Arson

Zadržali vinníka za podpaľačský útok na floridský kostol s veriacimi vovnútri

230
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

23-ročného muža obvinili v polovici júla z pokusu o druhostupňovú vraždu a podpaľačstvo pri útoku na floridský kostol. V kostole Kráľovnej pokoja v Ocale sa modlili ľudia, keď tu zrazu do vstupnej brány kostola  narazil mini-van; šofér vystúpil, polial benzínom vstupnú chodbu kostola a zapálil. Podľa Associated Press obvinil úrad šerifa Marion County Stevena Shieldsa, 23, už hodinu po útoku, počas ktorého nebol našťastie zranený žiadny človek, len škody boli značné. 

Podľa Ocala Star Banner povedal Shields detektívovi Johnovi Lightlemu, že trpí schizofréniou a nevzal si svoje lieky. "Shields uviedol, že to, čo urobil je zároveň "desivé aj úžasné" a zatiaľ kým ho vypočúvali sa len smial. Podľa miestoprísažného vyhlásenia sa označil za ´kráľa´, ktorý plnil svoje ´poslanie´. Ďalej povedal, že má problém s Katolíckou cirkvou a spomenul niekoľko biblických pasáží, vrátane Knihy Zjavenia.

Jennifer Drow, riaditeľka komunikačného oddelenia Orlandskej diecézy v pripravenom komuniké uviedla: "Ďakujeme Bohu za to, že nikto nebol zranený. Spájame sa v modlitbách za otca Patricka O´Dohertyho, za farníkov katolíckeho kostola Kráľovnej pokoja, za našich prvých oznamovateľov a aj za muža, čo oheň spôsobil. Kiežby sme sa všetci usilovali o Pánov pokoj." Úrad šerifa uviedol, že Shields nebol členom žiadnej cirkvi, hoci ho údajne videli na parkovacích miestach pri rôznych príležitostiach. 

Na videu bezpečnostnej služby vidno muža v bielom tričku, džínsoch a bejzbalovej čiapke ako vchádza do budovy s dvoma červenými bandaskami benzínu a vylieva ich na podlahu. potom sa však pokĺzne a spadne. Čosi letí priestorom; ukáže sa že ide o topánku. Vzápätí vzbĺkne veľký oheň. Farníci utiekli a zavolali 911. Na videu vidno ako muž na svojom minivane uniká. Ocalské noviny vysvetľujú: "Zástupcovia šerifa boli neďaleko kostola, keď prišiel hovor na 911 a zazreli auto, zodpovedajúce popisu, ako odchádza z miesta činu. Zástupca šerifa Josue Gonzales sa pokúsil biely van zastaviť, ale veľkou rýchlosťou mu ušiel. Prešiel niekoľko križovatiek na červenú, až napokon narazil do dvoch áut, čo stáli na červenú. Gonzales ho zadržal kvôli výpovedi, no ešte nie je uväznený.

Vyššieuvedené fotografie zabezpečil úrad šerifa a jasne na nich vidieť rozsiahle poškodenie kostola.

Šerif Billy Woods vydal vyhlásenie v tomto znení: "Sloboda vierovyznania, ktorú každému zaručuje Ústava, je slobodou, ktorá je každému z nás nadovšetko vzácna. Spolu so svojimi zástupcami som zložil prísahu, že toto právo budem chrániť a vždy zaistím, aby naši obyvatelia mohli prežívať svoje bohoslužby v pokoji. Na svojich zástupcov som hrdý, že páchateľa tak rýchlo chytili a zaistili a oceňujem aj spoluprácu všetkých štátnych a federálnych agentúr, ktoré na tomto vyšetrovaní spolupracovali."