Podľa SaS nastal čas na debatu o reforme financovania cirkví

146
Kultúra smrti

Podľa liberálnej vládnej strany SaS nastal čas na debatu o reforme financovania cirkví, ktoré by podľa nich malo byť dobrovoľné. Podľa premiéra to, ako strana SaS iniciuje otázku možnej odluky cirkvi od štátu, je najhorší možný spôsob, ako poctivú diskusiu o takejto citlivej otázke začať.

SaS v tejto súvislosti na sociálnej sieti argumentuje, že takouto zmenou by sa v rozpočte ušetrilo 52 miliónov eur.

„Uznávame význam náboženstva a cirkví v morálno-etických otázkach, ako aj v oblastiach týkajúcich sa rôznych verejnoprospešných aktivít, avšak je na mieste začať celospočenskú debatu, či by sa tieto peniaze nedali využiť lepšie.“

SaS zároveň dodáva, že nehovoria o zrušení finančnej podpory pre sakrálne pamiatky, ktoré vnímajú ako dôležitú súčasť kultúrneho dedičstva.

„Riešením odluky cirkvi od štátu by bolo financovanie cirkví prostredníctvom dobrovoľných príspevkov občanov. „Za najvhodnejší model financovania cirkví považujeme asignačný model v prospech registrovanej cirkvi z dane z príjmov občanov. Ten umožňuje slobodu rozhodovať, koho chce daňovník svojimi daňami podporiť. Na druhej strane to znamená slobodu aj pre tých daňovníkov, ktorí aktivity cirkvi nevyužívajú či odmietajú. Tento model by vychádzal priamo z Ústavy, ktorá definuje Slovensko ako nábožensky neutrálny štát,“ uviedol Miroslav Žiak.

 

Matovič: Nedovolím, aby diskusiu na túto tému viedol niekto, pre koho svet začína a končí v jeho peňaženke

K téme sa neskôr prostredníctvom sociálnej siete vyjadril aj premiér Igor Matovič (OĽaNO) podľa ktorého je odluka cirkvi od štátu mimoriadne citlivá otázka, pri ktorej by sa mali akékoľvek zmeny robiť až po celospoločenskej diskusii.

„Spôsob, kedy SaS akúkoľvek cirkev (ako spoločenstvo veriacich), vyhlási najprv de facto za príživníkov, je najhorší možný spôsob ako poctivú diskusiu začať … až mám pocit, že ani nejde o odluku samotnú, ale prvoplánový marketing využívajúci najprízemnejšie pudy.“

Premiér tiež uviedol, že si váži každého jedného veriaceho človeka a rešpektuje a bude brániť jeho právo sa slobodne združovať vo svojom spoločenstve, t.j. cirkvi. Zároveň dodal, že si uvedomuje historickú úlohu cirkví pri šírení vzdelanosti, kultúry, písma, či milióny hodín obetavej práce členov cirkví pre dobro ľudí v núdzi.

„Nedovolím preto, aby diskusiu na túto tému viedol niekto, pre koho svet začína a končí v jeho peňaženke. Vážim si liberálne zmýšľajúcich ľudí v našom poslaneckom klube, ktorí na túto tému diskutujú aj s predstaviteľmi cirkví bez prízemných emócii. Len to je cesta k poznaniu, že veriaci ako aj neveriaci sa vzájomne potrebujeme … lebo sme jedno,“ uviedol v závere statusu Matovič.

 

Kollár prirovnal SaS k ĽSNS

Tému na sociálnej sieti okomentoval aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Osobne si myslí, že odluka cirkvi od štátu je v poriadku, no na druhej strane teraz podľa neho nie je vhodná doba na takúto tému.

„Osobne si myslím, že odluka cirkvi od štátu je v poriadku, ale nemyslím si, že teraz je na to vhodná doba. SaS sa chová rovnako populisticky ako ĽSNS len to berie z opačného konca . Je to opäť kulturno-etická otázka, ktorú naši veriaci citlivo vnímajú a preto nerozumiem tomuto populistickému kroku Richarda Sulíka, keď musí vedieť, že to opäť bude rozdeľovať spoločnosť,“ napísal na sociálnej sieti Kollár.

 

Podľa Remišovej nejde o tému, ktorej by sa mala spoločnosť aktuálne venovať

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová si myslí, že otázka odluky cirkvi od štátu vôbec nepatrí medzi témy, ktoré trápia súčasné Slovensko a ktorým by sa mala spoločnosť aktuálne venovať. „Túto otázku sme ani nemali v programe a navrhli sme ju neotvárať,“ pripomenula.

 

Fico to považuje za zástupnú tému

Za zástupnú tému, ktorá prezrádza bezradnosť jej iniciátorov, považuje výzvu liberálov predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. „To je tak, keď neviete kam, prichádzate so zástupnými témami,“ uviedol Fico na utorkovej tlačovej konferencii. Odporúčal prioritne sa venovať naliehavým ekonomickým otázkam.

 

Ministerstvo kultúry: Zaoberať sa odlukou cirkvi od štátu je možné až po doriešení reštitúcií

 Až keď budú doriešené otázky reštitúcií a všetkých finančných nárokov cirkví, bude možné pracovať s finálnym návrhom na odluku cirkví od štátu. V reakcii na výzvu poslanca Národnej rady SR za SaS Miroslava Žiaka na opätovné otvorenie celospoločenskej debaty o odluke cirkvi od štátu to pre TASR uviedlo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová navyše upozornila, že to nebude jednoduchý proces. „Finálna odluka nie je možná počas platnosti Vatikánskej zmluvy,“ pripomenula.

 

Nie je dôvod niečo meniť, hovorí Hlas – SD o odluke cirkví od štátu

Strana Hlas – sociálna demokracia expremiéra Petra Pellegriniho považuje súčasný stav postavenia a financovania cirkví za vyvážený a nie je dôvod niečo na ňom meniť. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa strany Hlas – sociálna demokracia Patrícia Medveď Macíková v súvislosti so zámerom strany Sloboda a Solidarita (SaS) presadiť odluku cirkvi od štátu.

„Strana SaS a jej líder Richard Sulík by sa mali v prvom rade sústrediť na to, ako pomôcť slovenskej ekonomike a ľuďom, aby nestratili zamestnanie a sociálne istoty. V tejto oblasti vládna koalícia zjavne zlyháva a preto nastoľuje témy, ktoré majú odvrátiť pozornosť verejnosti od jej koaličných káuz a neschopnosti riadiť štát,“ uviedla strana Hlas – sociálna demokracia.

Tatiana Stará