013498.jpg

Švédsko, ktoré nechalo koronavírusu voľný priebeh dnes slaví úspech

398
Kultúra života

Švédsko bolo zo začiatku pandémie kritizované za svoj „laxný“ prístup ku koronavírusu. Dnes sa však ukazuje, že zrejme ich stratégia vyšla na jednotku. Kým iné krajiny zažívajú obrovský nárast počtu nových prípadov koronavírusu, vo Švédsku sa udržuje na minimálnych číslach.

Počas prvej vlny pandémie koronavírusu zavádzali krajiny po celom svete rôzne opatrenia, od miernych až po tie najprísnejšie, tzv. „lock down.“ Výnimkou bolo Švédsko, ktoré vďaka racionálnemu prístupu svojho epidemiológa zvolilo inú taktiku.

V praxi to vyzeralo tak, že vláda vo Švédsku neprijala žiadne reštriktívne opatrenia – žiadne povinné nosenie rúšok, žiadne zatváranie obchodov, žiadne zatváranie hraníc, atď. Ich opatrenia mali len odporúčací charakter.

Švédsko bolo za takýto postup často kritizované. Zo začiatku to skutočne vyzeralo dosť zle. Švédsko totiž zaznamenalo až 5 800 obetí, čím sa v prepočte na počet obyvateľov zaradilo medzi najhoršie krajiny Európy.

Zdá sa však, že táto taktika nakoniec priniesla aj „ovocie.“ Od leta začali počty infikovaných aj zomrelých výrazne klesať nielen vo Švédsku, no kým v ostatných krajinách, kde boli zavedené reštriktívne opatrenia, začali od augusta a najmä teraz v septembri opäť stúpať, vo Švédsku sa dodnes udržiavajú počty infikovaných aj obetí na minimálnych úrovniach.

„Ukázalo sa, že naša stratégia je dôsledná a udržateľná. V súčasnosti pravdepodobne máme nižšie riziko prenosu nákazy ako v iných krajinách,“ domnieva sa epidemiológ Jonas Ludvigsson z lekárskej univerzity Karolinska Institutet.

Podľa Ludvigssona sa zdá, že Švédi si vybudovali lepšiu kolektívnu imunitu, ako majú obyvatelia iných európskych krajín.

„Myslím si, že nám to prináša veľký úžitok,“ dodal

Hlavný švédsky epidemiológ Anders Tegnell , ktorý zaviedol túto stratégiu, je dnes vo Švédsku oslavovaný ako hrdina. Aj keď predtým bol často zatracovaný kvôli svojej taktike „voľného priebehu koronavírusu.“

Tegnell vtedy argumentoval tým, že zatváranie obchodov, kaviarní, škôl a celkovo miest s väčšou koncentráciou ľudí, je zbytočnou ranou pre ekonomiku, pretože vírus tu snami bude navždy a musíme sa s ním naučiť žiť. Uvádza portál tvnoviny.sk

Tegnell v rozhovore pre Financial Times ozrejmil, čo si myslí o celoplošných opatreniach, ktoré sú zavádzané v rôznych krajinách sveta:

„Je to ako zabíjať muchu kladivom. Nemôžete stále zatvárať, otvárať a zase zatvárať, to bude pohroma,“  a dodal: „Vo Švédsku bude nízka úroveň šírenia vírusu s možnosťou občasných lokálnych ohnísk. To, čo sa bude diať v iných krajinách, bude oveľa dramatickejšie,“ tvrdí švédsky infektológ Tegnell.

Samuel Gdovin