donaldtrump146.png

Senát schválil Trumpovi ďalších šesť sudcov, vrátane tých pro-life

257
Milko Kostovič
Kultúra života

Americký senát v utorok a v stredu schválil ďalších šiestich konzervatívnych sudcov na federálne súdy, čím vyvolal pobúrenie zo strany potratových skupín.  

Sudcovia, ktorých vymenoval prezident Donald Trump, obsadia prázdne miesta v štátoch Kalifornia a Illinois, ako o tom informovala redakcia The International Business Times

Do dnešného dňa Trump vymenoval viac než 260 sudcov na federálne súdy. Je to veľká prehra pre potratový priemysel, ktorý sa spolieha na to, že súdy ponechajú potraty na požiadanie legálne po desaťročia. 

Po hlasovaní v utorok a v stredu prominentné pro-potratové skupiny tvrdo skritizovali lídrov senátnych republikánov za potvrdenie sudcov, ktorí sú "extrémne nepriateľskí voči reprodukčným slobodám"

Špeciálne sa zamerali na Davida Dugana a Stephena McGlynna, ktorí obsadia miesta vo východnom dištrikte štátu Illinois, informuje portál Alternet. Obaja títo sudcovia si vyslúžili pochvalu zo strany pro-life organizácií za podporu práv nenarodených detí. 

Anisha Singh, riaditeľka pre súdne záležitosti Spoločnosti pre plánované rodičovstvo, vyhlásila, že "história sudcov ukazuje, že je pravdepodobné, že budú hrozbou pre zdravie, práva a telesnú autonómiu ľudí". Singh tiež vyčítala americkému senátu samotné hlasovanie, keď podľa jej názoru mali schvaľovať ďalší zákon o zmiernení dopadu koronavírusu, uvádza sa v správe. 

Lena Zwarensteyn z organizácie The Leadership Conference zašla ešte ďalej a označila za "obzvlášť kruté", že lídri senátu "uprednostnia" vymenovanie pro-life sudcov pred pandémiou. Zwarensteyn označila Dugana a McGlynna za "nevhodných", pretože sú presvedčení, že je nesprávne zabíjať nenarodené deti. 

"Schválenie Davida Dugana a Stephena McGlynna len utvrdzuje prevzatie kontroly nad súdmi. Obaja súkromne i profesionálne pôsobili proti reprodukčným slobodám," uviedla Zwarensteyn vo vyhlásení. "Dugan v minulosti podporoval proti-potratový postoj a spochybňoval zákonnosť prípadu Roe. Podobne aj McGlynn zásadne pomáhal pri presadzovaní proti-potratovej agendy v Illinois. Kvôli aktivite v tomto smere a pri ďalších dôležitých občianskych a ľudských právach sú nevhodní na celoživotné posty."

Ich ostrá kritika je povzbudivým znamením pre budúcnosť nenarodených detí. 

Potratový priemysel nemôže zvíťaziť na súde verejnej mienky. Za posledných 10 rokov si Američania zvolili pro-life štátne zákonodarné zbory, ktoré prijali stovky zákonov na ochranu nenarodených detí a matiek pred potratmi. Potratový priemysel, ktorý vo voľbách prehráva, sa musel začať spoliehať na aktivistických sudcov, blokujúcich tieto zákony a udržiavajúcich tento smrteľný, miliardový biznis. 

Trump a americký senát dnes demontujú jeho moc, keď nahrádzajú jeho súdnych spojencov pro-life sudcami, ktorí budú presadzovať základné práva pre všetkých Američanov, vrátane tých, ktorí sa ešte nenarodili.