20201024191020_d4201641edab9f621fcb45d0e653b3c7f04285638c143ba297cde5e5eb5d02a5.jpeg

Katolíci žiadajú Sv. Otca o objasnenie jeho slov o civilných zväzkoch homosexuálov

436
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Na Svätopeterskom námestí sa v sobotu, 24. októbra, zhromaždila skupina veriacich laikov a kňazov aby požiadali pápeža Františka o objasnenie jeho údajného vyjadrenia o civilných zväzkoch osôb rovnakého pohlavia, pretože médiá a politici celého sveta to interpretujú ako významnú zmenu v náuke Cirkvi. 

Skupina, ktorú viedol rakúsky laik, Alexander Tschugguel, známy z minulého roku, keď vhodil sochu pachamamy do Tiberu počas Amazonskej synody, sa zhromaždila v tieni Baziliky sv. Petra o 5 hodine popoludní. Veriaci si kľakli a istý čas zotrvali v tichej modlitbe. Pri zábrane, ktorou je ohradené námestie, držali účastníci zhromaždenia veľký banner so slovami "Holy Father, we ask for clarity on same-sex civil unions” (Svätý otče, žiadame o objasnenie vášho prehlásenia o civilných zväzkoch osôb rovnakého pohlavia). Vatikánske úrady im dovolili tento banner ukazovať 10 minút a potom ich požiadali, aby ho odstránili. Je totiž veľmi zriedkavé dovoliť urobiť čosi také tak blízko námestia. Iniciatíva je odpoveďou na slová pápeža Františka v novom dokumente Francesco, v ktorom zjavne podporuje zákony o civilnom zväzku osôb rovnakého pohlavia. Vatikán k tomu neposkytol zatiaľ žiadny komentár, ani vysvetlenie. Kritici hovoria, že pápežove komentáre, aj keď vyjadrené ako osobný názor, naznačujú prelom v náuke Cirkvi o civilných zväzkoch osôb rovnakého pohlavia; menovite ide o Vatikánsky dokument z roku 2003, ktorý sa jasne stavia proti takýmto zväzkom. Žiadajú pápeža, aby tento dokument odvolal. Politici a médiá prekrúcajú pápežove slová a tvrdia, že neposkytol len tichý súhlas s homosexuálnym štýlom života, ale aj s adopciou detí pre homosexuálne "páry" - proti obidvom týmto veciam sa však pápež v minulosti jednoznačne postavil. 

"Cieľom nášho zhromaždenia nie je spôsobiť škandál, ale vyslať Svätému Otcovi odkaz", povedal Tschugguel, ktorý vedie Inštitút sv. Bonifáca, ktorý pomáha katolíkom laikom otvorene pozdvihnúť svoj hlas. "Problém s touto citáciou pápeža je v tom, že sa používa na zavedenie hrubej a nešetrnej protikatolíckej agendy. Napríklad venezuelský prezident Nicolas Maduro po prečítaní pápežových slov ihneď požiadal parlament krajiny prejednať ´manželstvá´ osôb rovnakého pohlavia. Cíti sa akoby splnomocnený urobiť tento závažný krok."    

Zástancovia návrhu zákona o civilných partnerstvách na Filipínach, ku ktorým patrí aj prezident, sa tiež usilujú na základe pápežových slov pretlačiť túto legislatívu. Najmenej jedny z celonárodných novín vo Veľkej Británii interpretujú pápežove údajné výroky o civilných zväzkoch osôb rovnakého pohlavia ako povolenie "svatieb homosexuálov". Tschugguel povedal, že "týmto ľuďom nevadí, že pápež to myslel inak a stále ešte považuje za tradičné manželstvo zväzok iba medzi jedným mužom a jednou ženou. My vieme, že to tak myslí, no médiá z celého sveta, od najmenších predmestských novín až po tie najväčšie, sa o tom nezmieňujú. Nehovoria že nejde o zmenu doktríny, dogmy, ale všetci tvrdia, že to môže znamenať zmenu zákona". 

Zhromaždenia sa zúčastnilo asi 50 ľudí, vrátane 15 Rakúšanov vo veku od 20 do 30 rokov, ktorí sem cestovali z Viedne, ako aj ľudia z mnohých iných krajín, kľakli si na polhodinu na námestí a v tichosti sa modlili. Modlitbu zakončili spevom Zdravas´ Kráľovná. "Modlíme sa preto, lebo ak o niečo prosíte, bez modlitby to nedosiahnete", povedal Tschugguel. "Nechceme, aby sa kvôli našej dnešnej akcii stalo niečo zlé. Svätého Otca len s úctou žiadame o vysvetlenie celej veci."