GettyImages-1151263295-640x335.jpg

Fox News stopla Newta Gingricha po tom, čo upozornil na Sorosa pri voľbe prokurátorov

268
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Stanica Fox News stopla bývalého predsedu americkej snemovne Newta Gingricha po tom, čo sa zmienil o úlohe miliardárskeho ľavicového finančníka Georga Sorosa pri financovaní zvolenia ľavicových prokurátorov v posledných rokoch. 

Gingrich argumentoval, že nárast kriminality v mnohých mestách, ktoré vedú demokrati, bol čiastočne výsledkom zvolenia ľavicových okresných prokurátorov, ktorí dostali finančnú pomoc od Georga Sorosa.

Komentátorky Melissa Francis a Marie Harf sa ale pokúsili Gingricha umlčať.

"Pozrite sa, problémom číslo jedna takmer vo všetkých týchto mestách sú Sorosom-zvolení, ľavicoví, anti-policajní a pro-kriminálni okresní prokurátori, ktorí odmietajú zatvárať ľudí," uviedol Gingrich. "Len včera pustili späť niekoho, kto je hľadaný pre dve rôzne vraždy v New York City."

"Nedokážete vyriešiť tento problém - a (Kamala) Harris a (Joe) Biden hovoria veľmi hrdo o tzv. ‘progresívnych okresných prokurátoroch‘. Progresívni okresní prokurátori sú proti polícii, pro-kriminálni a v drvivej väčšine sú volení z peňazí Georga Sorosa."

"A sú hlavnou príčinou násilia, ktoré vidíme, pretože neustále prepúšťajú násilných kriminálnikov späť na ulicu."

"Nie som si istá, či do tohto musíme zapájať Georga Sorosa," reagovala Francis. 

"On za to zaplatil," povedal Gingrich, ktorého prerušenie zjavne zaskočilo. "Mám na mysli, prečo nemôžeme diskutovať o tom, že milióny dolárov ..."

"Nie, on to neurobil," vložila sa do debaty Harf. "Súhlasím s Melissou. George Soros nemusí byť súčasťou tejto konverzácie."

"Okej, je to verboten," povedal Gingrich spolu s nemeckým slovom pre "zakázané" 

Ako informovala redakcia Breitbart News v máji 2018, Soros sa podieľal na niekoľkých voľbách okresných prokurátorov, v Severnej Kalifornii a po celej krajine. Jeho cieľom bolo poraziť kandidátov "práva-a-poriadku" a zvoliť "progresívnych" prokurátorov. 

Los Angeles Times poznamenal v článku s názvom "Tu sú dôvody, prečo George Soros a liberálne skupiny  utrácajú veľké prostriedky na to, aby pomohli rozhodnúť, kto bude váš ďalší okresný prokurátor": 

Úsilie je súčasťou dlhoročnej kampane liberálnych skupín s cieľom pretvoriť národný systém trestného súdnictva.

...

Tam, kde kampane práva-a-poriadku vyvolávajú strach, sa nová stratégia zameriava na hnev.

Jedná téma, ktorá vyvolala vášne, je policajná streľba. 

"Skutočne to vychádza z tohto Black Lives Matter okamihu policajnej zodpovednosti," uviedla Margaret Dooley-Sammuli, riaditeľka trestného súdnictva a drogovej politiky pre kalifornskú ACLU.

Veľká časť peňazí zostala "utajená", prefinancovaná (pravdepodobne legálne) skrz neziskovky, ktoré nemuseli zverejňovať svojich darcov.

Nie je teda presne známe, do koľkých volieb sa Soros zapojil, hoci denník Times informoval, že to bolo najmenej 21-krát. Soros v mnohých prípadoch podporoval ľavicových kandidátov voči demokratom establišmentu. 

Sorosom podporovaní prokurátori zohrali úlohu vo viacerých celonárodných sporoch. Patrí medzi nich Kim Foxx, prokurátorka z Chicaga, ktorá nezvládla prípad hoaxu Jussieho Smolleta, Kim Garnder, prokurátorka v St. Louis, ktorá obvinila McCloskeysovcov po tom, čo bránili svoj domov pred davom Black Lives Matter tým, že stáli vonku so zbraňami; a Diana Becton, ktorá obvinila kalifornský pár zo zločinu z nenávisti za to, že premaľovali "Black Lives Matter" na verejnej ceste. 

V eseji z roku 2018 o Sorosovi v časopise Tablet, internetovej židovskej publikácii, James Kirchik poznamenal, že hoci určitá kritika Sorosa je skutočne antisemitská, niektorá nie je a zameriava sa na legitímnu kritiku jeho úlohy pri financovaní krajnej ľavice po celom svete.