Children_of_Mary_(1)_1024_512_75_s_c1.jpg

Liberáli zúria: "MAGA mníšky" z Trumpovho zhromaždenia sa stali senzáciou internetu

616
Milko Kostovič
Kultúra života

Tri mníšky z náboženského spoločenstva Deti Márie sa cez noc stali internetovou senzáciou po tom, čo 25. októbra stáli hneď za pódiom na zhromaždení prezidenta Donalda Trumpa v Circleville v štáte Ohio.

Dve mníšky odeté v habitoch držali ruženec a tretia Bibliu.  

Televízny program FOX & Friends označil sestry za "MAGA mníšky" (skratka MAGA znamená heslo Donalda Trumpa - Make America Great Again - urobiť Ameriku znova veľkou, pozn. prekl.). "Mníšky nosiace masky MAGA strhli pozornosť na Trumpovom zhromaždení," napísala Mary Margaret Olohan zo spravodajstva Daily Caller. 

Hoci väčšina reakcií k účasti mníšok na zhromaždení bola pozitívna, kritici ako nespokojný bývalý republikán Peter Vroom viedli útok sekularistov a liberálnych Katolíkov, šikanujúc mníšky na internete. 

Sestry vo verejnom vyhlásení a v rozhovore pre LifeSiteNews však dali jasne najavo, že ich účasť na zhromaždení bola motivovaná výhradne podporou pro-life prezidenta. 

"Ďakujeme veľkej väčšine, ktorá reagovala láskou a podporou," uviedli Deti Márie vo svojom vyhlásení. "Pre tých, ktorí odpovedali kritikou alebo jednoducho si kládli otázku, prečo sme poslali sestry na zhromaždenie, sme radi, že máme túto príležitosť to vysvetliť."

"Je tu skutočne veľa otázok týkajúcich sa kvality života, ktoré je potrebné vyriešiť. Najvýznamnejšou otázkou však je vnútorné zlo, keď sa potratí nevinný ľudský život. My ako verné Katolíčky považujeme za svoju povinnosť - radostnú povinnosť - podporovať prezidenta, bez ohľadu na stranícku príslušnosť, ktorý zastáva Evanjelium života."

Medzi tými, ktorí vyjadrili podporu, bola sestra Diedre “Dede” Byrne, ktorá vystúpila na republikánskom zjazde v auguste. Arcidiecéza Cincinnati a diecéza Columbus sa k tomu nevyjadrovali a požiadali duchovenstvo, aby sa dištancovali od rehole.

"Je tým najviac pro-life prezidentom, akého sme kedy mali," povedala matka Philomena Maria pre redakciu LifeSite. "Snažíme sa robiť to, čo cítime, že Pán od nás žiada."

Keď sa lepšie pozrieme na Twitter Petera Vrooma, tak zistíme, že sa aktívne snaží rozdeliť hlas Katolíkov, keď stavia Deti Márie voči náboženským komunitám Katolíčok. 

Vroom postavil Deti Márie do protikladu voči Misionárkam lásky sv. Terezy z Kalkaty: "Mám rád mníšky bez politickej agendy." Deti Márie označujú sv. Terezu z Kalkaty za jednu zo svojich štyroch patrónok na svojich webových stránkach.

Vroom zverejnil články o ďalších náboženských komunitách Katolíčok, ktoré si vyrábajú masky. Predtým ešte zverejnil klip z Trumpovho zhromaždenia v Circleville, ktorý ukazoval mníšky bez ich MAGA masiek: 

"Zdá sa, že ‘sestry‘, ktoré tak dôsledne umiestnili na Trumpove zhromaždenie, nosili masky kvôli ochrane života len vtedy, keď boli na kamere. Hanebné."

Stále však výrazne absentujú vedecké dôkazy dokazujúce účinnosť masiek voči prenášaniu vírusu. 

Vroom neskôr zdieľal fotku sestry Quincy, samozvanej feministky, ktorá sa verejne spája s oficiálnou organizáciou Black Lives Matter a nazval ju "Mojou mníškou"

Rehoľa Deti Márie bola oficiálne založená v diecéze Columbus. Ich materský kláštor sa nachádza v Cincinnati a tiež majú formačný a exercičný dom neďaleko Newarku v Ohiu v diecéze Columbus. Podľa webovej stránky mníšok je ich poslaním "nasýtiť Ježišov smäd byť milovaný v Najsvätejšej sviatosti."

Na žiadosť biskupa Athanasia Schneidera boli nedávno povýšené a zapojili sa do krížovej výpravy za reparáciu hriechov spáchaných voči Ježišovi vo Svätej eucharistii.