ultrasound4d65.png

Massachusetts: Snemovňa schválila návrh demokratov na potraty až do okamihu narodenia

230
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Zákonodarcovia snemovne štátu Massachusetts vo štvrtok prijali radikálne pro-potratové opatrenie rozširujúce neskoré potraty a umožňujúce mladým dievčatám potratiť svoje nenarodené deti bez informovaného súhlasu svojich rodičov. 

Rádio WBZ News informuje, že miestni zákonodarcovia hlasovali pomerom 108 ku 49 v prospech pro-potratového opatrenia. Štátny senát by sa opatrením mal zaoberať budúci týždeň. 

Dodatok 759 k zákonu 5150, predložený poslankyňou za demokratov Claire Cronin, sa podobá zákonu ROE, radikálnej pro-potratovej legislatíve, ktorá je zaseknutá vo výbore už viac než rok. Dodatok Claire Cronin nie je taký extrémny ako návrh zákona, stále však rozširuje zabíjanie nenarodených detí pri potratoch rôznymi spôsobmi. 

Štát Massachusetts v súčasnosti zakazuje potraty po 24 týždňoch, s výnimkou prípadov, keď je ohrozený život matky. Doplňujúci návrh by rozšíril tieto výnimky a umožnil by neskoré potraty životaschopných nenarodených detí v prípade, že majú diagnostikovanú smrteľnú anomáliu, alebo "aby sa zachovalo fyzické alebo duševné zdravie pacientky" - táto definícia sa dá široko interpretovať. 

Na rozdiel od zákona ROE by spomínaná novelizácia neopomínala štátny zákon, ktorý chráni deti, ktoré prežili potraty. Miestni pro-life lídri však uvádzajú, že dodatok by zmenil a oslabil zákon. 

Dodatok by tiež umožnil ne-lekárom, aby mohli potratiť nenarodené deti a znižuje požiadavku na súhlas rodičov z 18 na 16 rokov. 

Pro-life demokratickí a republikánski zákonodarcovia sa pred prijatím opatrenia dôrazne vyslovili proti.

Podľa spravodajstva snemovne sa demokratická poslankyňa Colleen Garry vyjadrila, že zníženie veku pre súhlas rodičov s potratmi je nesprávne. 

"Ak sa mladé dievča nemôže vydať, nemôže fajčiť cigarety, nemôže piť alkohol alebo nemôže voliť, - rozhodne si nemyslím, že by mohla ísť na potrat v treťom trimestri bez schválenia rodičmi alebo súdu. Znova hovorím, že v júli 2018 sme kodifikovali Roe v. Wade. Týmto nechránime Roe v. Wade. Toto rozširuje potraty až do okamihu narodenia a za týchto okolností je to jednoducho nesprávne," uviedla Colleen Garry.

Podľa správy sa 19 demokratov pripojilo k republikánom pri hlasovaní proti novele, zatiaľ čo jeden republikán hlasoval za túto zmenu.

Rozhorčenie medzitým rastie. V utorok zaslalo viac ako 300 miestnych farárov list guvernérovi Charliemu Bakerovi, pro-potratovému republikánovi, v ktorom ho vyzvali, aby návrh vetoval. 

"V samotnom roku 2019 bolo v Bay State (Massachusetts, pozn. prekl.) vykonaných 18 593 potratov. O koľko ‘prístupnejšia‘ musí byť vražda nenarodených detí?" pýtajú sa. "Potraty ukončujú život ľudského dieťaťa a ohrozujú fyzické, duševné a emočné zdravie žien, najmä mladých žien."

Občania Massachusetts za život a ďalšie pro-life organizácie v štáte tiež vyzývajú ľudí, aby sa ozvali štátnym zákonodarcom a kancelárii guvernéra a vyjadrili svoj nesúhlas s anti-life legislatívou.

Dodatok sa javí ako stratégia, keď demokratickí politici usilujú rýchlo schváliť legislatívu cez rozpočet, aby upokojili pro-potratové záujmové skupiny skôr, ako sa o tom dozvie priveľa nešťastných voličov. 

"Ide o tajný spôsob, ako to presadiť medzi svojimi voličmi, ktorí sú neustále proti," uviedol C.J. Williams, riaditeľ pre komunitné aktivity organizácie Občania Massachusetts za život, pre redakciu Daily Free Press.

Nedávny prieskum, ktorý uskutočnila neziskovka Susan B. Anthony List, zistil, že proti legislatíve panuje silný odpor. Podľa prieskumu je proti neskorým potratom 62 percent voličov v Massachusetts, z toho 49 percent demokratov a 66 percent nezávislých voličov. Rovnaké číslo, 62 percent, podporuje aj súčasný štátny zákon vyžadujúci súhlas rodičov predtým, než dievča mladšie ako 18 rokov podstúpi potrat. 

Podobná legislatíva bola vlani schválená aj v štátoch New York, Illinois, Vermont a Rhode Island, čo vyvolalo obrovské pobúrenie. Ďalší pro-potratový návrh len tesne neprešiel v Novom Mexiku kvôli silnému odporu verejnosti.