Celtic_cross_Credit_Chris_Ison_Shutterstock_CNA.jpg

Poškodenie kláštora Karmelitánok v Írsku a oplzlé nadávky rehoľným sestrám za bieleho dňa

9
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Počas jedného novembrového dňa roku 2019 prenikla do írskeho Karmelitánskeho kláštora skupina vandalov, ktorí poškodili kaplnku a vykrikovali hanlivé slová na staršie rehoľné sestry, ktoré tam žijú. Istý miestny farník, ktorý pravidelne chodí do kaplnky pre Dublin Live povedal: "Úbohé sestry - žijú tu a sú integrálnou súčasťou života v tejto oblasti a je veľmi hrubé a hanebné, že si ich skupina násilníkov vybrala za terč." Incident sa odohral v kláštore Hviezda morská v Malahide, asi 16 km na sever od Dublinu.  

Páter Jimmy McPartland, farár v neďalekom St. Anne’s Church v Portmarnocku, oznámil svojim farníkom tento incident na rannej sv. omši. Povedal, že vandali "znesvätili" kaplnku a na rehoľné sestry vykrikovali "odporné a nehanebné veci". Farár bol podľa farníkov z toho "očividne rozrušený" a spoločenstvo veriacich "šokované". Okrem urážok, namierených proti rehoľníčkam, zanechali po sebe aj rasistické grafiti. Polícia oznámila, že prípad vyšetruje a zatiaľ nikoho nezatkla. "Akýkoľvek vandalizmus je zlý, ale namierený proti starším rehoľným sestrám je už nehanebným pohoršením", uviedol Darragh O´Brien, člen parlamentu. "Na vlámačky a prepady v tejto oblasti sme si žiaľbohu už museli zvyknúť, no tento druh vandalizmu - znesvätenie kláštora ako náboženskej budovy - je šokujúce. Útok na tieto láskavé ženy, ktoré sú väčšinou už staršie, znechutil ľudí v celej oblasti." 

Spomínaný incident má za následok, že kaplnka, ktorá bola stále otvorená pre verejnosť, sa zavrie a bude prístupná iba počas omše o 8.30 každé ráno. Miestny farník pre Dublin Live uviedol: "Sme z toho zarmútení, pretože už viac nemôžeme ísť do oratória, ani do kláštora sa modliť kedy potrebujeme; kaplnka bola otvorená celý deň pre každého, kto sa chcel pomodliť alebo v tichu rozjímať. Teraz kvôli tomu, čo urobilo zopár vandalov, už nemôžeme na to krásne miesto slobodne chodiť, musíme si vždy vypýtať kľúč."

Miestny predstaviteľ írskeho parlamentu už žiadal o posilnenie polície v tejto oblasti. Po tomto incidente žiada 24/7 (24 hodín 7 dní v týždni) policajnú stanicu v Malahide na "zabraňovanie podobnej trestnej činnosti". Karmelitánska komunita sa do Malahide presťahovala v roku 1975. Podľa webstránky kláštoru vznikol súčasný kláštor v roku 2011 spojením dvoch samostatných kláštorov.