grief

Potratár donútil ženu k potratu: "Nekričte, lebo vystrašíte ostatné pacientky"

621
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Keď mala Crystal 18 a jej priateľ 22 rokov, otehotnela a čoskoro zistila, že proti svojej vôli podstupuje potrat. "Skôr než som zistila, čo sa so mnou deje, už ma viezol na potratovú kliniku," vysvetľuje v knihe s názvom "Shockwaves: Abortions Wider Circle of Victim" (Tlakové vlny: Širší kruh obetí potratov). Crystal dodáva: "Nikdy sa ma nespýtali, čo plánujem s dieťaťom, on sa rozhodol za mňa."

Crystal informovali, že potrat bude stáť 600 dolárov a anestézia ďalších 600. Keďže nemala dosť peňazí, zamestnanci kliniky jej povedali, že vykonajú potrat na 13-týždňovom dieťati bez anestézie. Najskôr jej odmietli ukázať ultrazvuk. Crystal uviedla: 

Musela som prosiť a žiadať, aby mi ukázali obrazovku, čo mi nedovolili, až kým som sa s nimi viac ako 15 minút nehádala. Nakoniec otočili obrazovku smerom ku mne. Videla som moje DIEŤA, nie klbko tkaniva alebo zhluk buniek, ale moje DIEŤA, ktoré sa hýbe. Tvár, ruky a dokonca aj srdce bije. Videla som, ako malé dieťa robí kotrmelce v mojom bruchu. 

Crystal začala mať pochybnosti. Pohádala sa so svojim priateľom, ktorý jej sľúbil, že v budúcnosti môžu mať spoločné dieťa. Povedal, že ju miluje, ale ako uviedla Crystal: "Povedal by mi čokoľvek, aby sa uistil, že pôjdem na potrat..." Crystal si tiež spomína, ako jej "poskytovali jednostranné názory, žiadne lekárske fakty" počas jej potratového "poradenstva": "Klamali mi! Povedali mi, že zriedka sa vyskytli nejaké vedľajšie účinky. Povedali mi, že ‘väčšina žien odchádza ešte v tú noc, fakt o nič nejde, všetko sa čoskoro skončí...‘ Po naplnení mojej hlavy klamstvami ma odviezli na procedúru do chladnej miestnosti."

Na operačnom stole si to Crystal rozmyslela a povedala potratárovi, že potrat nechce. Ignoroval ju a povedal ďalším zamestnancom kliniky, aby ju pridržali. Kričala na neho, aby prestal, ale on napriek tomu pokračoval. Crystal vysvetľuje: 

Keď som si ľahla na posteľ, začala som niekoľkokrát ostro prikazovať nie. Vtedy lekár sestrám odkázal, aby ma pridržali. Vložil dnu tenaculum. Jedná sa o kovové zariadenie s obrovskými špicatými zubami, ktoré vchádza do ženskej pošvy, aby ju zadržalo a otvorilo. Hneď na to som začala kričať: "STOP! Nemôžem to urobiť!" Vtedy mi lekár povedal: "Nekričte, vystrašíte ďalšie pacientky." Cítila som sa poškodená a ohrozená, fyzicky i emočne. 

Bolesť z potratu, ktorý sa uskutočnil bez anestézie, bola príšerná: "Mala som pocit, akoby ma z vnútra rezali a rozoberali," uviedla Crystal. "Počula som iba hlasný, nepretržitý zvuk sania. Táto neznesiteľná bolesť trvala niekoľko minút. Oblial ma studený pot."

Po potrate Crystal trpela poruchou príjmu potraty a začala intenzívne piť. Potrat môže mať za následok zvýšené riziko depresie, zneužívania alkoholu a drog a samovrážd. "Prestala som jesť, každú noc som pila, aby som utlmila bolesť a vyplnila prázdne miesto," uviedla. "Potrat mi vzal moju dušu a už som si nezaslúžila byť šťastná. Cítila som sa nehodná lásky. Nenávidela som sa a nezaslúžila som si odpustenie. Zaslúžila som si trest za to, čo som urobila. Zavraždila som svoje dieťa!"

Potrat bol taký traumatizujúci, že nebola schopná vydržať akúkoľvek liečbu, ktorá by jej ho pripomínala. "Po celé roky by som nedokázala ísť ani na Pap test bez toho, aby som omdlela, pretože by sa mi to fyzicky vrátilo. Počas tohto testu moje telo skutočne znova cítilo fyzickú bolesť potratu."

Crystal mala mnohé gynekologické problémy vrátane zápalových ochorení panvy a rakoviny krčka maternice a musela podstúpiť operácie na odstránenie jazvového tkaniva z potratu. Ale emočná trauma, ktorú zažila, bola ešte horšia: "Mala som pocit, že si zaslúžim väzenie za vraždu alebo ešte horšie: večné peklo, ktoré som si na seba reálne ušila," uviedla Crystal. 

Krátko po potrate odišla zo školy. Kvôli poruche príjmu potraty schudla tak výrazne, že na konci roka vážila iba 37 kilogramov. Znovu sa dala dokopy so svojím tyranským ex-priateľom a vysvetlila: "Potrestala som sa tým, že som si ho vzala, pretože som cítila, že si to zaslúžim."

Ďalším dlhodobým účinkom potratu bola úzkosť týkajúca sa detí. Dvanásť rokov po potrate má Crystal stále problémy, keď je v prítomnosti detí a tehotných žien: 

Vyhýbala som sa deťom, tehotným ženám a rodinám pri každej príležitosti. Zaslúžim si deti? Môžem byť dobrou matkou? Vyvolá dieťa odpor? Dokážem mať puto s ďalším dieťaťom? Mohla by som mať s dieťaťom zdravý vzťah? Bola by som dosť dobrá? Nemám pocit, že by som si zaslúžila byť matkou, takže mám 30 rokov a nemám žiadne deti. 

Crystal vyhľadala pomoc prostredníctvom post-potratového zotavenia v ústave Rachel’s Vineyard, čo prinieslo určité uzdravenie, ale emočne jazvy z potratu pretrvávajú.