4-7889a41c643040218e81cdad5059d69f622d07d8.jpg

Matovič: Od pondelka by sa mohli otvoriť kiná či kostoly s obmedzením

151
Kultúra života

Bratislava 13. novembra (TASR) – Pandemická komisia vlády schválila návrh premiéra Igora Matoviča, aby sa s obmedzením kapacít otvorili kiná, divadlá a kostoly, ako aj ďalšie prevádzky. Informoval o tom premiér na sociálnej sieti.

Matovič spresnil, že od pondelka by mohli byť otvorené divadlá, kiná a kostoly s maximálnou kapacitou 50 percent, fitness centrá a plavárne s maximálne šiestimi osobami na 15 metrov štvorcových. Spustiť by sa mohla podľa jeho slov aj Slovenská hokejová liga a prvá futbalová liga, zatiaľ ale bez divákov.

Konferencia biskupov Slovenska uvítala správu o otvorení kostolov. „Ak sa to potvrdí, budeme veľmi radi, že dôjde k čiastočnému uvoľneniu. Pre veriacich je v náročných časoch naozaj dôležitá možnosť prijímať sviatosti pre duchovnú posilu," reagoval hovorca KBS Martin Kramara.

Doplnil, že v platnosti ostane dišpenz od povinnosti účasti na bohoslužbách a výzva pre seniorov, chorých a rizikové skupiny, aby s návštevami bohoslužieb počkali. Vydané bude podľa jeho slov aj dôrazné upozornenie pre kňazov a veriacich, že stále platia prísne hygienické pravidlá.