ven-maria.jpg

"Počujem spev anjelov ... ", ctihodná Maria Carmen ako 9-ročná predpovedala vlastnú smrť

913
Zuzana Smatanová
AltKAT

14. marca 1930 sa v španielskom Madride narodila ctihodná Maria del Carmen Gonzales-Valerio. Hneď po narodení vážne ochorela. Preto ju hneď aj pokrstili. Vo veku 2 rokov jej udelili sviatosť birmovania. Rodinný priateľ, rev. Tedeschini jej chcel udeliť tento dar Ducha Svätého, ktorý neskôr v živote tak veľmi potrebovala.

Rada sa spolu s rodinou modlievala ruženec, litánie a zúčastňovala sa sv. omší. Už od malička robila malé skutky obetavej lásky ako sv. Terezka od Dieťaťa Ježiš (sv. Terezka z Lisieux). Okrem toho, že žila v dôvernej blízkosti s naším Pánom, sa malá Maria celkom venovala chudobným a mala veľmi vyvinutú čnosť zdržanlivosti a cudnosti. Už ako 5-ročná dávala drobné peniaze, čo mala pri sebe, chudobným pri dverách a hovorila im aby počkali, že mama im dá tiež ešte niečo. V tom istom veku ju raz pozvali na narodeninovú party a mama ju obliekla do pekných vyžehlených šiat bez rukávov a povedala jej aby si ich nepokrčila. Ešte pred odchodom z domu "si na šaty dala kabátik", spomína matka. Keď sa jej pýtala prečo si ho obliekla, povedala, že na party chce byť slušne a cudne oblečená.

Na matkinu žiadosť pristúpila Maria k prvému sv. prijímaniu už ako 6-ročná. Neskôr toho istého roka jej komunistickí milicionári uväznili otca. V tom istom roku začala Španielska občianska vojna, ktorá trvala do začiatku Druhej svetovej vojny. Jej otca krátko po uväznení zabili. Počas svojho väznenia povedal manželke, aby povedala Márii a ostatným súrodencom, že zomiera pre Boha. Prenasledovanie v Španielsku pre vieru bolo veľmi rozšírené. Povedal aj to, že dáva svoj život aj za katolícke Španielsko, v ktorom visia v školách na stenách kríže. Rodina bola pre svoju katolícku vieru stále v nebezpečenstve a preto matka poslala deti k tete a ona sama hľadala azyl na Belgickom veľvyslanectve. Deti boli prevezené do Ruska a vychovávané v marxizme. Maria navštevovala katolícku internátnu školu. v roku 1939 dostala šarlach s vysokými horúčkami. Svoje utrpenie a následne svoju smrť podľa jej slov obetovala za obrátenie tých, čo zabili jej otca. Modlila sa aj za vtedajšieho prezidenta republiky Manuela Azana (hovorí sa, že Azano sa obrátil na katolícku vieru na smrteľnej posteli v roku 1940). 

Maria svoju smrť predpovedala, že bude 16. júla, na sviatok Panny Márie Karmelskej, jej patrónky. Jej teta Sophia sa však v ten deň vydávala a tak povedala, že zomrie až ďalší deň, 17. júla. V ten deň sa okolo 13. hod. popoludní začala modliť a povedala, že "počuje spev anjelov a že vidí Preblahoslavenú Pannu Máriu a anjelov, pripravených prijať ju medzi seba v nebi. jej posledné slová boli: "Ježiš, Mária, Jozef, odovzdávam vám svoju dušu." Mala iba 9 rokov.

16. januára 1996 ju sv. pápež Ján Pavol II vyhlásil za ctihodnú. Svoj život prežívala vo viere, nádeji a v milosrdnej láske.

Ctihodná Maria Carmen, oroduj prosím za nás!