zároveň byť v našej generácii verní nášmu Bohu a nášmu svedomiu," uviedol Ashenden. "Táto vernosť nás stavia do zdvorilej, no rozhodnej opozície voči akejkoľvek vláde, ktorá zatvára dvere kostolov, zakazuje prístup k sviatostiam a našim spoločným povinnostiam voči Bohu a voči sebe navzájom."

Katolícki lídri boli tiež kritickí voči plošnému zákazu. Kardinál Vincent Nichols z Westminsteru a arcibiskup Malcolm McMahon z Liverpoolu 31. októbra uviedli, že vládny plán zastaviť spoločné uctievanie spôsobí "hlboké muky"

"Aj keď rozumieme mnohým náročným rozhodnutiam, ktorým vláda čelí, zatiaľ sme nevideli žiadne dôkazy, ktoré by zo zákazu spoločného uctievania, so všetkými jeho ľudskými nákladmi, urobili produktívnu súčasť boja proti vírusu. Žiadame vládu, aby predložila tieto dôkazy, ktoré ospravedlňujú zastavenie verejných bohoslužieb."

Nichols a McMahon sú predsedami a podpredsedami Biskupskej konferencie Anglicka a Walesu. 

Hoci sa nepripojil k poslednej právnej sťažnosti, Nichols sa pridal k lídrom rôznych anglických komunít v liste premiérovi Johnsonovi z 3. novembra. 

"Svojimi činmi sme demonštrovali, že bohoslužobné miesta a verejné bohoslužby je možné uchrániť pred prenosom Covidu. Vzhľadom na významnú prácu, ktorú sme už vykonali, podľa nášho názoru v súčasnosti neexistuje vedecké zdôvodnenie celkového pozastavenia verejných bohoslužieb," uvádza sa v liste. 

Skupina Christian Concern uviedla príklad Nemecka, kde premiérka Angela Merkelová odmietla počas súčasného lockdownu zatvoriť kostoly z dôvodu, že by to vyvolalo vážne ústavné problémy.

Vo Francúzsku sú všetky verejné náboženské zhromaždenia po celej krajine vrátane verejných omší pozastavené minimálne do 1. decembra. Všetky obchody, ktoré sa považujú za neesenciálne, vrátane reštaurácií, sú zatvorené, školy však zostávajú otvorené.

Protesty proti zatváraniu kostolov sa konali po celom Francúzsku, a to aj vo veľkých mestách. Nedeľnému protestu plánovanému v Paríži pred kostolom Saint-Sulpice zabránila polícia po tom, čo úrady oznámili, že porušuje zákaz proti modleniu sa na ulici. 

Na vonkajších zhromaždeniach Katolíci spievali žalmy a modlili sa ruženec pod policajným dohľadom. Na fotografiách možno vidieť katolíckych demonštrantov s transparentmi "Chceme omšu" alebo "Boh je Kráľ". 

Francúzska biskupská konferencia podala žalobu na Štátnu radu s odôvodnením, že zákaz verejných omší porušuje slobodu vierovyznania. Ich odvolanie bolo zamietnuté 7. novembra, hoci sudca rozhodol, že kostoly môžu zostať otvorené a Katolíci môžu chodiť do kostola, ak majú so sebou potrebné doklady. Katolícke svadby sa môžu konať s najviac šiestimi ľuďmi a pohreby s maximálnym počtom prítomných 30 osôb.

Francúzski biskupi navrhli obnovenie omší s účasťou obmedzenou na 30% kapacity kostola.