polish_assault_1024_512_75_s_c1.jpg

‘Ne-binárneho´ aktivistu zatkli v Poľsku za útok na pro-lifera a za zničenie jeho auta

220
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Prvý poľský "ne-binárny" (ani muž, ani žena) aktivista je vo väzení a čaká na proces po násilnom incidente, pri ktorom zaútočil na pro-life a family aktivistu a zničil mu auto.

Michał Szutowski, známy aj pod ženskými menami “Margot” a “Małgorzata” a pod priezviskom “Szutowicz”, tvrdí, že je presvedčený o tom, že je “ne-binárny” - to jest ani muž, ani žena. Je aj lídrom ľavicového krídla skupiny s názvom “Stop Bzdurom” (“Stop nezmyslom”). 

Podľa rôznych poľských médií zaútočil Szutowski 27. júna 2020 vo Varšave na auto, ktoré patrilo pro-life a pro-family skupine Fundacja PRO, na ktorom bol pútač s nápisom "Stop pedofílii" a upozornenie pre rodičov na agresívnu sexuálnu výchovu. Kampaň “Stop pedofílii” má za cieľ oslobodiť sexuálnu výchovu detí od ideologického nátlaku. Szutowski pri útoku na auto napadol aj šoféra. Súd pôvodne rozhodol, že by Szutowski mal zaplatiť len pokutu 7.000 poľských zlotých ($1.899 USD) a zostať pod policajným dohľadom. Prokurátor sa však proti tomuto rozsudku odvolal a tak súd rozhodol, že aktivista si vo väzení pobudne dva mesiace, kým bude čakať na súdny proces. Podľa pro-LGBT poľskej website WP Wiadomości bol Szutowski pôvodne vo väzení vo Varšave a teraz ho presťahovali do väznice v Płocku. “Michał Szutowicz ... je prvým známejším ´transgender´ aktivistom v Poľsku", uviedol žurnalista Grzegorz Górny pre LSN v e-mail. Vysvetlil, že doteraz sa v Poľsku objavovali iba homosexuálni a transsexuálni aktivisti; Szutowicz/Szutowski je prvým exemplárom transgender (v prípade "ne-binárneho") aktivistu.

"Nie je vôbec vyšinutý; práve naopak, premyslene sem vnáša to isté, čo sa už testuje v mnohých západných krajinách s cieľom zaviesť u nás kultúrnu a antropologickú revolúciu. "Stop Bzdurom", ktoré pozostáva z webstránky pre najkrajnejších ľavičiarov, bolo založené v roku 2019 ako reakcia na kampaň "Stop pedofílii", s ktorou prišla Fundacja PRO. Michał Szutowski a jemu podobní sa rozhodli nebojovať s Fundacjou iba argumentmi, ale aj päsťami. V júni zaútočili na auto Fundacje PRO s pútačom "Stop pedofílii" - zbili šoféra, rozrezali pneumatiky, zničili celtovinový plášť na aute, odtrhli zrkadlo a registračnú značku, zničili zadnú kameru na cúvanie a posprejovali auto farbou. Z tohto dôvodu polícia zatkla Szutowského, a nie pre vyjadrovanie jeho názorov." 

Podľa pro-life skupiny Centrum Życia i Rodziny (“Centrum pre život a rodinu”), šíria funkcionári Európskej únie lživé správy o Szutkowského zatknutí a uväznení, tvrdiac, že Poľsko narúša slobodu slova a zhromažďovania ľudí, ktorých priťahuje rovnaké pohlavie alebo ľudí s rodovým zmätkom. Hovorca Centra píše na ich webstránke: "Komisárka EÚ pre rovnosť, Helena Dalli, prezentuje poľské úrady a políciu ako tyranské a nespravodlivé. Nedávno tweetovala: "V EÚ má každý, vrátane #LGBTI osôb slobodu zhromažďovať sa a právo na pokojný protest." Dunja Mijatovic, komisárka Rady Európy pre ľudské práva, tweetovala názor, že Szutowski bol uväznený pre vyjadrenie svojho názoru: "Žiadam o okamžité prepustenie LGBT aktivistu Margot (sic) z @stopbzdurom, zadržaného včera kvôli blokovaniu nenávistného proti LGBT auta & za umiestňovanie dúhových zástav na #Warsaw pamätníky", napísala 8. augusta. Príkaz na jej (sic) zadržanie na 2 mesiace vysiela veľmi znepokojivý signál pre #FreedomOfSpeech & #LGBT práva v #Poland.” Mijatovicovú kritizoval známy twitter komentátor “Based Poland” ktorý zareagoval

"Transsexuálny aktivista fyzicky zaútočil na pro-life aktivistu, zbil ho & zničil mu auto. Ak by išlo len o to, že je transsexuál, mal by byť prepustený, ale my tu v Poľsku máme zákon, že útočiť na ľudí sa nesmie a je to neprípustné. Nechceme tu žiadne západniarske experimenty."

Poľskí voliči nedávno opätovne zvolili za prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý medziiným prisľúbil aj silnú opozíciu voči LGBT ideológii, čo však nahnevalo len zopár homosexuálnych aktivistov a ich stúpencov. Zhruba pred mesiacom znesvätili aktivisti LGBT vo Varšave sochu Krista, ktorá má špeciálny význam pre ľudí, ktorí prežili Varšavské povstanie proti nemeckej okupácii v Druhej svetovej vojne: korpus zneuctili maskou so symbolom anarchie a medzi korpus a kríž natiahli dúhovú vlajku. S týmto znesvätením sa spája aj meno Szutowského, pričom od júla už opäť došlo k viacerým LGBT protestom. Ako poznamenala Mijatovicová, bolo zadržaných 48 osôb po tom, čo sa snažili zabrániť polícii, aby zatkla Szutowského.

"V Poľsku dnes prebieha veľmi krutá kultúrna vojna", povedal Górny pre LSN. "Poľsko je poslednou veľkou krajinou v Európe, v ktorej má spoločenský konsenzus konzervatívno-kresťanský, a nie ľavicovo-liberálny charakter. Potrat na požiadanie je zakázaný, ´homosexuálne manželstvá´ sú nemožné, eutanázia je ilegálna. Toto nie je len otázka zákona a práva, ale "spoločenského svedomia" prevažnej väčšiny Poliakov, ktoré je zakorenené v kresťanstve. V súvislosti s praktizovaním náboženstva je Poľsko na prvom mieste v Európe - okolo 40% katolíkov chodí do kostola každú nedeľu."

Žurnalista je presvedčený, že ľavicových aktivistov, ktorí chcú zásadne zmeniť charakter Poľska, financujú ľudia, ako napríklad George Soros. Aj on je však presvedčený, že útoky ľavičiarov na obyvateľov a Katolícku cirkev sú "kontraproduktívne". Górny dodáva: "Poliaci si stále pamätajú bezohľadný boj komunistov proti Katolíckej cirkvi a preto nemajú radi ideologické útoky a sú radšej na strane obetí, než na strane agresora." Kto je v tomto prípade obeť a kto agresor závisí od uhla pohľadu: pre poľských ľavičiarov a ich stúpencov v cudzine je Szutowski pochopiteľne obeťou a konzervatívna poľská vláda agresorom. Górny je však presvedčený, že väčšina občanov Poľska vidí veci úplne odlišne: "LGBT hnutie sa nepokladá za skupinu, ktorú naši lídri preasledujú a utláčajú, ale za agresorov, ktorí sa snažia zničiť spoločenský poriadok, sprofanizovať kresťanstvo a národné symboly, k čomu im na dôvažok výdatne finančne vypomáhajú rôzni sponzori. Na západe v tomto konflikte dominuje liberálna ľavica, no v Poľsku je to iné. Pre konzervatívnu väčšinu nie je Szutkowski hrdinom, ale chuligánom, ktorý sa má pred súdom zodpovedať za surový útok a vandalizmus."