Donald Trump

Trump o výtržníkoch búrajúcich sochy: "Sú to v istom zmysle teroristi"

124
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Výtržníci, ktorí strhávajú sochy, s ktorými nesúhlasia, sú vandali, agitátori, v istom zmysle "teroristi", uviedol prezident Donald Trump vo vysielaní Fox News z mestskej radnice Green Bay v štáte Wisconsin. 

Na otázku, čo jeho administratíva robí preto, aby prevzala kontrolu nad ulicami z rúk výtržníkov, ktorí strhli sochy z podstavcov a zbili senátora, Trump odpovedal: "Veľmi veľa". Trump zároveň dodal, že ak by štát mal republikánskeho guvernéra, nebolo by k tomu došlo. 

"Momentálne máte demokratického guvernéra. Keby ste mali guvernéra (Scotta) Walkera, nestalo by sa to, nestalo by sa. Osoba, ktorú zbili, bol náhodou demokrat - a bol tam, aby ich podnecoval alebo tak nejak. To čo prebieha, je veľmi zvrátené. Ešte to nikto nezažil," uviedol prezident. 

Trump predpovedal, že ak bude prezidentom bývalý viceprezident Joe Biden, dovolí radikálnej ľavici, aby prevzala krajinu. 

"Nemyslím si, že Biden je radikálny ľavičiar, ale to je jedno, pretože si môžu dovoliť čokoľvek. Získajú nad ním kontrolu. On nedokáže - nedokáže konať. Nebude schopný konať. Je na odstrel. Je na odstrel. Či sa vám to páči alebo nie, je na odstrel. Radikálna ľavica nad ním prevezme kontrolu," uviedol prezident. 

"Pozrite sa, čo sa stalo: Eliot Engel bol pomerne uznávaný chlapík. Prehral asi o 37 bodov alebo tak nejak. Práve ho zostrelili vo voľbách, ktoré sme mali včera. Mal to vyhrať a porazil ho silný kandidát krajnej ľavice," uviedol Trump na margo bývalého riaditeľa strednej školy Jamaala Bowmana, ktorý kandidoval po prvý krát.  

"Máte pár ďalších kongresmanov, ktorí prehrajú alebo pravdepodobne prehrajú. Veľmi tesné - veľmi skoro na závery," predpovedal. 

"Pozrite sa, čo sa stalo s demokratmi, a to sú skutoční ľavičiari. Sú to ľudia, ktorí - pozrite sa na Venezuelu. Venezuela bola veľmi bohatá krajina, veľká krajina - svetlý príklad pred 20, 15 rokmi. Ľudia sa pozerali - najbohatšia krajina v Latinskej Amerike, Južná Amerika, najbohatší - všetko bolo v poriadku. Teraz nemajú jedlo. Nemajú vodu. Smrť je všade. Ľudia nemajú nič," uviedol prezident. 

"Je to presne ten istý spôsob myslenia a filozofie, ktorá dnes útočí, a nedôjde k tomu, pokiaľ som tu ja. Nestane sa tak, ale chlapík ako Biden, on nebude mať moc s tým niečo urobiť a oni ho majú na motúzku. Neviem, či ste videli - Bernie Sanders povedal: ‘Teraz sa sústredím iba na to, aby som Joe Bidena nasmeroval doľava.’ Urobia to, pretože v stredo-ľavom priestore už nie je nik. On bol aj tak naľavo, ale v stredovom či stredo-ľavom priestore sa už nik nenachádza. Myslím, že je to hanba, čo sa stalo s našou krajinou," uviedol. 

Prezident vyzval republikánov, aby sa "vzchopili" a nebáli sa politickej korektnosti.

"S tým, čo bolo povedané, republikáni sa musia vzchopiť a ja im to stále hovorím, pretože nečinne sedia. Chcú byť politicky korektní. Myslia si: ‘Ach, je hrozné povedať niečo zlé.’ Nie nie nie. Povedal som im: 'Uvidíte. Ak niekto zaútočí ... zastavil som to včera v noci. Niekoľkokrát som to zastavil, ale uvidíte, čo sa deje, a povedali sme im: Každú noc budeme tvrdší a tvrdší. A v určitom okamihu bude nasledovať odplata, pretože k nej musí dôjsť," povedal. 

"Títo ľudia sú vandali, ale sú to agitátori, ale v skutočnosti oni sú - oni sú teroristi, v istom zmysle. Takže si myslím, že budete veľmi ohromení, ale musíte vyvinúť tlak. Tiež milujem republikánov - hovorím vám, prišli si pre mňa stopercentne. V Republikánskej strane dosahujem 96 percentnú podporu, ale povedal som: ‘Musíte byť tvrdší. Už nemôžete byť politicky korektní,’ pretože skutočne bojujeme s niečím veľmi nebezpečným," dodal Trump.