galeacurmi.png

Katolícky biskup: Musíme zastaviť potraty, rovnako ako sme zastavili otroctvo

247
Milko Kostovič
Kultúra života

Maltský katolícky biskup vyzval kresťanov, aby ukončili porušovanie ľudských práv pri potratoch, rovnako ako tak urobili pri otroctve. Biskup predniesol tieto slová počas spomienkového obradu, ktorý bol venovaný nenarodeným deťom zabitých pri potratoch. 

Spravodajstvo Times of Malta informuje, že pomocný biskup Joseph Galea Curmi z Maltskej arcidiecézy vyzval ľudí, aby konali, keďže malá ostrovná krajina čelí silnému medzinárodnému tlaku legalizovať potraty na požiadanie.

"Dnes v rôznych častiach sveta vrátane Malty existuje mentalita, ktorá akceptuje a podporuje ľudí, ktorí ukončujú život iných pred narodením. Ide o rozšírenú mentalitu," uviedol biskup. 

"Dúfame a modlíme sa, že nastane doba, ako keď najrôznejšie spoločnosti otvorili svoje oči a začali konať voči otroctvu, že to isté sa urobí, pokiaľ ide o ochranu ľudského života."

Malta je poslednou krajinou v Európe, ktorá chráni životy nenarodených detí po tom, čo sa Írsko vzdalo svojich pro-life zákonov v roku 2018 a Severné Írsko bolo k tomu donútené v roku 2019. Potraty sú nezákonné vo väčšine prípadov v Poľsku, Malta však zostáva jedinou krajinou, ktorá potraty úplne zakazuje.

Galea Curmi sa modlil za to, aby sa krajina "nepoddala tlaku namiereného proti životu", uvádza sa v reportáži. Modlil sa za matky a deti, narodené i nenarodené, a za tých, ktorí ich obhajujú. Biskup sa tiež modlil, aby lekári a zdravotné sestry pracovali na ochrane každého ľudského života a považovali to za súčasť svojej profesie. 

Malta roky odoláva medzinárodnému tlaku na legalizáciu potratov. Potratové skupiny už v roku 2013 obvinili Maltu z "mučenia", pretože krajina chráni životy nenarodených detí. Obvinenie vzniesla Medzinárodná komisia právnikov, ľudskoprávna organizácia, v správe pre Radu pre ľudské práva. Organizácia zároveň tvrdila, že Malta zbytočne ohrozuje životy žien zákazom potratov.

Potraty sú porušením ľudských práv, ktoré zabíjajú jedinečné, živé ľudské bytosti v lone ich matiek. Odhaduje sa, že v roku 2019 bolo na celom svete týmto spôsobom zničených 42,3 miliónov životov nenarodených detí