Argentina_March_for_Life_1024_512_75_s_c1.jpg

Argentínske pro-life hnutie zmobilizovalo milióny ľudí proti potratom

132
Milko Kostovič
Kultúra života

Online zhromaždenie pro-life argentínskych skupín (so skupinami z ďalších krajinách) je súčasťou ich "Hnutia modrej vlny" s cieľom odvrátiť prebiehajúci pokus o legalizáciu potratov.

---------

8. augusta 2018 zaznamenalo pro-life hnutie v Argentíne monumentálne víťazstvo: Senát iba niekoľkými hlasmi odmietol legalizáciu potratov. Toto víťazstvo podľa Joseho Carmuegu z pro-life skupiny Unidad Provida Argentina "nebolo iba pre Argentíncov, ale pre celý svet. Bol to znak nádeje, ktorý inšpiroval náš svetoznámy slogan ‘Zachrániť oba životy‘".

Hnutie, ktoré vzniklo v reakcii na výzvu potratových aktivistov v Argentíne, sa stalo známe pod názvom La Ola Celeste (Svetlá modrá vlna). Toto hnutie sa rozšírilo po celom kontinente, zástancovia pro-life z Čile po Dominikánsku republiku si osvojili symboliku a pochodovali s modrými vreckovkami, košeľami, klobúkmi, balónikmi a vlajkami. Z pohľadu zhora vyzerajú tieto pochody ako oceán pro-liferov, ktorí zaplavujú ulice a požadujú ochranu pre predčasne narodené deti. 

Unidad Provida, ktorá bola vytvorená, keď sa v roku 2018 zišlo viac ako 200 pro-life organizácií, je jednou z niekoľkých pro-life organizácií, ktoré sa ujali vedenia pri usporiadaní "Medzinárodného dňa akcie za oba životy", dňa osláv, strategizácie a inšpirácie. COVID-19 prinútil organizátorov tento rok zrušiť plánované pochody - minulý rok založili medzinárodnú stranu na pripomenutie svojho víťazstva z roku 2018 - ale podobne ako digitálne pochody v krajinách ako Kanada a Írsko, plánujú usporiadať "vplyvné rozhovory" a "chcú informovať a prezentovať prácu Svetlej modrej vlny" na svojom YouTube kanáli 8. augusta. 

Dvadsaťšesťročná Camila Duro, ktorá spolupracuje s pro-life skupinou Frente Joven (robil som s ňou rozhovor krátko po argentínskom víťazstve v roku 2018) mi povedala, že tlak na legalizáciu potratov v Argentíne bol neúprosný. 12. decembra 2018 vydalo argentínske ministerstvo zdravotníctva protokol, ktorého cieľom bolo rozšíriť potraty v nemocniciach, ak tehotenstvo bolo výsledkom sexuálneho útoku. V protokole sa tiež ustanovilo, že dievčatá staršie než trinásť rokov môžu podstúpiť potrat bez toho, aby o tom vedeli rodičia. Podľa Camily Duro to znamená "neobmedzené rozšírenie ‘dôvodov‘, aby mohli byť potraty ‘legálne’ od rozhodnutia nášho Najvyššieho súdu v roku 2012".

Potratoví aktivisti zároveň spustili kampaň "Niñas no madres" (Dievčatá nie matky), kde celebrity zverejňovali svoje fotky z detstva a "rozprávali ľuďom skreslené príbehy", aby presadzovali legalizáciu. V dôsledku toho čelilo pro-life hnutie "veľkému problému. Naša nová vláda (zvolená v roku 2019) otvorene podporuje ‘legalizáciu potratov‘. Chystáme sa osláviť druhé výročie 8A (dátum zamietnutia zákona o potratoch), ale vieme, že najmocnejší ľudia - politici, celebrity atď. - robia, čo je v ich silách, aby potraty boli v Argentíne schválené. Mimochodom, potraty nie sú len vecou politiky - ľudia, ktorí sa snažia legalizovať potraty, sa ich tiež snažia normalizovať v našej kultúre," hovorí Duro. 

Napriek tomu hnutie Modrej vlny, ktoré v roku 2018 dostalo milióny ľudí do ulíc, sa nikam nechystá odísť. V posledných dvoch rokoch "sme sa dokázali konsolidovať ako hnutie a získali sme identitu. Sme viac prepojení a musíme sa tvrdo usilovať o to, aby boli naše myšlienky zastúpené vo verejnej sfére a v politike. Táto modrá vlajka nie je rozmar. Bojujeme, aby sme videli kultúru života v našich krajinách a musíme to robiť spoločne. Je tu nová generácia pro-life, ktorá chce spoločnosti bez potratov a vyžaduje rešpekt pre každý ľudský život," poznamenáva Duro. 

Zdá sa, že v súčasnosti majú politickú moc potratoví aktivisti, zatiaľ čo rastúce pro-life hnutie sa môže oprieť o svoju početnosť. Pro-liferi zo Svetlej modrej vlny pozývajú pro-liferov z celého sveta, aby sa k nim pripojili 8. augusta, a z diaľky ich prosia o podporu a solidaritu. "V Argentíne cítime vaše srdečné pozdravy a vaše modlitby," povedala mi Duro. "Ďakujem vám všetkým."