tedcruz43.png

Ted Cruz kritizuje riaditeľa Twitteru: Kto vás do pekla volil, aby ste cenzurovali správy?

1,057
Milko Kostovič
Kultúra života

Američania sú už unavení zo zaujatosti a cenzúry sociálnych sietí Facebook či Twitter. Senátni lídri preto zorganizovali vypočutie, aby sa o tom dozvedeli aj generálni riaditelia dvoch technologických gigantov. 

A počas vypočutia dal pro-life senátor Ted Cruz výkonnému riaditeľovi Twitteru Jackovi Dorseymu jasne najavo, že Američania sa nikdy nerozhodli mu umožniť, aby cenzuroval, aké správy sa objavujú na platforme sociálnych sietí. 

Cruz kritizoval technologického giganta za cenzúru dôležitého spravodajského príbehu o údajnej korupcii, do ktorej bol namočený aj Joe Biden: "Kto vás do pekla volil", aby ste rozhodovali, o čom môžu média informovať a aké správy môžu Američania vidieť?

Dorsey spolu s výkonným riaditeľom spoločnosti Google Sundarom Pichaiom a výkonným riaditeľom Facebooku Markom Zuckerbergom dostali predvolanie, aby pred výborom svedčili o cenzúre konzervatívnych myšlienok na ich platformách.

"Pán Dorsey, kto vás do pekla zvolil a dal vám zodpovednosť za to, o čom môžu média informovať a čo môžu Američania počuť. A prečo sa naďalej chováte ako člen politického výboru Demokratov a umlčiavate názory, ktoré sú v rozpore s vašim politickým presvedčením?"

Senátor Cruz sa ešte predtým spýtal Dorseyho: "Má Twitter schopnosť ovplyvňovať voľby?"

Dorsey odpovedal: "Nie."

Cruz sa potom spýtal: "Vy si nemyslíte, že Twitter môže ovplyvniť voľby?"

Cruz uviedol, že odpoveď je absurdná, a má pravdu.

Začiatkom tohto mesiaca začala najväčšia sociálna sieť na svete cenzurovať článok portálu LifeNews.com. Tento článok odhaľuje, ako sa kandidátka na viceprezidentku Kamala Harris pokúšala uväzniť pro-life novinárov, ktorí odkryli to, ako Spoločnosť pre plánované rodičovstvo predávala časti tiel nenarodených detí. 

V auguste bol na LifeNews.com uverejnený článok Liberty Counsel, právnickej pro-life firmy zastupujúcej Sandu Merritt, ktorá spolu s Davidom Daleidenom odhalila obchodovanie Spoločnosti pre plánované rodičovstvo s časťami detských tiel (napr. srdcia či pečene). Po viac než tucte tajných videí, ktoré odhalili zamestnancov Spoločnosti, ktorí na zázname vysvetľovali, ako zmenili potratové procedúry, aby zabezpečili predaj potratených detských častí a mohli si dovoliť luxusné autá, sa Kamala Harris pokúsila trestne stíhať pro-life novinárov a dostať ich do väzenia. 

V článku sa uvádza:

Pred piatimi rokmi to bola bývalá generálna prokurátorka Kalifornie Kamala Harris (dnes senátorka a kandidátka na viceprezidentku), ktorá zahájila vyšetrovanie práce Sandy Merritt a Davida Daleidena, zakladateľa Centra pre lekársky pokrok. Títo občianski novinári začali byť vyšetrovaní po tom, čo odhalili a zverejnili videá dokumentujúce nelegálne obchodovanie Spoločnosti pre plánované rodičovstvo s potratenými časťami detských tiel. 

Podľa kalifornských zákonov, konverzácie, ktoré "je možné si vypočuť", nie sú podľa definície "dôverné" a je možné ich zaznamenať bez súhlasu. Na záznamoch potratári pod prísahou pripúšťajú, že ich rozhovory s novinármi si mohli vypočuť aj ďalší ľudia, a že nepodnikli žiadne kroky, aby tomu zabránili a utajili to, čo sa deje za zatvorenými dverami. Tajné videá z produkcie novinárov preto neporušujú kalifornský zákon o videozáznamoch. 

To však nezabránilo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo a Kamale Harris, aby viedli politicky motivované trestné stíhanie proti dvom občianskym novinárom. 

V čase, keď Harris kandidovala za viceprezidentku, tento článok znova získal na popularite a na Facebooku bol zdieľaný viac ako 572 000-krát. Vyslúžil si tým pozornosť Politifact, jedného z liberálnych médií, ktoré Facebook používa na kontrolu a potenciálnu cenzúru konzervatívneho a pro-life obsahu, s ktorým nesúhlasí.

Politifact vydal k článku fakticky nesprávne a zavádzajúce hodnotenie "nepravda", ktoré vynecháva množstvo informácií a skresľuje fakty o tom, ako agresívne Harris prenasledovala týchto pro-life novinárov, až nariadila svojim agentom, aby vykonali raziu v dome Daleidena.

Facebook na základe tejto zavádzajúcej kontroly teraz cenzuruje spomínaný článok - rozhodnutie, ktoré pripravuje Američanov o dôležité informácie o kandidátke na viceprezidenta len pár dní pred tým, ako sa dostanú k volebným urnám v rozhodujúcich prezidentských voľbách. Každý používateľ Facebooku, ktorý článok zdieľa, dostane falošné a zavádzajúce varovanie predtým, ako ho bude môcť uverejniť. 

Cruz povedal, že ho tento druh cenzúry už unavuje.

"Už dlho hovorím, že veľké technologické spoločnosti predstavujú najväčšiu hrozbu pre naše práva Prvého dodatku a budúcnosť demokracie. Po rokoch očividnej zaujatosti voči konzervatívcom prekročili Twitter a Facebook Rubikon pred dvoma týždňami, keď nehanebne cenzurovali správy New York Post o obvineniach z korupcie týkajúce sa demokratického prezidentského kandidáta. A to všetko sa udialo iba niekoľko dní pred jednými z najdôležitejších volieb v histórii nášho národa."