Rosary-Girl.png

Prieskum z USA: 77 percent katolíckych demokratov podporuje legálne potraty

107
Milko Kostovič
Štúdia

Podľa prieskumu agentúry Pew Research Center viac než tri štvrtiny katolíckych demokratov podporujú legálne potraty.

Prominentní progresívni Katolíci v sérii nedávnych článkov a diskusií trvajú na tom, že je v poriadku pre Katolíkov, aby hlasovali za pro-potratového kandidáta, akým je Joe Biden. Dôvodom má byť, že Katolíci by nemali byť voliči s jedinou témou a ich vlastný odpor voči potratom je samozrejmý. 

Ukazuje sa však, že celých 77 percent "Demokratických a demokraticky naklonených dospelých Katolíkov si myslí, že potraty by mali byť legálne vo všetkých alebo vo väčšine prípadov," vychádza z prieskumu Pew z 15. septembra. 

Inými slovami, výrazná väčšina katolíckych demokratov namiesto toho, aby s nechuťou akceptovala demokratickú pozíciu voči potratom kvôli iným závažným problémom, jednoducho súhlasí s oficiálnou pozíciou, že potraty by mali byť legálne.

Konzervatívne skupiny ako CatholicVote spustili kampane na vzdelávanie Katolíkov o radikálnej pro-potratovej platforme. Táto kampaň je postavená na domnienke, že ak Katolíci pochopia, za čím demokratická strana stojí, budú verní republikánskej strane. 

Katechizmus katolíckej cirkvi hovorí: "Ľudskej bytosti už od prvej chvíle jej jestvovania treba priznať práva osoby, medzi ktorými je nedotknuteľné právo každej nevinnej bytosti na život."

Potrat "závažne protirečí morálnemu zákonu", vyhlasuje Katechizmus a preto osoba, ktorá zapríčiní potrat, upadne do exkomunikácie "samým činom spáchania deliktu"

Niektorí progresívni biskupi zjavne prispeli k morálnemu zmätku, ktorý zavládol medzi katolíckymi demokratmi. Začiatkom tohto roku biskup Robert W. McElroy zo San Diega pozoruhodne uviedol, že "počet obetí" v súvislosti s klimatickými zmenami je väčší ako tých z potratov a že medzi týmito otázkami by nemal panovať rozdiel v ich dôležitosti. 

V súčasnosti je v Spojených štátoch každý rok spáchaných takmer milión potratov. Na celom svete je to viac než 40 miliónov, vďaka čomu sú potraty hlavnou príčinou smrti na svete. 

Pápež František označil potraty za "pohromu" a "hrozný zločin". Známym sa stalo najmä jeho prirovnanie potratov k najatiu "vraha", ktorého úlohou je odstrániť niekoho z cesty. 

Zabitie ľudského života v maternici sa často obhajuje "v mene ochrany iných práv", odkázal pápež davu v roku 2018. "Ako však môže byť skutok, ktorý potláča nevinný a bezmocný život v jeho začiatkoch, terapeutický, civilný alebo dokonca ľudský?"

"Pýtam sa vás," pokračoval pápež, "je v poriadku vyhasiť ľudský život s cieľom vyriešiť problém? Je v poriadku najať si na vyriešenie problému vraha? Nie je to dovolené. Nikdy, nikdy neslobodno vyhasiť ľudský život, ani najať vraha, aby sa vyriešil určitý problém."

"Je to ako najať vraha na vyriešenie problému," zopakoval. 

Americkí biskupi vo svojom liste o politickej zodpovednosti Katolíkov s názvom Zodpovedné občianstvo naznačujú, že potraty nie sú len ďalším politickým problémom medzi mnohými, ale sú mimoriadne závažné. 

"Hrozba potratov zostáva našou prvoradou prioritou, pretože potraty priamo útočia proti životu ako takému, pretože sa odohrávajú v rodinnej svätyni a kvôli počtu zničených životov," vyhlásili biskupi.